Sıcaklık, süt verimini etkiledi

Hava sıcaklıklarından dolayı meralar kuruyor,hayvanlar yeteri kadar otlayamayınca buda süt üretimini etkiliyor. Süt verimi düştüğünü belirten Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “ Mecburen o hayvan gerekli enerji ve proteini almak zorunda ve sanayi yemine yönelince maliyet girdileri artıyor.Üreticileri olarak herkes kendi merasına sahip çıkmalı. Meralara sadece gübre atmak sadece meraları ıslah etmek gibi algılanıyor. Bu yanlış bir algı” dedi.

    Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez; “Geçen günlerde dört beş derece fazla sıcaklar yaşandı ama mevsim normallerinin üzerinde seyretmiyor. Bu sıcaklığa bağlı olarak da süt üretiminde de düşüşler gözleniyor. Bu hafta sonu itibarı ile mevsim normallerine düşeceği bilgisini alıyoruz. Temmuz -Ağustos aylarında zaten süt üretiminde her yıl olduğu gibi bu yıl da düşüş yaşanıyor. Buna sıcaklık etken oluyor, meralarda otlar belirli bir olgunluğa erişiyor, sararma ve kuruma dönemine giriyor. Hayvanlar meralardan istediği verimi bulamıyor.
MERA ISLAHI YAPILAMADI
 Mera ıslah programı maalesef yapamadık. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de gereken gayreti gösteriyor ama bunlar tabi hep maddi imkanlara dayalı. Biz mutlaka meraların ıslah edildikten sonra sulanabilirliğini sağlamalıyız. En azından bu aylarda sulanabilir yerlerinde sulama sistemlerini yapma pozisyona gelmeliyiz. Meralardan istediğimiz kadar faydalanamıyoruz. Meralarımızda ot verimi de az. Samanla beslemeye çalışıyor olmayanlar sanayi yemine yöneliyor. Piabet Mecburen o hayvan gerekli enerji ve proteini almak zorunda ve sanayi yemine yönelince bu defa maliyet girdileri artıyor. Özellikle meralarımıza bölge üreticileri olarak herkes kendi merasına kesinlikle sahip çıkmalı. Meralara sadece gübre atmak sadece meraları ıslah etmek gibi algılanıyor. Bu yanlış bir algı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kara çalıkesimi de yapılıyor. Gübre atmakla sadece gübre ıslahı olmuyor. Meraların sulanabilir olanlarının mutlaka sulama sistemlerini kurma yönünde çalışma yapmalıyız. Temmuz ayının başında sulanabilir hale getirildiğinde en az yedi ay faydalanabilir pozisyona gelebiliriz. Meralardan dolu dolu iki ay faydalanabiliyoruz.
YETMEZ AMA 'EVET' DİYORUZ
    Süt fiyatları ile ilgili de Suiçmez, “1 Ağustos 2017 tarihinden itibaren zaten 0.9 Kuruş artış verildi. Üretici Temmuz ayında ne kadar fiyat aldıysa Ağustos ayı fiyatlarının üzerine 0.9 Kuruş ilave edilerek alacak. Bu uygulama  28 Şubat'a kadar devam edecek. 28 Şubat'ta da tekrar bir fiyat belirlemesi olacak. 0.9 Kuruş bizim beklentilerimizin altında oldu ama benim beklentim Temmuz ayı başında yapılan toplantıda 15 Kuruş gibiydi. 0.9 Kuruşta kaldı. Yetmez ama 'evet' diyoruz. Nihayetinde bir artış var. Süt üreticisinin sıkıntıları çok da fiyatlarla ilgili olarak fiyatlar geri gelmesin. Biz bunları daha önceleri çok yaşadık. Geri gelmesi çok kötü tekrar o fiyata erişebilmemiz için çok zaman geçiyor. Az olsun ama yukarı eğilimli olsun. Üretici de bir, iki, beş yıl sonrasının planlamalarını yapabilsin.”dedi.

banner8
Haberler