KADIN DAYANIŞMASINDAN ‘ŞİDDETE HAYIR’

Kadınlar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü”nde kadına yönelik şiddete hayır diye haykırdı. Edirne Kadın Dayanışması üyeleri Atatürk Anıtında toplanarak kadına şiddete “dur” dedi. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Temsilcisi Fatma Bayko, yaptığı konuşmada, “Kadına yönelik şiddet ister kamusal alanda ister özel yaşamda meydana gelsin, kadının; Fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel, ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine neden olan, onurunu zedeleyen, temel hak ve özgürlüklerini kullanmasını engelleyerek, öz güvenini ve kadınlara karşı ayrımcılığın sürmesine yol açan bir insan hakları ihlalidir” dedi.

Edirne Kadın Dayanışması üyeleri Atatürk Anıtında toplanarak kadına şiddete “dur” dedi.

Atatürk Anıtında düzenlenen törende Kadın Dayanışması üyelerinin anıta çelenk sunmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Ardından Kadın Dayanışması adına Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Temsilcisi Fatma Bayko bir konuşma yaptı. Bayko, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü'nde vurgulanmasını gerektiğini düşündükleri hususun,, “kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık” olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu bağlamda; Kadına yönelik şiddet, dünyada ve ülkemizde, kentli-köylü, eğitimli- eğitimsiz, varsıl-yoksul, genç-yaşlı, ev kadını-çalışan kadın farkı olmaksızın kadınların büyük çoğunluğunun yaşadıkları ortak sorunudur. Kadına yönelik şiddet ister kamusal alanda ister özel yaşamda meydana gelsin, kadının; Fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel, ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine neden olan, onurunu zedeleyen, temel hak ve özgürlüklerini kullanmasını engelleyerek, öz güvenini ve kadınlara karşı ayrımcılığın sürmesine yol açan bir insan hakları ihlalidir. Dünyada ve Türkiye'de kadının özgürlüğüne, ifade hakkına, ekonomik varlığına ve dokunulmazlığına karşı baskı oluşturan her etken şiddettir.

Şiddetin yalnızca fiziksel olmadığını, psikolojik ve ekonomik gibi çeşitli biçimlerde ortaya çıkabileceğini ve bu şiddetin gerekli yasa ve caydırıcı cezaların uygulanmasıyla engellenebileceği ortadadır. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, ayrımcılığın önlenmesinde, mağdurun korunmasında başta devlet olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara yükümlülükler düşmektedir. Kadına yönelik önlenmesinde yasal mevzuatın varlığı önemli olmasına rağmen, daha da önemli olan husus ise mevcut yasaların ve uluslararası mevzuatın tam olarak, tutarlılıkla uygulanmasıdır.

Biz Kadınları yalnızlaştırmaya, sessizleştirmeye ve güçsüzleştirmeye çalışanlara karşı sokakta, iş yerlerinde, evlerde ve gündelik ilişkilerimizde sesimizi kadın dayanışmasıyla yükselttik. Baskıları kabul etmiyor, dayanışmayı sürdürüyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü'nde, her gün olduğu gibi, kadınların Cumhuriyet'le, Anayasa'mız, yasalarımız ve Uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.

Törene, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın eşi Esra Gürkan, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu’nun yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcisi kadınlar katıldı.

Kadın Dayanışmasında: Edirne Belediyesi, CHP Kadın Kolları, Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Edirne Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi, Edirne Barosu Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kent Konseyi Emekli Meclisi ve Tüm Yerel Sen Edirne Şubesi üyeleri yer aldı.

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler