“ÖĞRETMENEVİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI”

Türk Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Hakan Yıldız, eğitimde aksaklıkların olduğunu ilde yapılması gereken meslek okullarının yapılmadığını belirterek, çürük olduğu gerekçesiyle yıkılan öğretmenevinin de bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.


    Türk Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Hakan Yıldız, eğitimle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısı sona eriyor. Bu dönem eğitim ve öğretime hazırlıksız başlandı. Bu yıl olduğu gibi eğitim öğretime hazırlıksız başlanan bir dönem olmamıştı. Bunun farklı nedenleri var. Böyle olmamalıydı. Bu eleştiriyi ortaya koymak lazım. Her ne kadar yöneticiler hazırlık konusunda gayret gösterse de kitap sorunu, kitaplarının dağıtılmaması, sınavların değişikliğe uğraması, öğrencilerin, öğretmenlerin ne yapacağını bilememesi okullarda idare personelin atama işlemlerinin geciktirilmesi, Bakanlık uygulamalarının gecikmesi, bu nedenle gerek kent merkezinde gerekse kırsalda son yıllarda görmeye alışık olmadığımız şekilde hazırlıksız başladı.” dedi.
“EDİRNE'DEKİ ÖĞRETMENLER FEDAKARLIK GÖSTERDİ”
    Eksikliklere rağmen bir öğretmen olmanın sorumluluğu ile kısa sürede bu eksiklikleri aşıp eğitim ve öğretime hazır duruma geldiklerini belirten Yıldız,  “Bu hazırlıkta idarenin de etkisi oldu. Böylece, bir dönemi iyi kötü geçirdik. Milli eğitim Bakanlığı sınav sisteminde ani değişiklikler yaptı. Marsbahis Bu konuda ilk anlarda dalgalanmalar yaşandı. Bundan aileler de etkilendi. Lise ve Üniversite sınav sisteminin değişmesi okul içindeki eğitim bütünlüğünün de aksamasına neden oldu. Sonuçta Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulama konusunda açıklama yaptı. Bu uygulamanın sonuçlarını ikinci dönemde göreceğiz. Eğitimle ve yapılaşmasıyla ilgili Edirne'de olumlu çalışmaların olduğunu görüyoruz. Turizm ve Otelcilik Lise'miz açıldı. Bu büyük eksiklikti. Bunun bir eksik yanı öğrenciler için uygulama otelinin bulunmaması. Keşke okul yapılırken bu dikkate alınmış olsaydı, çok daha iyi olurdu. Bizim bu konuda önerilerimiz oldu dikkate alınmadı. Şimdi yapalım denilse nereye yapılacak? Başka illerde uygulama otelleriyle lise bir bütün halinde faal şekilde çalıştığını görüyoruz. Edirne'de bu eksiklik.” dedi.
    “TARIM LİSESİ DE AÇILMALI”
    Türkiye'de tarım lisesinin kalmadığını belirten Yıldız, “Bölgemizde tarım lisesi olması gerekir. Bakınız, ülkemiz saman ithal etmeye başladı. Günümüz teknolojisine ayak uyduracak bilinçli çiftçilerin yetiştirilmesi için, bu lisenin olması gerekir.  Bölgede ziraat fakülteleri var, buradan mezun olanların işiz olduğu söyleniyor. Bu arada tarlaların da boş olduğunu unutmayalım, hayvan ithal ediyoruz. Biz bugüne kadar sadece üniversiteleri açıp akademisyen yapma peşinde koştuk, mezun olanların beyaz yakalı olmasını arzuladık. Artık böyle bir dünya yok.  Tarlalarda, sanayide kim çalışacak. Şu anda sanat okulları kapanma noktasında. Edirne'de üç sanat okulu öğrencilerini toplasanız bir okul etmez. Aileler de bu okulları tercih etmek istemiyor. Büyük holdinglerin kendi elemanları için sanat okulları var, onun dışında teknik ara eleman yetiştiren meslek liseleri Cumhuriyet Dönemi süresince böyle ikinci plana atıldığı görülmemiştir. İki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı, 'Mesleki Eğitim' adı altında bir proje başlattı, mesleki eğitimi kalkındıracağız dendi, yönetmeliklerde bunun tam tersi oldu. Meslek liselerinde çalışan öğretmelerimiz 'Sanayi İşbirliği Projesi' kapsamında okullarındaki öğrenciler staja gittiği zaman onları takip etmekle yükümlü, buna koordinatörlük deniyor. Öğretmenler buna karşılık ek bir ücret alırlardı, bir yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı bu ücretleri kaldırdı. Bunun maaş karşılığına sayılması istendi. Bu öğretmenler kursa giderken neyle gidecek harcamaları olmayacak mı? Biz bunu mahkeme kanalıyla iptal ettirdik Danıştay kaldırdı. Sendikalarca dava açtık, ücretler ödenecek dendi. Bu uygulamadı. Bunun farklı nedenleri de var. Böyle giderse ilerde tornavida tutacak elaman bulamayacak.” dedi. 
     “ÖĞRETMENEVİMİZ NE OLDU?”
    Öğretmenlerin tatillerde kullanabilecekleri yer olarak bir öğretmenevleri olduğunu belirten Yıldız, “ Türkiye'nin her tarafında hatta kasabalarda dahi öğretmenlerin güvenle kalabilecekleri öğretmenevleri var. Edirne ilimizde yok. Üç yıl önce bir üniversitenin binanın çürük olduğuna dair raporuyla yıkıldı. Rapor doğrudur bilemem. Biz rapora karşı çıkmış değiliz. Öğretmenevi yıkılıyorsa acil olarak yapılması gerekir. Bu rapor olayı birden bire ortaya çıktı. Nedenlerini bilmiyoruz. Tamam bina yıkıldı. Bize öğretmenevinin çürük raporu nedeniyle yıkıldığını söylediler topyekun kaldırıldığı söylenmedi. Bize en geç bir yıl içinde eskisinden daha iyi bir öğretmenevinin yapılacağı söylendi, aradan  üç yıl geçti böyle bir hazırlık yok. Öğretmenlerin arsası ve Meriç boyunda sosyal tesisleri var. Öğretmenevi görevi görecek bir yerimiz yok. Öğretmenevi sadece Edirne'ye hizmet vermiyordu. Diğer illerden gelen öğretmenlerimize de hizmet veriyordu. Biz eğitim çalışmalarını sosyal etkinliklerini orada yapacağımız yerde dışarıda yapıyoruz. Daha önceleri öğretmenevini değerlendiriyorduk, orada buna uygun salonu vardı. Bundan kültürel faaliyetleri olan bütün dernekler değerlendiriyordu. Orası öğretmenlerin buluşma noktasıydı. Türkiye'nin dört bir yöresinde hatta Edirne'nin iki ilçesinde öğretmenevi varken bizim Öğretmenevinin üç yıldır yapılmaması insanın aklına başka şeyleri getiriyor. Öğretmenevinin bir an önce yapılması lazım. Dişerden misafirlerimiz geliyor konuklarımızı orada ağırlıyorduk. Orası olmasa da bir başka yerde öğretmenevi yapılabilir. 
Biz daha önce geçici olarak kullanılacak bir yer talebinde bulunduk birçok yer talebimiz geri çevrildi. Rize'nin Çamlıhemşin'inde 4 yıldızlı otel konumda öğretmen evi yapıldı. Erzurum Öğretmenevi adeta Başkent Öğretmenevi gibi, tüm illerde böyle. Çanakkale'de, Tekirdağ'da öğretmenevleri modern Tekirdağ'daki öğretmenevinin turizm otelcilik lisesi işletiyor. Bir an önce öğretmenevinin temelinin atılması istiyoruz.” dedi

banner8
Haberler