Geçtiğimiz hafta Sarayiçi'nde yaralı bir ata gönüllü bir veteriner hekim müdahale etmiş ve bu konu tüm Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Tekrardan gündeme gelen sahipsiz atlar konusunda nasıl bir çözüm bulunması gerektiği konusuna açıklama yaparak cevap veren Tanrıkulu, valilik birimlerinin çalışmalar yaparak atların sahiplerine ulaşması gerektiğini ifade etti. Tanrıkulu, bu noktada her anlamda destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
“BU, BÜYÜK BİR SORUN”
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, bunun uzun yıllardır Edirne için bir sorun olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, “Şimdi burada esas olarak belediyeyi ilgilendiren sorun, 5199 Sayılı Sokak Hayvanları Koruma Kanunu'nun belediyeye verdiği yetkilerle biz hareket ediyoruz. Orada diyor ki, 'Sokakta başıboş, sahipsiz dolaşan hayvanların bakımından belediye sorumludur. Belediye onların tedavisini yapar, kısırlaştırmasını yapar ve tekrar aldığı yere bırakır.' Burada kritik soru şunlar: Atlar sahipsiz mi? Bu atlardan ekonomik bir fayda sağlanmıyor mu? Hayır, atların sahibi var. Atlar asla başıboş değil ve atlardan ekonomik bir fayda sağlanmaktadır. Bu anlamda Belediye Başkanımız Recep Gürkan'da sık sık tekrar ediyor; bu hayvanlar sahipleri tarafından sokaklara bırakılıyor, bakılamadıkları için. Ama daha sonra tekrar bu hayvanlar alınıyor ve tekrar bir ekonomik bir fayda sağlanıyor. Bu noktadaki sorunumuz şu: Bu hayvanları bakamayacak durumda olan insanların bence, hayvan sahiplenme konumunda olmamaları gerekiyor. Valiliğe veya Tarım İl Müdürlüğüne bir dilekçe yazarak, 'Ben bu hayvana bakamıyorum. Bu hayvan benden alınsın.' demeleri gerekiyor, bu hayvanların sahipleri tarafından. Ama sahipleri atları bırakmadıkları gibi, sahipte çıkmıyorlar.” dedi.
“VALİLİK VE BELEDİYE ORTAK BİR ÇALIŞMA YAPMALI”
Valilik ve belediyenin ortak bir çalışma yapması gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, “Şehrimiz küçücük güzel bir şehir, burada yapılması gereken şey, atların sahiplerine ulaşılarak at sayılarının belirlenmesi ve aşılarının yapılması gerekiyor. Bu durumun da Tarım Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınması gerekiyor. Bir dönem Edirne Belediyesi yetkisi olmamasına rağmen bunlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık. Ama bu hem Valiliğin hem de belediyenin yapacağı çalışmalarla olmalıdır. Tarım İl Müdürlüğü, Milli Parklar Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü'yle birlikte hareket ederek biz bu sorunu çözebiliriz. Öncelikle yapılması gereken bu hayvanların sahiplerine ulaşarak, neden bakamadıklarının, neden sokağa saldıklarının tespit edilmesi gerekiyor. Sonrasında da yem desteğinin sağlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“KEŞKE BU ATLAR, BU ŞEKİLDE KULLANILMASA”
Tanrıkulu daha radikal bir söylemde bulunarak, “Keşke bu atlar bu şekilde kullanılmasa. Çünkü faytonlarda, talikalarda kullanılan atlar çok ciddi eziyetler çekiyor. Ağır koşullarda çalışıyorlar, Mottobet şiddete uğruyorlar, sıcakta ve soğukta bekletiliyorlar. Yeterli beslenip bakılamadığı için de bu hayvanlarımız acılar çekiyor. Ben yaşam hakkına saygılı, hayvansever bir insan olarak uzun yıllardır bunu söylüyorum. Keşke bu talika ve fayton sahiplerine başka bir metotla ulaşabilsek de bu hayvanların bu şekilde kullanılmalarını engelleyebilsek.” ifadelerini kullandı.
“HER ANLAMDA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”
Valiliğin bu konuya el atması gerektiğini ve kendilerinin de her noktada destek vermeye hazır olduklarını belirten Tanrıkulu, “Bu konuya Valiliğin ve Valilik birimlerinin el atması gerekiyor. Bu hayvanların sahiplerinin bulunması, kayıt altına alınması gerekiyor. Peki burada belediye kendini dışlayacak mı? Hayır. Biz belediye olarak bütün teknik imkanlarımızla, bütün insan gücümüzle bu konuda destek vermeye hazırız. Biz Edirne Belediyesi olarak halkımıza sıkıntı yaratacak bütün sorunlarda destek oluruz. Ama tek başına belediyenin yapabileceği ve bu sorunun altından kalkabileceği bir durum değildir.” dedi.
Emre SEDEF
19 Ocak 2018 Cuma 10:18