Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Tezcan Liznak, inşaat sektörünün zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.
Liznak, gazetecilere yaptığı açıklamada, emlak sektöründe bir duran döneme girildiğini hatırlatarak, bu durağanlığın inşaat sektörünü kötü bir şekilde etkilediğini vurguladı.
Liznak, şunları söyledi:
“Emlak sektöründeki durağanlık bizlere de ev satışları konusunda yansıyor. Çünkü fiyatlar gün geçtikçe artış gösteriyor ve fiyatlar yükseldiği zaman alıcı bulunamıyor. Fiyatları yükseltmezsek de verilen fiyatlar bizlere yetmiyor. İmalat sektöründe fiyatlar artış gösteriyor. İmalat fiyatlarının yükselmesi bizlere fayda sağlamıyor. Fiyatlar yükseldikçe satışlar düşüyor. Daire fiyatlarını yükseltmek artan maliyetlere çözüm olmuyor.”
100 METREKARE BİR DAİRENİN MALİYETİ 2 MİLYON LİRA
Tezcan Liznak, inşaat maliyetlerinin sürekli artığını da hatırlatarak, bu artışların konut fiyatlarına yansıdığını söyledi. Liznak, “Örneğin 2+1 dairenin 100 metrekarelik inşaat maliyeti ortalama brüt 2 milyon gibi bir maliyeti var. 2 milyon lira maliyeti olan bir ev satış rakamı 2 milyon 200 ila 2 milyon 600 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor. Bu fiyatlar kar oranını çok fazla düşürüyor. Fiyat oranını yükselttiğimiz zaman bu sefer alıcı bulunamıyor, sorun yaşanıyor. Doğal olarak fiyatları da yükseltemiyoruz” dedi.
HER ŞEYE RAĞMEN, SEKTÖR İSTİHDAM YARATMAYA DEVAM EDİYOR
Liznak, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Maliyet artışlarına rağmen inşaat sektörü durdu diyemeyiz. İstihdam yaratmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Üretmek zorundayız çünkü talep var. Talep var ama mevcut talepler istenilen veya maliyetleri karşılayabilecek bir talep değil. Neticede ihtiyaç duyulan ev ihtiyacı bizler karşılamak durumundayız. Zamların etkileri giderek büyüyor. Bugün aldığımız bir ürünün fiyatı her gün değişir duruma geldi. Ürünlere gelen zam hızında ve oranında biz zam yapamıyoruz. Sektör bu aralar zorlanıyor.
Edirne’de geçen yıllara göre sıfır konut sayısı azaldı diyebiliriz. Diğer yıllara nazaran o kadar hızlı bir tüketim olmuyor. Üretim de ona göre olmuyor. Bu duruma etken olarak zamların yanı sıra başka unsurlar da var. Sadece zamlar diyemeyiz. Usta bazında da sıkıntı yaşıyoruz. Eskisi gibi usta yetişmediği için bu da başka bir sorunumuz. Sanatkârlara ve ustalara önem verilip, yetiştirilmeleri gerekiyor.”
Bülent Sarıçiçek