MARKETLER, KÜÇÜK ESNAFI YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, son günlerde ülke gündemine bomba gibi düşen üç harfli marketlerin yıllardır küçük esnafı yok etmeye çalıştığını bildirdi.

Son günlerde ülke gündemine oturan zincir marketler, uzun yıllardın Bakkalların en büyük problemi olmuştu. Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, zincir marketlerin küçük esnafı yok etmek istediğini dile getirdi.

Yaşagör, gazetemize yaptığı açıklamada, üç harfli marketlerle mücadelelerini yıllardır sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Burada yaptığımız mücadelede eşit şartlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla devamlı zor durumda kalan küçük esnaf oluyor. Bu 3 harflilerden bir markaya ait olanda bile 10 bin şubeden bahsediliyor. Bunlar küçük esnafı yok etmeye çalışıyorlar. Bunlar büyüdükçe bizim gibi küçük esnafı zor durumda bırakıyorlar. Biz de bu zor şartlar altında mücadelemizi sürdürmeye çalışıyoruz.

BUNLAR BÜYÜDÜKÇE TEKELLEŞMEYE GİDİYORLAR

Ama bu perakende ticareti yasasını düzenlenmesi sırasında dikkate alınmayan bazı hususlar vardı. Bunların büyüdükçe tekelleşmeye gittikleri fark edildi. Bir markanın 10 bin şubesi olunca oturduğu yerden tüm şubelerde aynı fiyatları belirlediklerinde yükseltebiliyorlar. Bunlar vatandaşın cebinden istedikleri an daha fazla para alabiliyorlar. Bunların karşısında perakende ticareti yasasını düzenlenmesi ve belli kurallar çerçevesine getirilmelidir. Küçük esnafın da yaşaması için destekler arttırılmalı ki bu zincir marketlerle daha fazla mücadele edebilelim.

KOOP-BAKKALLAR BAŞLADI

Geçen ay içinde Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilgili bir gelişme oldu. Şu anda pilot belge seçilen illerde başlandı. Bizim gibi sonradan başlayacak illerde çalışmalar başlamadı. Bunu da yakın zamanda görmek istiyoruz. Bu anlamdaki desteklerini bir an önce gerek tarım kredi kooperatiflerince gerek başka kanallardan yapılıp küçük esnafın da yaşayabilmesi sağlanmalıdır. Küçük esnafın bunlarla rekabet edecek gücü ancak destekle mümkün olabilir. Vatandaşın şikayeti de fiyatların çok yükselmiş olmasıdır. Küçük esnaf piyasayı çok yakından takip edemeyebiliyor. 10 bin şubesi olan firmalar piyasayı da daha yakından takip edebiliyor ve gelebilecek fiyatları uygulayabiliyorlar. Dolayısıyla vatandaşlardan küçük esnafa destek bekliyoruz. Yerel esnaftan alışverişini yap, evine yakın bakkalından gıda alışverişini yap ve yerel esnafına sahip çık diyoruz.”

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler