KIŞIN EVDE ÇİÇEK BAKMANIN PÜF NOKTALARI

Çiçekçi Aykut Yaman, evde çiçek bakanlara kış aylarında yapmaları gereken konular hakkında bilgiler verdi. Yaman, kış aylarında özellikle çiçeklerin üşümemesi gerektiğini dile getirerek, kalorifer yanlarına konan çiçeklerin de zarar görebileceğini hatırlattı.

Çiçekçi Aykut Yaman, evde çiçek bakanlara kış aylarında yapmaları gereken konular hakkında bilgiler verdi.

Edirne’de 29 yıldır çiçekçilik yapan Aykut Yaman, evde çiçek yetiştiren kadınlara önemli ipuçları verdi. Yaman, kışın çiçek bakmanın püf noktaları  hakkında şunları söyledi:

“Kışın çiçeklerimizin bakımı daha basittir. Şöyle daha basittir, çiçeğe genelde su verilmemesi gerekir. Bir de üzülmemesi gerekir. Çiçeklerimizin apartmanlarda oturan apartman sakinleri için balkonları camla muhafaza edildiyse burada kalmaları yeterlidir. Çiçekler genelde evlerde dairelerin peteklerinin yanına konmakta. Buralardaki çiçeklerimiz genelde rutubetsiz kalıp nemsiz kalıp yaprakları kurur ve dökülmeye meyillidir. Zararı bir kuraklık gibi olur. Ama camla korunan balkona   koydukları zaman çiçekler orada biraz da serinliği aldıktan sonra hem yaprakları nemli gibi olur hem de çiçeklerimiz daha sağlıklı olur. Bir de tabii ki sıcağı soğuğu sevmeyen çiçeklerimiz var.

ORKİDELERE SEVGİNİZİ GÖSTERİN

Orkide gibi çiçeklerimiz soğuk havayı pek sevmez ışığını severler. Sakin ve sevgiden etkilenen bir çiçeklerdir. Orkide çiçeği insan gibidir, sevdikçe şefkat gösterdikçe devamlı açan bir çiçektir. Alttan suyu vermek olması gerekir. Çünkü bu çiçeğin kökleri altadır. Köklerini nemli tutmak lazım.

KIŞIN BİTLENMEYE DİKKAT

Bir de kışın bitlenme olayı vardır. Bitlenme de genelde sıcak ortamdaki havasız kalan çiçeklerde olur. Onun olmasının nedeni de sıcak ve havasızlıktan dolayı nem yapar. Nem yaptıktan sonra da bu konuda ne olur? Böceklenme olur. Bunları da gidermek için çiçeklerimizi 10 günde bir 20 günde bir banyoya sokup yağmurlama gibi yapıp yapraklarını yıkamak gerekir. Ya da soğuk havalar olmamak şartıyla yağmur yağdığı zaman çiçeklerimizi yağmurlu bir yerde tutmalıyız.

Bitlenme dediğimiz küçük küçük sineklerden oluşur. Bunlar tabii ki bir de bulaşıcıdır. Çiçekten çiçeğe atlanır.

BAHÇE ÇİÇEKLERİNİ POŞETLE SARALIM

Bahçe çiçeklerimizi de kıştan etkilenmemesi için poşetle sarmalıyız. Onları muhafaza altına almamız lazım.  Dışarılarda ki bazı kauçuk türü yazın yetişen çiçekleri poşetlerle sarmamız gerekir.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler