EYT’LİLER, EMEKLİ MAAŞLARINI NASIL ARTIRABİLİR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la ilgili çalışma hükümet tarafından yürütülüyor. Hükümet etkililerinin Aralık ayında meclise getirmesi beklenen yasa teklifiyle EYT’lilerin mağduriyetlerinin giderilmesi uzun zamandır bekleniyor. EYT’liler de Aralık ayının girmesiyle birlikte, emeklilikte ne kadar maaş alacaklarını merak ederken, maaşlarını artırabilmenin yollarını arıyorlar. SGK uzmanı Mehmet Deniz, EYT’lilerin askerlik borçlanması yaparak maaşlarına 300 ile 350 lira arasında yükseltme imkanlarının olduğunu bildirdi.

SGK Uzmanı Mehmet Deniz, EYT’lilerin son günlerde sık sık sorduğu ‘Askerlik Borçlanması’nın emekli maaşına ne kadar eki yapacağı sorusuna cevap verdi.

Uzun yıllardır mücadele eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar, haklarını almak için bekliyor. 199 yılında torba yasayla gelen hak mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen EYT’liler, hükümetin   bu konuya el atmasıyla umutlandı. Bugünlerde tüm EYT’lilerin gözü kulağı TBMM’de konuşulacak değişiklikte. Bu arada EYT’liler de boş durmuyor. Yeni yıla girmeden eksik primlerini tamamlamanın ve maaşlarını artırmanın yollarını arıyorlar.

Edirne’de uzun zamandır SGK uzmanlığı yapan Mehmet Deniz, EYT’lilerin merak ettiği konular hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIR

Deniz, son günlerde EYT’lilerin en çok merak ettiği konuların başında olan emekli maaşlarını artırmak için askerlik borçlanması yapılabilir mi? Sorusuna şu yanıtı verdi:

“ilk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olup da askerlik borçlanması yaparak EYT kapsamına dahil olacak sigortalılarımızın, askerlik borçlanması tutarının emekli maaşlarına artış etkisi her sigortalının yıllara göre prim ödeme gün sayısı ve kazançlarına göre değişiklik göstermekle birlikte, asgari ücret üzerinden (günlük 70 TL.) borçlanma ödemesinde bulunacaklar için genel olarak artış miktarı 300-350 TL. arasında değişmektedir. Günlük 70 TL. borçlanma tutarını yükseltme imkanı da bulunmaktadır. Günlük borçlanma tutarının 70 Tl. nın üzerinde ödenmesi halinde emekli maaşlarına artış etkisinin de o oranda yükseleceği da unutulmamalıdır. Doğum borçlanması yapacak kadın sigortalılarımız ve EYT kapsamı dışında emekli olacaklar içinde aynı hususlar geçerlidir.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR

Ilk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar (SSK, BAG KUR, EMEKLI SANDIĞI) emekli almak için belirlenecek diğer yurtları da yerine getirmek şartıyla EYT kapsamından faydalanacaklar 08/09/1999 ve sonrasına ilk defa sigortalı olanlar EYT kapsamında yer alamayacaklardır. İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olup da prim gün sayısı eksik olan erkek sigortalılar askerlik borçlanması, kadin sigortalılar ise ilk işe başladığı tarihten sonraki süreleri doğum borçlanması yaparak eksik sürelerini tamamlamaları gerekmektedir. 2023 yılı artışlarından etkilenmemek için ve tahmini yürürlüğe girecek EYT şartlarını da göz önünde bulundurarak, borçlanma yapacak tüm sigortalıların borçlanma süreleri talep dilekçelerini 31.12.2012 tarihine kadar SGK'ya vermeleri veya E-Devlet üzerinden işlemlerini yapmaları menfaatlerine olacaktır.”

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler