1565 yılında dönemin Veziriazam'ı Semiz Ali Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Tarihi Ali Paşa Çarşısı'nın Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, yapan ve yaptıranın balmumu heykellerini yaptırarak çarşı girişine koymak istediklerini belirtti. Edirne'nin geleceğinin turizmde olduğunu söyleyen Sanış, bu projenin turizme güzel bir katkı sağlayacağını ifade etti.
‘'EDİRNE'NİN GELECEĞİ TURİZMDE'’
Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, turizmin çok önemli olduğunu ve bu anlamda yeni projeler üretmeye gayret ettiklerini belirterek; “Edirne'nin geleceği turizmde. Turizmde katkı olarak neler yapabiliriz diye düşündük. Değişik projeler üretmeye çalışıyoruz. Aslında uzun zamandan beri bir projemiz vardı. Bunu araştırıyorduk. Vakıflar Bölge Müdürü'yle de görüştük, Osman bey de ılımlı baktı. Belediye Başkanımız da ılımlı baktı. Tarihi eserlerde, özellikle Alipaşa Çarşısı'nın girişinde yapanın ve yaptıranın bal mumu heykellerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
‘'HEYKELLER, İYİ BİR ETKİ YARATACAKTIR'’
Eseri yapanın ve yaptıranın heykelinin olmasının daha iyi bir etki yatacağını savunan Sanış; “İnsanlar istedikleri kadar okusunlar veya izlesinler anlatılsın akılda kalmıyor. Ama gelecek nesillere bunu aktarmak için çarşımızı yaptıran Semiz Ali Paşa'nın o günkü kıyafetlerle bir heykelini kapının bir girişinde, yapanın yanı Mimar Sinan'ın da onun sağ veya sol tarafına bir heykelinin yapılmasını rica ediyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Aslında Türkiye'de son yıllarda bu bal mumu heykelciliği son Showbahis derece güzel gidiyor. Uygun görülürse sakıncası olmayan tarihi yerlerde de uygulanabilir. Mesela köprülerin başında da yapılabilir. En azından insanlar geldiğinde karşısında bu eseri yaptıranı ve yapanı gördüklerinde daha iyi bir etki yaratacaktır. Özellikle okul çağındaki çocukların akıllarında kalması için çok önemli. Osmanlı'ya burası 92 yıl başkentlik yapmış bir şehir. Siz istediğiniz kadar bu çarşı 1565 yılında yapıldı deseniz bile insanlar bir yere kadar hayâl edebiliyorlar, görselliği çok fazla hayâl edemiyorlar.” dedi.
‘'TÜRKİYE'DE İLK OLACAK'’
Projenin tam anlamıyla gerçekleştirilmesi halinde Türkiye vakıf çarşılarında bir ilk olacağını aktaran Sanış; “Eğer böyle bir şey yapılırsa çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Tabi bu biraz masraflı bir proje ama biraz daha geliştirilip o yıllarda esnaflık yapanların kostümlerini bulup yine heykellerle o yıllarda alış-veriş nasıl yapılıyordu, nasıl giyiniyordu diye görsel bir sunumla gelecek nesillere çok daha güzel aktarılabilir. Bunu yaparsak Türkiye'de vakıf çarşılarında ilk defa olacak. Çünkü bir tarihi eserin yanında hem yapanın hem de yaptıranın o eserle birlikte sergilenmesi çok anlamlı olacaktır, hem de çok dikkat çekecektir. Edirne'ye en az yüzde 10-15 ekonomik olarak katkısı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Emre SEDEF
27 Temmuz 2017 Perşembe 10:06