“TÜRKAN BEBEK” ANILDI

1984 yılında Bulgaristan'da Türklere karşı gerçekleşen asimilasyon ve ad değiştirme politikaları karşısında başlayan direniş sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında katledilen 1,5 yaşındaki Türkan Feyzullah ölümünün yıl dönümünde Edirne’de anıldı. Bulgaristan'dan gelen çok sayıda kişinin katıldığı törende, soydaş minik öğrencilerin okuduğu şiirler duygusal anlar yaşattı.

1984 yılında Bulgaristan'da Türklere karşı gerçekleşen asimilasyon ve ad değiştirme politikaları karşısında başlayan direniş sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında katledilen 1,5 yaşındaki Türkan Feyzullah ölümünün yıl dönümünde Edirne’de anıldı.

Anma etkinliklerine Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Milletvekilleri Mukaddes Nalbant, Sezgin Mehmed, Erten Anisova Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, siyasi parti temsilcileri, Bulgaristan’dan gelen misafirler ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Şükrüpaşa Mahallesi'nde Türkan bebek anısına yaptırılan anıt park önünde düzenlenen törende, anıta çelenkler sunulup karanfiller bırakıldıktan sonra saygı duruşu ve istiklal marşı okundu.

Anma töreninde konuşan Vali Kırbıyık, şunları söyledi:

“Bu anlamlı günde burada bulunmaktan bir yandan bu beraberlikten mutluluk duyuyoruz, bir yandan ise duygulanıyoruz. Biz Türkler çok iyi biliyoruz ki, tarih boyunca Türk olmanın, Türk varlığını korumanın, geliştirmenin bir bedeli olmuş. Bizler, bu bedeli geçmişte defalarca ödemiş bir milletiz. Bugün de bu bedeli ödemeye devam ediyoruz.

Günü gelmiş Balkan coğrafyasında 19.yy’da 20.yy’da yaşanan çalkantılı dönemler yaşanmış, Edirne de bunlardan en çok etkilenen şehirlerden bir tanesi olmuş. Yaklaşık 90 yıllık süreçte 4 kez işgale uğramış ve 4 kez tekrar kurtulmak nasip olmuş bir şehir. Vatana sahip olmanın ne demek olduğunu en iyi bilen, kıymetini en iyi anlayan şehirlerden bir tanesi.

Yeri gelmiş Suriye’nin kuzeyinde Türkmen olmuş bu bedeli ödemişiz. Yeri gelmiş Karabağ’da Türk olmanın bedelini ödemişiz. Yeri gelmiş Batı Trakya’da, Bulgaristan’da bu bedeli ödemişiz.

Geldiğimiz noktada özellikle devletler arası ilişkilerde olumlu bir seyir olduğunu görüyoruz. Bunu geliştirmek de hepimizin görevi. Ancak tarihten aldığımız dersleri ve sorumlulukları asla unutmamalı, bunu gelecek nesillere düzgün ve doğru bir şekilde aktarmak her birimizin görevi ve sorumluluğudur. Bu sorumluluk gerek Bulgaristan’da yaşayan Türklerimizin sorumluluğu gerek çeşitli tarihlerde göç etmiş, bugün Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşayan soydaşlarımızın temel sorumluluğu olarak değerlendiriyorum.

Bugün burada toplanmamıza vesile olan elim hadisede hayatını kaybeden başta Türkan bebek olmak üzere, yine Bulgaristan Türklerinin varlığını korumak geliştirmek adına canları pahasına mücadele eden, kimi canını veren, kimi yıllarca ölüp ölmeyeceğini bilmeden yaşamak zorunda kalan tüm büyüklerimizi saygıyla, ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyorum. Bugün burada bu güzel etkinliğe imza atan arkadaşlarımızı kutluyor, tekrar tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum ve hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum."

TÜRKAN BEBEĞİN VE ANNESİNİN ÖLDÜRÜLMESİYLE BAŞLAYAN SÜREÇ BİR İNSANLIK SUÇUDUR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün bir kez daha, 1984 yılında insanlığın hiçbir anlamda kabul etmeyeceği belaya sürecinin, adeta bir simgesi olmuş, nişanesi sembolü olmuş sevgili Türkan bebeği almak için bir kez daha toplandık. Dünyadaki bütün dinlerde bebekler masumdur bebekler günahsızdır. Siz hangi gerekçeyle olursanız olun. Bunu ister din adına ister siyaset adına ister etnik kökeninin adına ya da ülkeniz adına, bayrağımız adına, hangi gerekçeyle olursa olsun, bir günahsız bir masum bebeği öldürürseniz bunun adı insanlık suçudur. 1984’te Bulgaristan'da Türkan bebeğin ve annesinin öldürülmesiyle başlayan o süreç bir insanlık suçudur, bir insanlık dramıdır.

Biz Edirneliler olarak,  Balkanlar’ın kadim başkenti olarak her daim Bulgaristan Türklerinin soydaşlarımızın yanındayız. Bu dün de böyleydi. Bugün de böyle gelecekte de böyle olmaya devam edecek. Dünyanın neresinde yaşıyorsa yaşasın bütün soydaşlarımıza, Edirne'den Türkan bebek anıtının önünden bir kez daha selamlarımızı, sevgilerimizi gönül bağımızı gönderiyoruz.”

Bulgaristan’dan gelen konuklarda yaptıkları konuşmada, o günlerde yaşanan acıları bir kez daha hatırlattı.

Anma etkinliklerinde Bulgaristan Kırcaali’den gelen öğrencilerin okuduğu şiir ve gösteriler duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Edirne Valisi Sn. H. Kürşat Kırbıyık öğrencileri tebrik ederek hediye  takdim etti. Ardından hep birlikte anı fotoğrafı çekildi.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler