DEĞİŞMEYECEK TEK ODA “ATATÜRK ODASI”

Edirne Belediyesi 155’inci yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor. ‘Türkiye’de Belediyecilik Tarihi ve Edirne Belediyesi Tarihi’  konulu paneli Başkan Recep Gürkan yönetti. Başkan Gürkan, Edirne Belediyesi binasının 122’inci yılı olduğunu da hatırlatarak, “Bu bina bizim için, Cumhuriyetçiler için, Cumhuriyet sevdalıları için, Atatürkçüler için de çok kıymetli bir bina. Çünkü 21 Aralık 1930’da Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’yi ziyaretinde 4 gece konakladığı, kaldığı bir bina” dedi.

Edirne Yılı ve Edirne’nin Kurtuluşu’nun 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bunlardan biri de Edirne Belediyesi’nin kuruluş yıl dönümü kutlandı.  Bunlardan biri de Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın moderatörlüğünde  yapılan “Türkiye Belediyecilik Tarihi ve Edirne Belediyesi” konulu panel oldu.

“Türkiye Belediyecilik Tarihi ve Edirne Belediyesi” konulu panele Doç. Dr. Aziz Tekdemir ve Türkiye’deki Belediyecilik Tarihi, Öğretim Görevlisi Haluk Kayıcı, Edirne Belediyesi Tarihi hakkında bilgiler verdi. Önceki dönem Belediye Başkanları Güngör Mazlum ve İbrahim Ay da panele katılanlara belediyecilik hakkında önemli paylaşımlarda bulundu. Panele CP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, MHP İl Başkanı Zakir Tercan, DEVA Partisi İl Başkanı Kerem Arda, Saadet Partisi İl Başkanı Sinan Tekin,  Edirne Belediye Başkanı Yaver Tetik, Edirne Belediye Başkanı Selçuk Çakır ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2022 yılının Edirne için önemini hatırlattı.

Belediye Meclis Kararıyla 2022 yılının Edirne Yılı olarak ilan ettiklerini hatırlatan Başkan Gürkan, “Bu yıl aynı zamanda Edirne Belediyesi’nin kuruluşunun 155. yılı. Dönemin Belediye Başkanı Dilaver Bey’in başkanlığında Türkiye’de Belediye Binası olarak ilk kez projesi çizilen Belediye Binası, halkın katkılarıyla 2 yılda bitirildi. 1900 yılından bu yana sadece Belediye Binası olarak hizmet veren özel bir bina. Bu binanın da 122. yılı. Bu bina bizim için, Cumhuriyetçiler için, Cumhuriyet sevdalıları için, Atatürkçüler için de çok kıymetli bir bina. Çünkü 21 Aralık 1930’da Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’yi ziyaretinde 4 gece konakladığı, kaldığı bir bina. Dönemin Belediye Başkanı Güngör Mazlum’un 1978 yılındaki çabalarıyla orijinal eşyalar tekrar toparlanır, yukarıda Atatürk’ün kaldığı oda Atatürk Odası haline getirilir. Ve her yıl 21 Aralık’ta Atatürk’ün Edirne’ye geliş yıl dönümlerinde de orada törenlerimiz icra edilmeye başlanır. Güngör Mazlum’un başlattığı Atatürk Odası geleneğini, biz 2014 yılında Atatürk Odası Müze geleneğini olarak başlattık. Hafta sonları da açık olmaya başladı” şeklinde konuştu.

“BEN BU BİNADAN AYRILMAYI ASLA DÜŞÜNMÜYORUM”

Başkan Gürkan, “Yeni bir belediye binası yapmayı düşünüyor musunuz? diye sorduklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Düşünülebilir tabi ki de. Ben asla bu binadan ayrılmayı düşünmüyorum. Ben bu binaya her girdiğimde, her sabah Belediye Binasına adım attığımda Atatürk’ün belediyeden çıkarken çekilmiş videosu gelir aklıma, böyle bir bina bırakılır mı? İhtiyaçlara göre farklı düzenlemeler olabilir ama bu binada değişmeyecek tek şey var Atatürk’ün Odası. Bu asla değişmeyecek. Bu yıl Kurtuluşumuzun 100. yılı ve 2022 Edirne Yılı kapsamında Edirne Belediyesi’nin kuruluşunu da ilk kez bu kadar organize, planlı olarak kutluyoruz.”

Panel de konuşma yapan Doç Dr. Aziz Tekdemir, belediyeciliğin temellerinin 2. Mahmut döneminde dayandığını ifade etti. 12 yüzyılda Avrupa belediyeciliğin olduğunu ifade eden Tekdemir, “2. Mahmut ile birlikte bugünkü belediyelerin temelini atıldığını söyleyebiliriz.  Şehirde mahalli idare bir kurum olarak orta çağdan itibaren Avrupa’da uygulanmaya başlanmıştı” şeklinde konuştu.

Panelin ardından Belediyeden emekli olan personele plaket takdim edildi. Belediye Başkanı Recep Gürkan Belediyedeki hizmetlerinin ardından çeşitli tarihlerde emekli olan ve törene katılan toplam 51 kişiye teşekkür plaketi takdim etti.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler