ECZACILAR MİTİNGE HAZIRLANIYOR

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, “Türk Eczacılar Birliği ve bölge eczacı odalarının örgütlü gücünün temelini oluşturan değerli meslektaşlarımızla bir araya gelerek eylemlik sürecindeki yol haritamızı paylaşıyoruz” dedi.

Eczacı Kılıçcıgil, yaptığı açıklamada Keşan, ve Uzunköprü ilçelerinde gerçekleştirdikleri bilgilendirme toplantılarının üçüncüsünü Edirne Merkezde Lalapaşa, Süloğlu ve Havsa ilçelerini de kapsayacak şekilde gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kılıçcıgil açıklamasında şunlara yer verdi:

“Türk Eczacılar Birliği ve bölge eczacı odalarının örgütlü gücünün temelini oluşturan değerli meslektaşlarımızla bir araya gelerek eylemlik sürecindeki yol haritamızı paylaşıyoruz.  Türkiye’deki ilaç eczacılık hizmeti çok derin sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar gitgide derinleşmektedir. Sorunların başında da ekonomik sorunlar gelmektedir. Türk Eczacılar Birliği’nin de basın toplantısında ifade ettiği gibi her iki eczaneden biri kapanmayla karşı karşıyadır. Özellikle kırsalda, en ücra kasabalarda hizmet veren meslektaşlarımız bugün kapanma noktasına gelmişlerdir. Yaygın ilaç eczacılık hizmeti tehdit altındadır.

EYLEMLİLİKLE AMACIMIZ

Bu eylemlilik ile amaçlarımız 13 yıldır güncellenmeyen ve 8 Temmuz 2022’de göstermelik bir düzenleme yapılan ilaç fiyat kararnamesinin günün koşullarına uygun olarak güncellenmesini sağlamaktır. Vatandaşlarımızın ilaca erişim de yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırmaktır. Yaz aylarından çıkmış olmamıza rağmen birçok ilaç depolarda ve eczanelerde bulunmamaktadır. Bu tablonun kış aylarında daha da derinleşmesinden korkuyoruz. Gidişatın bu yönde olduğunu görüyoruz ve ülkemizdeki derin ilaç krizine karşı yetkilileri uyarıyoruz. Ülkenin genel ekonomik tablosuyla beraber, özellikle daha yoğun ilaç kullanan emeklilerimizin ilaç fiyat farklarını ödeme zorlandıklarını görüyoruz. SGK’nın %30 olan eşdeğer ilaç bandını önce yüzde 10’a son olarak yüzde 5’e düşürmesi ve ilaca gelen zamlarla beraber bu farklar artık ödenemez boyuta ulaşmıştır. Yetkililerden bu alanda da çözüm talep ediyoruz. Artan eczacılık fakültesi sayılarıyla birlikte bugün eczacı istihdamı sorunu kontrol edilemez, yönetilemez bir boyuta gelmiştir. Bu sebeple eczacılık fakültelerinin başarı sıralamasının 100.000’den 60.000’e indirilmesini talep ediyoruz. Kamu eczacılarımızın uğradığı haksızlığa bir son verilmesini ve hak ettikleri değeri almalarını talep ediyoruz.

Az önce bahsettiğim sorunları ifade edebilmek için Ekim Ayı’nın ortasında büyük bir eczacı mitingi düzenlenecektir. Bugün burada bu mitingin ön hazırlıkları ile ilgili olarak değerli meslektaşlarımıza bilgi vermek, onların görüşlerini almak ve örgütlenmek için toplanıyoruz. Aynı zamanda sorunlarımızı ifade edebilmek ve çözüm yollarımızı sunabilmek için sayın cumhurbaşkanımızdan randevu talep ediyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın sorunları bizim tarafımızdan dinlemesini arz ediyoruz. Pandeminin kahramanları, sağlık sisteminin temel yapıtaşı olan eczacılar sorunlarının çözümü için yüksek bir kararlılığı sahiptir.”

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler