SÜT FİYATINDAKİ ARTIŞ, ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, geçtiğimiz hafta sanayiciyle yapılan anlaşma sonucunda süt fiyatlarında güncelleme yapıldığını hatırlatarak, "Süt fiyatları güzel bir yerlere geldi diyebilirim . Yılbaşından sonra da tekrar daha iyi olacak, diye düşünüyor ve gözlemliyorum" dedi. Suiçmez, süt fiyatlarındaki düzelmeyle birlikte, üretimi bırakan bazı üreticilerin yeniden üretime başlamak için hayvan arayışında olduğunu da bildirdi.

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, geçtiğimiz hafta sanayiciyle yapılan anlaşma sonucunda süt fiyatlarında güncelleme yapıldığını hatırlatarak, "Süt fiyatları güzel bir yerlere geldi diyebilirim . Yılbaşından sonra da tekrar daha iyi olacak diye düşünüyor ve gözlemliyorum" dedi.

Suiçmez, gazetemize yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 ay içerisinde süt fiyatlarında  3 defa artış yaşandığını hatırlatarak, "Şu an oluşan fiyat uzun zamandır beklediğimiz fiyat güncellemesi, iyileştirmesiydi .  Özellikle son bir yılda çok ciddi zahmetler çekti. Zararına süt ürettiğimiz aylar oldu" dedi.

Suiçmez, kötü günlerde dahi bu işlerin düzeleceğine olan inancını hiç yitirmediğini hatırlatarak, üreticinin üretimden vazgeçmemesi gerektiği yönünde telkinlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Soğutulmuş süt fiyatlarının 15 Kasım itibariyle 9 lira 40 kuruş olduğunu hatırlatan Suiçmez, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Süt fiyatları 8.5 liradan 9 lira 40 kuruşa yükseldi. Geçen ayda 7 buçuk liradan 8 buçuk lira olmuştu. Devlet desteği 50 kuruş da bunun üzerine eklenecek. Şu anda yaklaşık 10 TL gibi bir fiyata oluştu. Şöyle bu 9 TL 40 dediğimizde üreticinin eline geçecek para bu.

Bunun yanında bir diğer sevindirici bir yanı da şöyle. Bundan 2 ay öncesine kadar. Bu soğutma, giderleri nakliye giderleri toplama merkezlerinde oluşan giderleri de üreticilerden kesmek zorunda kalıyorduk. Sanayici bize bunu vermiyordu. Bu sayılan hizmetler de ciddi maliyeti olan işler. Toplama merkezlerinde sigortalı insan çalışıyor , orada elektriği var, hijyen giderleri var . Bunlar da üreticiden kesiliyordu. Şimdi bu da kalkmış oldu. Yani bu 9  TL 40 kuruşum içerisinden bu tür giderlerin hiçbiri kesilmeyecek. Ben fiyatlar güzel bir yerlere geldi diyebilirim . Yılbaşından sonra da, tekrar daha iyi olacak. Rakam vermeyeyim ama yukarı eğilimli olacağını ben gözlemliyoruz, takip ediyoruz .

BİR YILDA CİDDİ ORANDA DİŞİ HAYVAN KESİLDİ

Tabii şu her şeyi arz talep dengesine bağlı olan bir şey olduğu için sütte de böyle. Son bir yıl içerisinde çok ciddi anlamda dişi hayvan kesildi. Yani süt üretiminde azalmalar oldu. Hatta TUİK verilerinde süt üretimindeki azalma  %5 gibi deniyor ama bizim sahadan gözlemlediğimiz kadarıyla bu yüzde beşin çok çok üzerinde.

ÜRETİCİ HAKLI İHTİYACI VAR

Bİr yıl içinde ciddi oranda dişi hayvan kesime gitti. Üretici ne yapsın? Üretici de haklı ihtiyacı var. Maliyetler arttı. Ama biz hep bu işlerin düzeleceğini söyledik, dayanmalarını ve direnmelerini istedik. Şu anda bir düzelme yaşıyoruz. Fiyatlar buralara kadar geldi. Şu anda bu bakanlığımızın verdiği 50 kuruş destek de güzel bir destek."

EN AZ 2-3 YILA İHTİYACIMIZ VAR

Suiçmez, 4 yıl önceki süt üretimine ulaşmak için en az 2-3 yıla ihtiyaçlarının olduğunu hatırlatarak, "Bugün bir buzağının üretime katılabilmesi verimli hale gelebilmesi için 2,5 yıl  gerekli. Çünkü hayvana 16, 18 aylıkken  tohumlama yapılıyor. Ondan sonra işte bir gebelik süresi var. 9 ay, bunları üst üste koyduğumuzda 2 buçuk yıl gibi o civarlarda bir rakam geliyor. Yani şimdi bu mevsimde dediğim gibi 3-4 ay içerisinde bir miktar üretimde artış yaşanabilir. Üretim oranlarını artırabiliriz. Ama 2-3 sene önceki üretim seviyesini yakalayamayız. Bunu yakalamamız stratejiyle  teşviklerle, desteklerle mümkün olur. Üretimi artırmak için bu desteklemelerin yanında zaman da gerekli" dedi.

UMUDUNU YİTİREN AİLELERE SESLENDİ

Suiçmez, son aylarda umudunu yitirerek işletmesini kapatan ailelerin olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi;

"Şuanda umudunu yitirmiş ve kapatmayı düşünen  aile işletmelerini kesinlikle kapatma fikrinden vazgeçsin. Hayvancılık, yapanlar işletmesini kapatırsa hata yapar. Bu böyle gitmez dedik. Süt insanların temel gıdalarından biri. İnsanlar sütü tüketmek zorunda. Hepimiz tüketiyoruz. Hakikaten çok zor dönemler geçirdik. Yani 1 lt sütle  800 gram yem alabiliyorduk. Bir kilo yem bile alamadığımız dönemler oldu. Açığımızı kapatmak için mal varlıklarımızı sattık, krediler kullandık. Yani şu anda şu hakikaten Allah bereket versin, kazanıyoruz. Ama bu kazancımız da geçmişte yaptığımız borçları ödemede kullanıyoruz. Böyle de bir gerçek var.  Bir yıldan beri çok sıkıntılı günler geçirdik."

Suiçmez ayrıca süt fiyatlarındaki iyileşmeyle birlikte işletmesini kapatan bazı ailelerin yeniden işletmesini faaliyete geçirmek için hayvan arayışına geçtiğini duyduğunu da ifade ederek, bu gelişmenin kendilerini mutlu ettiğini de sözlerine ekledi.

Kadir Ocak

banner8
Haberler