Trakya Birlik 2020-2021 iş yılı olağan Genel kurul Toplantısını gerçekleştirildi.
Mimar Sinan Spor Salonunda gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısına, mevcut 332 temsilciden 294’ü katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç yaptı. Kırrbiç’in açılış konuşmasının ardından Divan seçimi yapıldı.
Buna göre Divan Başkanlığına Durgut Ersoy, Başkan Yardımcılığına Levent Kızıltan, katip üyelikline ise Muzaffer Borucu ve Hakkı Çetin seçildi. Divan heyetinin yerini almasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, açılış konuşmasında genel kurulun ortaklara, Kooperatiflere, Birliğe ve ülkemize hayırlı olmasını dileyerek başladı. Konuşmasında 2020/2021 İş yılının genel bir değerlendirmesiyle devam etmek estiğini dile getiren Kırbiç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bildiğiniz üzere 01 Ağustos 2020 tarihinde başlayan iş yılımızın ilk ve en önemli faaliyeti; hasat dönemi hazırlıklarının tamamlanarak mubayaanın başlaması, tüm ortaklarımızın ve kamuoyunun beklediği ürün fiyatının belirlenmesi ve ortaklarımızın emeklerinin karşılığı olarak ürün bedellerinin ödenmesi olmuştur.
Bu çerçevede, ortaklarımızın ve dolaylı olarak diğer üreticilerin de memnun olacağı piyasa fiyatının oluşması konusunda piyasa yapıcı konumunda olan birliğimiz, ekonomik anlamda çok dalgalı ve zor piyasa koşullarında üreticilerimizin alın terinin karşılığını bulması için yoğun emek ve çabalar sarf etmiş, zorlu bir iş yılını başarıyla tamamlamıştır.
HASAT DÖNEMİNDE 263 BİN 854 TON AYÇİÇEĞİ MUBAYAA EDİLDİ
2020/2021 ayçiçek üretim sezonunda iç piyasa fiyat hareketlerinin yanı sıra dış piyasa fiyatları gözlemlenerek, hükümetimizin sağladığı yerli üretimi destekleme amaçlı ithalatı düzenleyici destekler ile koordineli olarak Birliğimiz, 24.08.2020 tarihinde %40 yağ oranlı yağlık ayçiçeği tohumu için 3.240 TL/ton fiyat ile avans ödemesi gerçekleştireceğini açıklamıştır. Akabinde 02.09.2020 tarihinde %40 yağ oranlı yağlık ayçiçeği tohumu için avans ödeme fiyatını 3.550 TL/ton olarak revize etmiştir. 14.09.2020 tarihine gelindiğinde ise 2020/2021 iş yılı %40 yağ oranlı yağlık ayçiçeği tohumu için 3.850 TL/ton ön alım fiyatı açıklamış olup takip eden süreçte hasat bitimine kadar 263.854 ton yağlık ayçiçek tohumu mubayaa edilerek 1.064.730.979 TL ürün bedeli tutarı ortaklarımıza ödenmiştir.
ORTAKLARIN TALEPLERİNİN TAMAMI KARŞILANDI
Ayçiçek alım dönemini takip eden süreç içerisinde değişken ve zorlayıcı piyasa koşullarına, yüksek finansman maliyetlerine rağmen ortaklarımıza kullandırılan kredilerde hiçbir kısıtlama olmaksızın ortaklarımızdan gelen taleplerin tamamı karşılanmıştır. Uygun maliyetler ile ithal edilerek Trakya Birlik markasıyla ortaklarımızın istifadesine sunulan üre gübresi başta olmak üzere, tohum, zirai ilaç ve karma yem gibi hayvansal ve tarımsal üretim girdileri yanı sıra tarla hazırlığı ve ekim giderlerinin karşılanmasına yönelik nakdi krediler ile Birliğimiz üretimi rafine yağ, margarin, ayni kredi kooperatiflerimizce ortak ve müşterilerimize sunulmuştur.
Trakya Birlik olarak piyasada mevcut her türlü fırsat ve tehdit göz önünde tutularak sürdürülebilir işletmeciliğin temel düsturu basiretli tacir olmanın yanı sıra ortaklarımızın çıkarlarının ön planda tutulduğu 2020/2021 iş yılını, yüksek üretim ve satış rakamları beraberinde yapılan doğru ticari hamlelerle başarılı bir şekilde tamamladık. Bunu sizlerden aldığımız destek ve güvenle hep birlikte çok çalışarak sağladık. Bu vesileyle emeği geçen, destek olan herkese teşekkür ediyorum.
2021-2022 İŞ YILI FAALİYETLERİ
İçinde bulunduğumuz 2021/2022 İş yılı ile ilgili olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz faaliyetlere ilişkin olarak ise;
Özellikle 2021 Mayıs/Haziran döneminde ürün gelişimi gözlemlerimizde, hasada ilişkin yüksek mubayaa beklentileri Temmuz ayının ikinci yarısı ile yaşanan aşırı sıcaklar ile beklenenin altında gerçekleşmiştir. Çeşitli varyantlar ile artarak süren pandemi sebebiyle üretici ülkelerin ihracat kısıcı tedbirleri, beraberinde global düzeyde yukarı yönlü fiyat hareketlerini getirmiş, 2021 Ağustos ayı itibariyle 550-600$ seviyelerinde olan ithal Ayçiçek tohumu fiyatı 2021 Kasım ayında 770$ seviyelerine kadar yükselmiştir. Bu süreçte iç piyasa fiyatları da kurdaki yükselişinde etkisiyle kaçınılmaz olarak dış piyasa fiyatları paralelinde hareket etmiştir.
Trakya Birlik olarak 14.09.2021 tarihi itibariyle 5.100 TL/ton avans fiyat açıklanmış olup bu tarih itibariyle ayçiçek mubayaamız 138.000 bin tona ulaşmış idi. Yukarı yönlü fiyat hareketlilikleri göz önüne alınarak 01.10.2021 tarihine gelindiğinde ayçiçek mubayaamız 270.000 ton seviyelerine ulaşmışken ön alım fiyatımız 5.400 TL/ton olarak belirlenmiş olup, hasat sonu itibariyle ortaklarımızdan toplam 278.465 ton ürün mubayaa edilmiştir. Randıman oranı esaslı alım ile ortaklarımızın eline ton başına 5.705.-TL geçmiş olup, 1.588.698.839 .-TL tutarındaki ürün bedelinin tamamı ortaklarımıza ödenmiştir.
24 SAAT ÜRETİM YAPILDI
Birliğimiz hasat sonu ile birlikte fiyatların hızla arttığı ve tedarik sorunlarının yaşandığı Ayçiçek yağında, piyasa bulunabilirliği noktasında sosyal sorumluluğunun bilincinde olup her iki işletmesinde 24 saat çalışma esası ile üretime devam ederek, maksimum günlük üretim kapasitesi dâhilinde üretilen mamulleri piyasaya arz etmeye devam etmektedir.
ÜRÜNLERİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİREREK, YAPILAN KARI ORTAKLARA TAKDİM EDEBİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
İş yılının ortalarına geldiğimiz şu günlerde ortaklarımızdan mubayaa ettiğimiz ürünleri en iyi şekilde değerlendirerek elde edeceğimiz kazancı 2021/2022 genel kurulunda ortaklarımıza takdim edebilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bütün faaliyet ve çalışmalarımızda en büyük önceliğimiz her zaman olduğu gibi ürünlerimizin tarladan sofralarımıza gelene kadar emeği geçen tüm paydaşlarımızın sağlığını ve iş güvenliğini korumak, tüketicilerimize sunduğumuz mamullerimizin üretimindeki yüksek standartlarımızın sürdürülebilirliğini sağlamak ve Ülkemiz için en temel tarım ürünlerinden olan yağlık ayçiçeği tohumunun üretiminde sürdürülebilirliğe destek vermektir.
Konuşmanın ardından, Yönetim Kurulu Çalışma Raporları ile Bilanço ve Gelir Tabloları okunup oybirliği ile ibra edildikten sonra söz alan olmadığı için gündem maddelerine devam edilirken, 2020/2021 İş yılı Bağımsız Denetim Kuruluşu raporu oy birliği ile kabul edildi.
2021/2022 iş yılı dönemine ait Bütçe ve Çalışma Raporları ile Bilanço ve Gelir Tabloları okunarak, oybirliği ile kabul edildi.
Ayrıca Birlik faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kredi alma, ipotek işlemleri, Birlik fonlarının kullanılması, kredi kullandırma birlik mamullerinin satışı, kooperatiflere hizmet bedeli ödenmesi, şirket kurma ve kurulu şirketlere ortak olma, alım satım faaliyetlerinde bulunma v.b. gibi konularda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi kabul edildi.
İnsan Kaynakları ve Satın Alma yönetmeliklerinde yapılacak değişiklikler görüşülerek oybirliği ile kabul edildi.
Entegre Tesislerimiz ile Karacabey Yağ Fabrikasına 2021/2022 iş yılında yapılacak yatırımlarla ilgili hazırlanan raporlar kabul edildikten sonra ise bazı kooperatiflere 2021/2022 iş yılında yapılacak yatırımlarla ilgili hazırlanan rapor görüşülerek kabul edildi.
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç Genel Kurula hitaben teşekkür konuşmasıyla genel kurulu sonlandırdı.
Yavuz Göktaş