Ülkemizde yaşanan döviz kurundaki artışın ardından yaşanan zam furyası halen devam ediyor. Hükümetin dövizi düşüren çabaları, tezgaha bir türlü yansımadı. Yaşanan bu zamlarda ev tekstili de nasibini aldı. Yüzde yüzün üzerindeki artışlarla dikkatleri üzerine çeken ev tekstili ürünleri, son üç ayda 4 kez fiyat güncellemesi gördü.
Esnaf Murat Çakal, gazetemize yaptığı açıklamada vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve esnaflar olarak rakamlar yükseldikçe kar marjlarından düşürmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekleyerek, vatandaşın ev tekstili ürünlerindeki ihtiyaçlarını ötelediğini ifade etti.
BULGAR TURİST SAYESİNDE AYAKTA DURABİLİYOR
30 yıl Ev tekstil ürünleri sektöründe hem çalışıp hem işletmecilik yapan Murat Çakal yeni yıla girildiği günden bu yana satışların durğunluğundan şikayet ederek “Yerel halkımız fiyatlardan yana çok şikayet ediyor. Pahalı geliyor insanlara alım gücü düştüğü için. Şikayetler çok oluyor. Bulgar müşterimiz yılbaşı itibariyle kesildi. Son 1 aydır ekonomik olarak da biz katkıları oldu. Paralarının değerlenmiş olması, bizim fiyatlarımızın onlara daha avantajlı olduğunu söyledi gelenler. Alım güçleri bizden daha iyi şu anda”şeklinde konuştu
YORGAN YÜZDE 100 ARTTI
Murat Çakal şunları söyledi:
“Günde bir kişiye çok küçük mal satabilen arkadaşlarımız var. Bu şartlarda 50-100 lira olan bir şey. O da günlük masraflarına yetmez. Kar marjımız rakamlar yükseldikçe düşüyor. Sermaye edinmekte güçlük çekiyoruz. Her şey çok pahalı, dükkana çeşit yapmak bile çok yüksek rakamlara mal oluyor. Son dört ay içnde 3 kez fiyat güncellemesi oldu. Bazı ürünlerde dolara endeksli fiyat verdiler. Satmadılar bile diyebilirim. Ürün temin etmekte zorlanıyoruz. Siparişle bir şey getiremiyoruz. 20 günü buluyor. 4 ay önce 300 liraya sattığımız nevresim takımları 500 bandında gidiyor, yorgan gruplarında 200 liraya satılan iyi bir yorgan 400-450 lira. 500 liraya sattığımız bornoz takımları 800-900 lira. Genel olarak kiraları öderken arkadaşlarımız zorlanıyor. Kira konusunda günü gününe ödeyen arkadaşımız nadirdir. 1 hafta, 10 gün geçiyordur ama mal sahiplerimiz idare ediyorlar. Günü gününe kira ödeyen kiracı arkadaşlar çok nadir.”
Hasan Boyacıoğlu