TMMOB, ‘SÖĞÜTLÜK’ÜN MİLLET BAHÇESİ OLMASINA KARŞI

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri, Söğütlük’ün Millet Bahçesine çevrilmesine karşı olduklarını bildirdiler. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, Kent Konseyinin başlattığı dava sürecine rağmen projeyi alan firmanın çalışmalara başladığını hatırlatarak, “Edirne halkının sesine kulaklarını tıkayan anlayışa karşı çıkmak ve görüşümüzü kamuoyuna duyurma ihtiyacı hasıl olmuştur. Çünkü projeye başlanması “Söğütlüğe Elveda” demektir” dedi.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri, Söğütlük’ün Millet Bahçesine çevrilmesine karşı olduklarını bildirdiler.

TMMOB Edirne İl Koordinasyonu üyeleri dün Söğütlük önünde toplanarak basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasını TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz okudu. Yanılmaz, Söğütlüğe Millet Bahçesi projesini Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri olarak incelediklerini hatırlatarak, inceleme sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşmak için basın açıklaması yaptıklarını bildirdi. Yanılmaz açıklamasına şöyle devam etti:

“İzzet Arseven Kent Ormanı (Söğütlük) sınırları içinde yaklaşık 320.000 m2lik, yıllardır zaten doğal hali ile Orman ve Mesire alanı olarak kullanılan arazide TOKİ tarafından “Edirne Millet Bahçesi Projesi” yapılması işine, ihaleyi alan firma tarafından Edirne Kent Konseyi’nin başlatmış olduğu dava sürecine rağmen başlanmıştır.

Söz konusu durumda Edirne halkının sesine kulaklarını tıkayan anlayışa karşı çıkmak ve görüşümüzü kamuoyuna duyurma ihtiyacı hasıl olmuştur. Çünkü projeye başlanması “Söğütlüğe Elveda” demektir.

PROJE ORMAN MEVZUATINA AYKIRIDIR

Edirne şehir merkezi sanılanın aksine, çok az orman alanına sahiptir. Bunlardan biri “Söğütlük Ormanı”, diğeri de “Tavuk Ormanı” olarak bilinen alandır. Tavuk Ormanında olduğu gibi Söğütlük Ormanında da günümüze kadar yapılan yanlışlar nedeniyle bu alanlar “orman” vasfını maalesef kaybetmek üzeredir.

Doğal yapısı ve özel bitkileri ile karaağaç bölgesi kendine ait toprağı ve mikro kliması ile özel bir bölgedir. Orman Kanunu 17. Maddede “Devlet ormanları içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere; otlatma planı yapılan alanlarda yıllık otlatma süresi dâhilinde hayvanların planlı otlatılmasını sağlayan, gecelemesini emniyet altına alan ve dağılmalarını engelleyen geçici çevirmeler şeklinde düzenlemeler dışında, her çeşit bina, ağıl ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması, tarla açılması, işlenmesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.” denir. Yani ormanda bina yapmak yasaktır. Tarım için de ormanların önemi büyüktür. Ormanların büyük bir ekosisteme dayalı canlı döngüsü direk olarak tarımı da olumlu yönde etkilemektedir. Bu yönüyle de Tarımsal üretimin de olumsuz etkileneceği açıktır.

Koruma statülerine göre Doğal sit alanıdır ve Koruma İmar Planlarında Devlet Ormanı olarak tescillidir.

Söz konusu proje bilimsel değerlendirme raporlarına tabi tutulmamıştır. Anayasal haklarımıza aykırıdır. Bu projenin zoraki uygulanması, kentte yaşayan halkın fikirlerinin alınmaması Anayasa’nın 63. Maddesine uymamaktadır. 63.maddede “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirler alır.” denmektedir.

Sonuç olarak; Yukarıdaki tespit ve öneriler çerçevesinde, siyasi yatırım olarak düşündüğümüz bu projeden vazgeçilerek Söğütlük Kent Ormanı’nın geri dönüşü olmayan bir şekilde yok olmasının önüne geçilmelidir. Millet bahçesinin kentin başka bir alanında yaşama geçirilmesini, Söğütlüğün doğal orman olarak bırakılmasını, ayrıca yasalara aykırı bir şekilde kamu kurumları ve kişilerce işgal edilmiş durumdaki Meriç ve Tunca Nehirlerinin kıyılarının kentte yaşayan her insanın faydalanmasına açılması için gereğinin yapılmasını; TMMOB Edirne bileşenleri olarak talep etmekteyiz.

Önerimizdir: Edirne Belediyesi’nin hazırladığı ve onayladığı uygulama imar planlarında Fırınlarsırtı mevkii, Barutluk Mahallesi 2561 ada, 1 parselin kuzeydoğusunda bulunan yaklaşık 38.000 m2lik park alanı ve 2534 ada, 3 parselin kuzeydoğusunda bulunan yaklaşık 17.000 m2lik park alanının millet bahçesi olarak düzenlenebileceği ve Edirne halkına yeni bir park ve mesire alanı kazandırılabileceği ortadadır. Proje, bu alanlara kaydırılarak kaynak israfından da kaçınılmış olur.  Yetkililerden isteğimiz; şimdiki ve gelecekteki projelerin yapım ve planlama aşamasında TMMOB bileşenlerinin yıllar içinde edindiği bilgi ve deneyimlerden istifade etmeleri, görüşlerimizin alınmasıdır.”

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler