Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, Maymun Çiçeği virüsüne (Monkeypox) karşı uyarılarda bulundu. Dr. Yılmaz, bu virüsün bir DNA virüsü olduğunu ve ilk olarak 1959 yılında bir maymunda izole edildiğini belirtti. İnsanlarda ilk vakanın ise 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, 9 aylık bir çocukta tespit edildiğini ifade etti.
Dr. Yılmaz, hastalığın Orta ve Batı Afrika'da ortaya çıkan ve Avrupa'da da vakaların görüldüğü bir zoonotik hastalık olduğunu vurgulayarak, "Maymun çiçeği virüsü, maymunlar dışında sincaplar, sıçanlar, fareler ve çayır köpeklerinde de görülebilir. Hayvandan insana ya da insandan insana bulaşabilir" dedi.
Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Yılmaz, "Virüsün kuluçka süresi 5 ila 21 gündür. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezi şişlikleri, yorgunluk, üşüme, titreme ve yüzde, ellerde, ayak tabanlarında başlayan döküntüler en yaygın belirtilerdir. Döküntüler tüm vücuda yayılabilir. Spesifik bir tedavisi yoktur, genellikle kendiliğinden iyileşir. Antiviral ilaçlar kullanılabilir" şeklinde konuştu.
Mert Hamarat