YUNANİSTAN KONSOLOSLUĞU'NA SİYAH ÇELENK

1944-1945 yılları arasında Yunanistan'da müslümanlara yapılan zülmü protesto eden Balkan Rumeli Türkiye Federasyonu üyeleri Yunanistan Konsolosluğu önüne giderek siyah çelenk bıraktı.

YUNANİSTAN KONSOLOSLUĞU'NA SİYAH ÇELENK

1944-1945 yılları arasında Yunanistan'da müslümanlara yapılan zülmü protesto eden Balkan Rumeli Türkiye Federasyonu üyeleri Yunanistan Konsolosluğu önüne giderek siyah çelenk bıraktı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Haziran 2024 Salı 00:00
YUNANİSTAN KONSOLOSLUĞU'NA SİYAH ÇELENK

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, Yunanistan'ın tarihi katliamlarına ve azınlıklara uyguladığı baskılara dikkat çekerek, Yunan hükümetini demokrasi ve insan haklarına saygı göstermeye çağırdı.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, Yunanistan'ın tarih boyunca azınlıklara karşı uyguladığı baskı ve katliamları kınamak için basın açıklaması yaptı. Mutlu, Mora, Tripoliçe, Navarin ve Çamerya katliamlarının, Yunan topraklarının kara lekelerle dolu tarihinin en bariz örnekleri olduğunu belirtti.

"Demokrasi savaşı verdiklerini iddia eden Yunan politikacılar, aslında ülkelerindeki azınlıklara tam bir vahşet yaşatmışlardır" diyen Mutlu, 1944-1945 yıllarında Yunanistan’ın Kuzey Batısında Çamerya Bölgesi'nde katledilen binlerce masum Arnavut Müslüman'ı anmak için toplandıklarını söyledi.

Mutlu, Yunan hükümetinin tarih boyunca kendisi için tehlike gördüğü her topluluğu ya silahla katlettiğini ya da psikolojik baskılarla boyun eğdirmeye çalıştığını ifade etti. Yunanistan'ın demokrasi ve insan hakları konusundaki tutarsızlıklarına dikkat çeken Mutlu, şunları kaydetti:

"Demokrasinin beşiği olarak görülen Yunan toprakları, aslında katliamlarla kan gölüne dönmüştür. Türkiye'de ise Rum ve Ermeni okulları zenginlik olarak görülmekte ve devletimiz tarafından desteklenmektedir. Ancak Yunanistan'da 1983'ten 2005'e kadar, Türk adını taşıyan sivil toplum kuruluşlarına yönelik baskılar yapılmıştır. 2008'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yunanistan'ı bu konuda suçlu bulmuş ve Türk adının kullanılabileceğine karar vermiştir. Ancak Yunan hükümeti bu kararı tanımamıştır".

Mutlu, Batı Trakya Fenerbahçeliler Spor ve Kültür Derneği'nin Yunanistan'ın toprak bütünlüğünü tehdit eden bir unsur olarak görülmesinin absürd bir durum olduğunu belirtti. Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde elde ettiği başarının hazmedilemediğini ve bu başarıya karşı yargı yoluyla baskı kurulduğunu ifade etti.

Mutlu "Yunan Hükümetini buradan uyarıyoruz! Ülkenizde demokrasinin varlığına inanmamızı istiyorsanız Lozan Barış Antlaşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlara uymanızı bekliyoruz. Batı Trakya'da yaşayan Türk halkının da yalnız olduğunu düşünmeyin. Bizler; bizlere karşı dost olduğunuz sürece dostunuzuz, düşmanımız olmanızı da asla tavsiye etmiyoruz" diye konuştu.

Sabri Mutlu, konuşmasının sonunda Çamerya, Navarin ve Tripoliçe katliamlarını unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını sözlerine ekledi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.