“FİYATLARA KÖTÜ DİYENİN DİLİ TUTULUR”

Buğday hasadını yapan çiftçi ürününü Ticaret Borsasında lisanslı depolara teslim ediyor. Bu yıl buğday fiyatlarının geç açıklanmasıyla çiftçi tedirgin olsa da satışlardan memnun. Devlet tarafından buğdayın taban fiyatı 94 kuruş olarak belirlenmesinden dolayı bazı üreticiler ne kadar şikayet etse de çoğunluğu memnun görünüyor. Edirne Ticaret Borsasında malını teslim eden üretici “ Bu fiyatlara kötü diyenin dili tutulur” şeklinde ifade ederek üreticinin memnun olduğunu bir kez daha dile getirdi.

     40 yıldır  çiftçilik yapan Musabeyli Köyü'nden Mehmet Kervan  ürünün kaliteli olduğunu ama fiyatların düşük  olduğunu  belirterek şu açıklamalarda bulundu;  “Doğdum doğalı üreticiyim. Bu yıl 60-70 ton ürün getirdik. Bereketten memnunuz. Fiyatlar düşük. Bin Lira civarında bekliyorduk. 85 Kuruş'a borsa mal satılıyor. Ofisin çalışma sistemi şu anda iyi ama yeterli de değil. Birçok arkadaş randevu alamadı. Ofiste randevular kısıtlı. Sistem açılmıyor, arkadaşlarımız randevu alamıyor. Çiftçinin malını kışın satması lazım ama henüz Ticaret Borsası'nda böyle bir uygulama yok. Lüleburgaz Borsası'na yönlendiriliyor. Aslında öyle olmalı. Vatandaş şimdi borçlu ürününü paraya çevirmeye çalışıyor. Lisanslı depoda da ödemeler hızlı. Onun için lisanslı depoyu tercih ediyoruz. Bu yıl ürünümüz verimli bereketli. Ürünümüz para etmedi diyemeyiz ama borç çok, fiyatlar düşük”dedi.
Süloğlu Keramettin Köyü'nden 68 yaşındaki Necdet Gün, “Çocukluğumdan beri üreticiyim. Bu yıl ki fiyatlardan memnunuz ama serbest piyasadan memnun değiliz. Devletin müdahale ettiği fiyatlardan memnunuz. 94 Kuruş devlet desteği olduğundan yeterli. Ama giderlerimiz arttı. Bu durumdan tüm üretici rahatsız. çelik silolara alınmadan önce analizden geçiyor ürün. Allah'a şükürler olsun. Bu yıl ürünümüz çok çok güzel. Kötü diyenin dili tutulur.”
Uzunköprü İlçesi Karapınar Köyü'nden Superbahis Muhtar Önder Kuruşar,"Baba mesleği. 18 yaşından beri bu işi yapıyoruz. Aşağı yukarı yıldır üretimin içindeyiz. verim bu yıl Allah'a şükür iyi. Biçerdöverlerin depoları, ambarlar dolu. Ofisler de tüccarlar da dolar. Mal çok. Yeter ki şükür edelim. Bence açıklanan fiyat makul fiyat. İyi mal iyi fiyat. Rumeli cinsinde protein 14,5, proteinde 98 Kuruş'a kadar ofis mal alıyor. Bu iyi fiyat. Buğdayda bin 100 -bin 200, bin 300 Lira olacak gibi bir beklenti içine girmesin. Örneğin adam kalitesiz mal çıkarmış, süne ilacını kullanmamış pas ilacı atmamış, kök boğaz ilacı kullanmamış o da diyor ki,'Benim malım 95 Kuruş'. Öyle bir dünya yok. Süne ilacı atmayınca adam un çıkaramayacak. benim malım 90 Kuruş, 80 Kuruş'a gittiğini söylüyor. Çiftçi malının değerini bilecek. Bilinçli üretim yapılmalı. Ben Uzunköprü Borsası'na da getirdim 90 Kuruş'a geçti. Ofiste fiyat kestirdim kilosu 96 Kuruş. Ofisle borsa arası bir 60 Kuruş fiyat bandı var. 60 Kuruş bir makas var. 5 Kuruş'ta destek bin Lira daha ne olsun. Girdilerde mazot epey yüksek gübrenin bir ara ayarı kaçtı. En fazla çiftçinin belini büken mazot fiyatları. Mazot ekerken sürerken sürekli lazım. Ofiste randevu bir defada açıldı herkes aldı biz alamadık biz de çelik siloya getiriyoruz. Çelik silo mükemmel çok büyük ve süper bir sistem. Uzunköprü ve Keşan'da da yapılmalı. Çalışma da var. Avantajı şu; emanet sistemine döküyorsun malı üç gün sonra satabiliyorsun. Satmayıp üçte birini Ziraat Bankası'na teminat olarak gösterip kredi kullanabiliyorsun yüzde 50 devlet destekli. Ayrıca yüzde 2 stopaj kesmiyor. Bu sistem Uzunköprü'de de olmalı” şeklinde konuştu.

banner8
Haberler