GÜRKAN, "BU ŞEHİR HEPİMİZİN"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu şehir hepimizin. Sadece üzerinde yaşayan insanların değil, sokağında yaşayan tüm canlılarıyla, nefes alan veren ağaçların börtü böceğin ve hayvanların. Bu şehri hepimiz hem yaşamaya hem de yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkartılan kanunları uygulamak ile yükümlü olduklarını belirten Gürkan, “Sokak Hayvanları Kanunu bizlere sokak hayvanının sokaktan alınması, kısırlaştırılması, kimliğinin kaydedilmesi, küpesinin-çipinin takılması ve kanunun ifadesiyle aldığınız yere geri bırakılması yetkisini veriyor. Belediyeler tarafından kurulan geçici barınma merkezleri hayvanın tedavi edilmesi, kısırlaştırılması ve kimliğinin kaydedilmesi için kurulmuş merkezler. Tehlikeli ırklar dışında bu merkezlerde herhangi bir sokak hayvanının sürekli olarak tutulması mümkün değil. Kanun zaten tehlikeli ırkların da sokaklarda gezmesini ve sahiplenilmesini de yasaklamakta. Edirne Belediyesi olarak bizim barınağımızda 30 civarında tehlikeli ırk sürekli olarak bulunmakta. Fakat bu tehlikeli ırkların dışındaki sokak hayvanlarının sürekli olarak tutulması hukuki olarak mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çevre ilçe ve köylerden gece yarısı getirilip Edirne’ye atılan köpekler dahil olmak üzere tüm küpesiz sokak hayvanlarını toplayarak, aşılarını, bakımlarını, kısırlaştırılma ve kimlik kayıt işlemlerini tamamlayarak sokaklara bırakmaya devam edeceklerini belirten Gürkan, “Vatandaşlarımızı da sokak hayvanlarını sahiplenmeye davet ediyorum. Sahiplenmekten kastımız ise kapının önünde sokak hayvanlarını beslemek değil. Gerçek anlamda sokak hayvanlarının alınıp evlerde sahiplenilmesinden bahsediyoruz. Bu hem sokak hayvanlarının daha sağlıklı yaşamasını hem de toplumsal yaşamımızı olumlu etkileyecektir” diye konuştu.

 Vatandaşlardan gelişi güzel şekilde köpeklere besleme yapılmaması konusunda da ricada bulunan Gürkan, “Bu kapsamda vatandaşlarımızın yaptığı gelişi güzel beslemeler sonucunda belli noktalar hayvanlarımızın doğası gereği besleme merkezine dönüşüyor. Bu besleme noktalarından ise küçük çocuklar ve köpeklerden korkan vatandaşlar rahatsız olmaya başlıyor. Bizler ise belediye olarak sokak hayvanlarını besleyen ve seven vatandaşlarımız ile bu besleme noktalarından rahatsız olan vatandaşlarımızın arasında kalmaktayız” dedi.

Edirne Belediyesi olarak 2021 yılında yaklaşık 1 milyon TlL değerinde mama alarak dağıtma ve besleme işlemi gerçekleştirdiklerini belirten Gürkan, “Bazı hayvanseverler bu beslemeleri yapmadığımızı iddia etse de bizler tonlarca mama ile Edirne’de yaşayan sokak canlılarına destek olmaya devam ediyoruz. Ocak ayı içerisinde Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Edirne’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile birlikte 150 adet kulübe yaparak ihtiyaç olan noktalarda kullanıma sunacağız” dedi.

2014-2020 yılları arasında geçici hayvan barınağında 4 bin 476 adet kısırlaştırma ameliyatı, 5 bin 340 hayvanın tedavisi, 6 bin 046 hayvanın kuduz aşısının yapıldığına da dikkat çeken Gürkan, “Eski Edirne çöplüğünde ise iki noktada sürekli olarak besleme yapılmaktadır. Besleme yapmak isteyen vatandaşlarımızın özellikle bu alanda besleme yapmalarını önemle talep ve tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Gürkan, sokak hayvanları ile ilgili konuşmasına ise “Bu şehir hepimizin. Sadece üzerinde yaşayan insanların değil, sokağında yaşayan tüm canlılarıyla, nefes alan veren ağaçların börtü böceğin ve hayvanların. Bu şehri hepimiz hem yaşamaya hem de yaşatmaya devam edeceğiz” sözleriyle son verdi.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler