KİRALAR, KISIRDÖNGÜYE NEDEN OLDU

İl dışından gelerek, işyeri arayışına giren iş insanları, kentteki işyeri kiralarının artmasına neden oldu. Kiraların artması da işyerlerinin işletme maliyetlerini artırdı. İşletme maliyetleri artan lokanta ve tatlıcılar fiyatlarını zamlandırdı. Zamlanan fiyatlar nedeniyle işler düştü. Kentte bir anda başlayan kısır döngü hem esnafın da vatandaşın da büyük bir sorunu haline geldi. Esnaf satamamaktan, vatandaş yiyememekten şikayetçi. Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, “Bulgaristan vatandaşlarının kimlikle Türkiye’ye girmeye başlamasıyla il dışından çok sayıda firma kentte işyeri arayışına girdi. Bu da kiraları artırdı. İşyerlerimizin işletme giderleri arttı” dedi.

Bulgaristan vatandaşlarının alışveriş için Edirne’ye akın ettiği haberleri il dışından kente gelerek iş yeri açmak isteyenlerin sayısını artırdı. İşyerlerine talebin artmasıyla da işyeri kiraları arttı. Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, “Bulgaristan vatandaşlarının kimlikle Türkiye’ye girmeye başlamasıyla il dışından çok sayıda firma kentte işyeri arayışına girdi. Bu da kiraları artırdı. İşyerlerimizin işletme giderleri arttı” dedi.

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, gazetemize yaptığı açıklamada,  Bulgaristan vatandaşlarına kimlikle girebilme izninin verilmesiyle birlikte il dışındaki esnafların Edirne’ye taleplerini artırdığını dile getirdi. Bu talebin kira artışına neden olduğunu da sözlerine ekleyen Özen açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şehir dışından özellikle bu pasaportsuz gelişlerin başlamasıyla birlikte dışarıdan da, diğer şehirlerden de esnaflar talep etmeye başladı. Dolayısıyla biz burada artık işletme maliyeti olarak kiralarımız çok yüksek. Dolayısıyla da iş yerlerinin kiraları artmakta. Yani bu da bize işletme maliyeti olarak yansımakta. Bu da her şeye yansıyor. Sadece önceden elektrik giderimiz yoktu. Elektrik de bir kira maliyeti derken iş yerlerimizin kira maliyeti de çok yükseldiği için bu da fiyatlara da yansıyor ister istemez. Ve hala da şehir dışından birçok sektörde çarşıdan kiralık işyeri arayan firmalar var

10 BİN LİRANIN ALTINDA KİRALIK İŞYERİNİN OLMADIĞINI DUYUYORUZ

Özellikle boş yerleri yani boşaltılan iş yerlerinin yüzde 40, yüzde 50 bandında daha yüksek kiralamalar yapıldığını duyuyoruz. Ama tabii bunun emlak sektörü buna daha hakimdir bu konuda. Şimdi benim alanım değil. Şöyle söyleyeyim 10 bin liranın altında kira olmadığını duyuyoruz açıkçası. Bizim sektörde. Yani bizim sektörde gıda sektörü burada. Özellikle çarşı için çok ciddi talep var. Yani bu da ister istemez bütün her şeyi etkiliyor. Dışarıdan talep olması da mal sahiplerine, dükkan sahiplerine cezbediyor açıkçası. Yan dükkanın kirası X'ken diğerine daha fazla bir rakam verildiğinde ister istemez o da kafa karışıyor yani açıkçası burada. Dolayısıyla biz buna burada bunu müdahale de edemiyoruz. Çünkü dışarıdan ciddi bir talep var. Artık önümüzdeki günlerde bununla ilgili nasıl bir düzenleme yapılır mı yapılmaz mı bilmiyorum. Ama şehrimiz pahalı bir şehir yani sonuç olarak.

KİRA ARTIŞLARI, FİYATLARI DA ARTTIRDI, İŞLER DÜŞTÜ

Tabii ki şöyle baktığımız zaman restoranlarda lokantalarımızda bir yoğunluk görmüyoruz. İşlerimiz de bu anlamda esnafımızın işleri de çok iyi değil açıkçası. Yani sonuçta eskiden yüz müşterinin girdiği dükkana bugün elli müşteri giriyorsa ister istemez işler yoğun değil. Zaten çarşıda bunu herkes fark ediyor. Dolayısıyla işletme maliyetleri açısından çok sıkıntı en büyük gider kalemlerimiz de burada kira ve elektrik oldu.”

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler