Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamayla gübre fiyatlarında yüzde 30’a varan indirim yapıldı. Gübre fiyatlarındaki indirim üreticiyi memnun etti. Şimdi üretici buğday fiyatı açıklanırken, gübrenin indirimli haliyle hesaplanmasından korkuyor. 16 liradan gübreyi alarak tarlasına atan ve buğdayını eken üretici, gerileyen gübre fiyatlarının baz alınarak maliyet hesaplaması yapılmasından endişeli. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bakanlığı şimdiden uyarak, “Buğday ve kanola ekimi yapılırken üretici ortalama 13-14 liradan gübresini aldı. Bu maliyetler hesaplanarak inşallah fiyat verilir” şeklinde konuştu.
Arabacı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gübre fiyatlarında yüzde 30 indireme gidildiğini söylediğini hatırlatarak, “Bunun ardından tarım kredi ve özel sektörle görüştük evet gübrede bir indirim var. Bu gübrenin fiyatının aşağı iniyor olması üreticiler olarak bizleri sevindiriyor. Ama, bu gübrede aşağı yukarı yüzde 600’e varan bir artış vardı. Bunun ardından yüzde 30’luk indirim çok küçük bir dilim. Biz bekliyoruz ki üreticilerin girdi maliyetlerini aşağı çekebilmek adına bir an önce daha ciddi müdahaleler yapılsın. Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah bu müdahaleleri de yapacaktır diye umuyorum” şeklinde konuştu.
BUĞDAY VE KANOLA EKEN GÜBRE İNDİRİMİNDEN FAYDALANAMADI
Bugün için Kanola ve Buğday ekiminin bitiğini gübresinin de atıldığını hatırlatan, Arabacı, şunları söyledi:
“Bu ekilişi yaptığımız zaman gübre fiyatları zaten yüksekti. Altına 20-20 kullandık o dönem. Fakat gübrenin fiyatının yüksek olmasından dolayı üreticimizin birçoğu alt gübre kullanmadı. Azotla bu açığı kapatırım dediler. Bunun ardından Ocak sonu Şubat başları gibi gübre atımı başladı. Ocağın sonuna kadar tüm üreticimiz 10 lira ile 16 lira arasında gübresini aldı. Bu aldığı gübreyi de buğdaya ve kanolaya kullandı. Yani şu anda gübrenin 9 liralara düşmesi üreticinin buğdayda ve kanolada bu fiyattan gübre kullanma şansı yok. Çünkü fiyatlar düşene kadar üreticimiz gübresini aldı. Üreticilerimiz gübre fiyatlarının 16 liraya ulaştığını görünce, o günlerde 20 lirayı bulacağı söylentileri vardı. Bu korkuyla bizde bekledik bekledik zamanı gelince bizde gübremizi aldık. Yani buğday ve kanolada eken üreticimiz bu indirimden faydalanamadı. Bu indirimden faydalanacak üreticimiz ayçiçeği eken ve çeltik eken üreticimiz. Dediğimiz gibi yüzde 600 artan bir gübre fiyatı var. bu yüzde 30 indirim gerçekten çok düşük bir dilim. Bu bizim girdi maliyetlerimizi çok aşağıya çekmez. İnşallah bu ekiliş dönemlerine kadar daha ciddi bir indirim olur. Biz bakanlığımız tüm il başkanlarımıza gittik, dosyamızı sunduk. Biz gübremizi yüksek fiyattan aldık kullandık dedik.”
GİRDİ MALİYETİ SATIŞ FİYATINI BELİRLEYECEK
Aralık ayında TMO Genel Müdürü’nün Edirne’ye geldiğini hatırlatan Arabacı, şunları söyledi:
“Biz girdi maliyetinin çok artmasından dolayı ürün fiyatlarımız ne olacak bunun hesaplaması, geçen yılki fiyata göre mi olacak, neye göre olacak diye sorduk. TMO Genel Müdürümüz o günkü açıklamasında fiyat açıklanacağı dönemde gübre fiyatları, mazot fiyatları gibi maliyetlerin baz alınacağını bildirdi. Bu açıklaması üretici olarak bizi sevindirdi. Bu maliyetler karşısında en azından kar edebileceğimizi düşündük.
GÜBREDEKİ DÜŞÜŞ FİYATI ETKİLER ENDİŞESİ
Fakat, üreticimiz 10 ila 16 liradan gübresini aldı. Şu anda 9 liraya düştü. İnşallah daha aşağıya düşer. Gübrenin 6-7 liraya düşeceğini öngürüyoruz diyelim. Üreticilerim 16 liradan buğdayına gübresini attı. O gün maliyet düşerse. Biz bakanlığımızdan özellikle bunların dikkate alınmasını talep ediyoruz. Çünkü buğday ve kanolada ortalama 13/14 liradan gübresini alı. Bu maliyetler hesaplanarak inşallah hesaplamalar yapılır. Biz oda başkanları olarak, üreticiler olarak gübre fiyatı düşüyor ama hem düşüş çabuk olmadı. Emde düşük gübre fiyatından maliyet hesaplanırsa üretici büyük zarar eder. İnşallah bu göz önünde bulundururlar. Biz böyle umuyoruz. Üretici bu yıl para kazanamazsa tabi ki ya traktörünü satacak., ya tarlasını satacak. Bir şeyler satmak zorunda kalacak. Üreticimiz bu gübreyi alırken ne üretici kartının limiti yetti, ne tarım kredi nede Trakya birliğin limitleri yetti. Üreticimiz bankadan kredi kullandı. Borçlandı ve borçla yapmaya çalıştı. Birçok üreticimiz zaten borçluydu. Kredilerin limitleri dolu. Bu anlamda gerçekten çok düşük oranda gübre kullanan üreticimiz de oldu. Bu ne demek hem gelir kaybı hem de kalite kaybı demek. Bu o yüzden istediğimiz bir şey değil.
BAKANLIKTAN, ÜRETİCİNİN YANINDA OLDUĞUNU GÖRMEK İSTİYORUZ
Bakanlığımız nasıl ki dış ülkelerden 4 bin 700 liraya buğdayı alıp, fabrikacılara 2 bin 650 liraya, zararla buğday veriyor. Bizim beklentimiz gübrede de aynı şeyi yapmasıydı. Bakanlığımız gübreyi yurt dışından alıp gübreyi uygun fiyata verebilir ve süspansiye edebilirdi. Bu maliyetler karşısında bakanlığımız inşallah süspansiye konusunda desteğini verir üreticin yanında olduğunu tekrar gösterir.
BİN LİRA MALİYETİMİZ VAR, 32 KURUŞ DESTEK VERİLİYOR
Gübredeki desteği 2022 yılında 32 lira olacağını açıklanmıştı. Biz şu an bir dekar buğdaya hemen hemen bin TL civarı sadece gübre maliyeti yapıyoruz. Yani 32 lira destek bunun yanında dekara 2-3 kilo gübre almamızı sağlıyor. Biz 60-80 kilo arasında atıyoruz. Bu o yüzden küçük bir rakam kalıyor. Bakanlığımızın bu konuda desteğini göstermesi beklentisi var.
BİZİM BUĞDAYIMIZI DA YÜKSEK FİYATA ALSINLAR
Onun yanında dış ülkelerin üreticilerinden 4 bin 700 liraya buğday alınıyor. Un fiyatını yükseltmemek adına zarar edilerek un fabrikalarına 3 bin 650 liraya veriyoruz. Peki bizim şu an piyasadaki buğday fiyatlarımız ne? Bugün Edirne Ticaret Borsasına baktığımız zaman 3 bin 800-4 bin arasında gidiyor. Ortalama 3 bin 900 lira. Yani biz dış ülkenin üreticilerini mükafatlandırıyoruz ve kendi üreticimizi cezalandırıyoruz gibi bir pozisyon oluştu. Biz istiyoruz ki, bakanlığımızdan dış ülkelerin üreticilerinden 4 bin 700 liraya aldığı buğdayı, bizim üreticimizden de o fiyattan alsın. Çiftçileriz en azından süspansiye konusunda sıkıntı çekiyor. En azından biraz katkısı olacaktır. Bu konularda bir hamle olacağını düşünüyorum. Üreticinin beklentisi bu yönde. Üreticimiz gerçekten zor durumda inşallah gerekenin yapılacağını tahmin ediyorum.”
Yavuz Göktaş