“GİTMEYECEĞİZ, EMEĞİMİZİN HAKKINI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ”

Genel Sağlık-İş Edirne İl Temsilciliği 14 Mart Tıp Bayramında sağlık emekçilerinin sorunlarının çözümü için eylem yaptı. Genel Sağlık-İş Edirne İl Temsilcisi Özcan Arslan, “Yüzyıl önce yurdumuz emperyalistler tarafından işgal edildiğinde gitmeyen, direnen, ebedi önderimiz Atatürk’ün mücadele arkadaşı Tıbbiyeli Hikmet Boran’ın yüzyıl sonraki meslektaşları olarak, ondan aldığımız mirasa sahip çıkacak ve gitmeyeceğiz, direneceğiz, emeğimizin, eğitimimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Genel Sağlık-İş Edirne İl Temsilciliği 14 Mart Tıp Bayramında sağlık emekçilerinin sorunlarının çözümü için 1.Murat Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını Genel Sağlık-İş Edirne İl Temsilcisi Özcan Arslan okudu. Arslan, sendikalarının sağlık emekçilerinin durumunu daha net ortaya koyabilmek için yaptığı, Kriz ve Sağlık Çalışanları başlıklı araştırma ile sağlık çalışanlarının hem aylık düzenli iş geliri, hem de aylık düzenli hane gelirinin alt ve alt-orta düzeylerde olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Katılımcıların yüzde 75’inden fazlasının gündelik yaşamının devamı için borçlanmak zorunda kaldığını dile getiren Arslan, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Mevcut koşullar, sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 15’ini ek iş yapmak durumunda bırakmaktadır.  Araştırma sonuçlarımız göstermektedir ki: Ekonomik kriz, mevcut koşullarda Türkiye’nin en büyük gerçekliğidir ve krizin etkileri tüm toplumsal kesimler üzerinde derin etkiler yaratmaktadır. Kriz, sağlık çalışanlarının tüm harcama kalemlerinin artmasına neden olmuştur. Gıda ve temizlik, maliyeti en çok artan harcama kalemi olarak dikkati çekmektedir.Sağlık çalışanlarının; yarısından fazlası elektrik, doğalgaz vb. altyapı harcamalarında, yüzde 30’undan fazlası gıda ve temizlik harcamalarında kesintiye gitmek zorunda kalmıştır.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET SORUNU KRONİKLEŞMİŞTİR

Pandemi sürecinde sağlıkta şiddet artmıştır. Sağlık çalışanları, şiddete yönelik alınan önlemleri yetersiz bulmaktadır. Sağlık çalışanlarının geneli açısından zaman baskısı ve aşırı iş yükü temel sorunların başında gelmektedir. Nöbet ve fazla mesai uygulamalarında, yasalarla belirlenen sınırların üzerine çıkılmaktadır.

Yıllardır olduğu gibi, sağlık çalışanlarının onurlu bir yaşam sürebilmesi adına dile getirdiği iyileştirme talepleri, AKP iktidarı tarafından, vaadlerde bulunarak oyalama stratejisi uygulanarak, piyasacı anlayışın beklentilerine kurban edilmektedir.

 14 Mart 2022 tarihinde yapılacağı söylenen / açıklanan iyileştirmelerin, sağlık çalışanlarının taleplerini, beklentilerini karşılamaktan çok uzak ve yıllardır uygulanan ‘’değersizleştirme ‘’ politikalarının paralelinde olduğunu ve amacın - dün olduğu gibi bugün de – kamuoyunu yanıltmak, - sağlık çalışanlarını kamuoyu ile karşı karşıya getirmek pahasına - sağlık çalışanlarının yükselen tepkisini baskılamak olduğunu biliyoruz.

Sağlığı piyasalaştıran politikalara son verilmeli, Atatürk’ün başlattığı ulusal, kamucu ve halkçı sağlık politikalarını tekrar hayata geçirilmelidir.

Yüzyıl önce yurdumuz emperyalistler tarafından işgal edildiğinde gitmeyen, direnen, ebedi önderimiz Atatürk’ün mücadele arkadaşı Tıbbiyeli Hikmet Boran’ın yüzyıl sonraki meslektaşları olarak, ondan aldığımız mirasa sahip çıkacak ve; gitmeyeceğiz, direneceğiz, emeğimizin, eğitimimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz.

Karşılaştıkları tüm güçlüklere rağmen, zor ve onurlu görevi yerine getirmek için fedakârca çalışan tüm sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyoruz.”

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler