KAĞIT ZAMMI, OKURU VURDU

Kâğıda gelen zam en çok kitap okurunu vurdu. Zaten okuma oranının düşük olduğu ülkemizde, kağıt zammıyla birlikte kitaplara gelen zam okuma oranını iyice düşürdü. Ceren Yayınevi ve Kitapçılık sahibi Şeref Kurtiş, “Kağıt zammı, direk okuru vuracak. Bu işte insanları zorla kitap takası yapmaya zorluyor” dedi.

Son aylarda yaşanan zamlar, kitap sektörünü de vurdu. Kağıda gelen zamlar, kitap fiyatlarını yükseltti. Zaten az sayıdaki okurda, yükselen kitap fiyatlarını endişeyle izliyor.

Ceren Yayınevi ve Kitapçılık sahibi Şeref Kurtiş, gazetemize yaptığı açıklamada, son aylarad kağıda büyük zam geldiğini hatırlatarak, gelen zamların tüm yazılı basım sektörünü etkilediğini dile getirdi.  Teknolojinin de gelişmesiyle kitap e dergi sektörünün kötü bir sürece girdiğini dile getiren Şeref Kurtiş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Maliyetler yüzde 276 arttı. Kağıttada matbaada da. Ama bu artış oranlarını kitaba yansıtmak mümkün değil. Zaten satılmıyor, alınmıyor, okunmuyor. Okuyan sayısı belli Türkiye’de. Okuyanı cezalandırmak gibi bir şey bu. Bu oranları yansıttığın takdirde 60 liralık kitap nereden baksan 150 lira olacak. Mümkün değil. 60 liralık kitaba 20 lira zam yapabiliyorsun 80 liraya çıkıyor. 80 lirada yüksek. Alan olmadıktan sonra satmışsın ne kıymeti var yani. Zaten düşüktü işler daha da düşecek. Direk okuru vuracak. Bu işte insanları zorla kitap takası yapmaya zorluyor. Nasıl yapsın insanlar. Bir kişi alsın 3 kişi okusunlar. Maliyet ancak böyle düşer. İnsanlar okusun. Bu bir virüs, herkeste var bu virüs. Zaman zaman uyandırmak lazım. Doğru kitabı okusa insanlar daha sonra tekrar okuma ihtiyacı hissediyorlar. Bu sefer kıyıyor paraya alıyorlar. Önemli olan o okuma hissini uyandırmak insanların içinde. O zevki tekrar tattırabilmek. İnsan unutuyor, okumaya okumaya unutuyor. Bu internet çağında cep telefonları bilgisayar gibi. Kimse elinden bırakmıyor telefonu. Telefonda sosyalleşiyor insanlar. Kitabıda, haberide, gazeteyi de oradan okuyorlar. Bu sadece kitap için değil gazete içinde geçerli, dergi içinde tüm yazılı basım için geçerli. Zor yıllar. Çok zordu daha da zorlaştı.”

Hasan Boyacıoğlu

banner8
Haberler