SAFA GELDİN ULU GAZİ!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye son kez gelişinin ama ruhen ve fikren hiç ayrılmayışının 92. yılı törenlerle kutlandı. Düzenlenen kortej Atatürk anıtına kadar yürüdü. Anıtta Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Ata’nın Edirne’ye geldiğinde kaldığı Atatürk Odası da gün boyunca ziyaret edildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Edirne'ye gelişinin 92'nci yıl dönümü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi.

Dün sabah İnönü İlkokulu önünde toplanan kortej Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı'na geldi. Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Kortej, Belediye Bandosu eşliğinde Edirne Belediyesi’nde bulunun Atatürk Odası’na doğru hareket etti.

ATATÜRK ODASI GÜN BOYUNCA ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI

Törenler kapsamında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye geldiği sırada konakladığı ve daha sonra Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen Atatürk Odası ziyaret edildi. Kapısında askerlerin nöbet tutuğu Atatürk Odası, ziyaretçi akınına uğradı. Edirneliler, Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyareti sırasında kullandığı ve özenle korunan eşyalarını inceleyerek, Ata’sına saygısını

TÜRK BAYRAĞI VALİ KIRBIYIK'A TESLİM EDİLDİ

Etkinlikler, Halk Eğitim Merkezinde Sosyal Bilimler Lisesi'nce hazırlanan programla devam etti. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte, Atatürk'ün Edirne'ye gelişini simgeleyen Türk bayrağı, öğrenciler tarafından Vali Kırbıyık'a teslim edildi. Öpüp bayrağı teslim alan Vali Kırbıyık “Ata'mızın Edirne'yi şereflendirdiği bu güzel günde, aziz milletimizin huzur ve güven içinde yaşayacağı bu şanlı bayrağı teslim almaktan büyük bir mutluluk duyuyor, ona layık olabilmek için elimizden gelen tüm gücümüzle çalışacağımızı tüm arkadaşlarım adına ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Metin Çermaoğlu, törende yaptığı konuşmada, “Mustafa Kemal Atatürk, 1930’un Kasım ayında başlayan 52 ili kapsayan yurt gezisi ve 21 Aralık’ta Serhat şehrimize Edirne'ye gelişi.  Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin emeklemeden yürümeye geçtiği adımların Edirne'ye gelişidir. Gittiği yerde tahtanın başına geçerek öğretmen, traktöre binerek modern tarımın öncüsü bir çiftçi, milletin efendisi köylüsü, köylüyü dinlerken bir belediye başkanı. Savaştan çıkmış bir ulusu, demokratik, akılcı, çağdaş ulusları yakalamayı hedef gösteren bir geliştir bu. Ne tren garına atılan ilk adım, ne de anlatılması kolay bir geliştir bu. Cumhuriyetin, düşüncelerinin, hedeflerinin yüzyıllar geçse de unutulmayacak, Edirne'ye gelişidir bu. Büyük bir mücadeleyle kazanılan bağımsızlık savaşı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin her alanda gelişmesi, kalkınması ve medeni devletler seviyesine ulaşması için yapılan çalışmalarda. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt gezilerinin yeri çok önemli olmuştur. Atatürk'ün Edirne'ye de kapsayan yurt gezilerine ilişkin bilinen bir başka gerçek ise bu gezilerin genellikle öngörüldüğü yeniliklerin aktarılması ve tanıtılması yönünde planlanıp gerçekleşmiş olmasıdır. Edirne Türk Ulusu’nun yaşadığı bütün acı ve tatlı olaylara tanıklık etmiş, yüzlerce yıl Balkanlar’dan gelen insanlarımıza kucak  açar ve düşmana karşı kahramanca direnip işgal acılarını yaşamış bir şehirdir. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 21 Aralık 1930’da Cumhurbaşkanı olarak Edirnemize gelmiş ve 4 gece kalmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne ziyaretinde genci yaşlısı, kadını erkeğiyle tüm Edirne halkı ulu önderi görebilmek, onun sıcaklığını hissetmek, duygularını paylaşabilmek umuduyla yollara çıkmışlardır. Türk milletinin yüksek vasıflarına güvenen, kazanılan her türlü zaferin milletin eseri olduğunu ifade eden, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yüreğimizdeki yeri hiçbir zaman değişmeyecektir” dedi.

Tören, Edirne Sosyal Bilimleri Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Atatürk’ün Edirne ziyaretindeki anılarının canlandırıldığı gösteriyle son buldu.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler