video : https://www.youtube.com/watch?v=DnE42b19vYE
Edirne’deki Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek, üniversitelerde online eğitime geçilmesi kararına tepki gösterdiler.
Dün Trakya Üniversitesi Ayşekadın Kampüsü girişinde toplanan kentteki STK temsilcileri, depremin ardından üniversitelerde online eğitime geçilmesi kararına tepki gösterdiler. Buradaki basın açıklamasını, açıklamayı imzalayan STK’lar adınada Firdevs Selvili okudu. Selvili,
ülke tarihinin en üzücü, en karanlık günlerinin yaşandığını hatırlatarak, “Bu acıya dair nasıl bir tarif yapabileceğimizi bilmiyoruz. Enkazdan çıkarılmak için son adımı bekleyen canların çaresiz bakışlarıyla mı? Yıkılan evlerinden sevdiklerinin kurtarılması için canhıraş kepçe, vinç arayanların öfkesiyle mi? Yoksa, bir kişiyi daha canlı çıkarabilmek için saatlerce didindikten sonra yemeğini yiyemeyen gönüllünün utancıyla mı? Hangisiyle, nasıl anlatabileceğimizi bilemiyoruz. Ama, anlayacağımız bir şey var. Asrın felaketi denilerek, beceriksizliğin, bilgisizliğin ve liyakatsizliğin örtbas edilmeye çalışılması. Acımız, çok büyük. Bu büyük felakette hayatını kaybedenleri saygıyla selamlıyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun. Hayatta kalanlara ve hepimize geçmiş olsun” dedi.
MUAZZAM BİR DAYANIŞMA SERGİLENDİ
Selvili açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ülkenin her yerinde olduğu gibi, Kentimizde de halkımızın ne kadar yardımsever ve dayanışmacı olduğunu bu yaşadığımız felakete de gördük. Valilik, Belediye ve sivil toplum örgütlerinin koordinasyonunda genci, yaşlısı, varlısı, yoksulu bir arada muazzam bir dayanışma sergiledi. Umuyoruz ki, hem bölgenin hem ülkemizin yaraları en kısa zamanda sarılır ve sorumlular cezalandırılır. Bu konuda, tüm yetkililerin üstlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz.
BU KARARDAN VAZGEÇİLMELİ
Bizler, bu kentin sivil toplum bileşenleri olarak olağanüstü bir dönemden geçtiğimizin farkındayız ve samimi bir dayanışmayla bu zorlu sürecin üstesinden gelinebileceğini biliyoruz. Ancak, yetkililerin ve merkezi yönetiminde, sorunlara çözüm odaklı yaklaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, Yüksek Öğretim Kurulu'nun alınan bir karardan acilen dönmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. En çok ihtiyacımız olan dönemde. Üniversitelerin eğitim-öğretime online devam etmesi son derece yanlış bir karardır. Ve hiç vakit kaybedilmeden bu karardan vaz geçilmelidir.
PANDEMİ TECRÜBESİ VARKEN...
Pandemi döneminde edinilen tecrübe göstermiştir ki, online öğretim, hem şekil hem de esas açısından büyük tahribatlara yol açmıştır . Gerek olanaklar ve olanaksızlıklar, gerekse öğrencilerin motivasyonu ve donanım göz önünde bulundurulduğunda ne kadar olumsuz sonuçları olduğu görülmüştür. Depremzedelerin barınma ihtiyacı gerekçesiyle ve ne yazık ki bazı yerlerde, öğrencilerin eşyaları poşetlenip kapı önüne konarak, KYK yurtlarının boşaltılması, her şeyi yapmaya gücü yeten bir iktidarın, sosyal tesisler, misafirhaneler, oteller, yazlıklar ve boş duran evler yerine, üniversite öğrencilerinin yurtlarından yararlanmak istemesi anlaşılır bir durum değildir.
Sadece barınma ihtiyacı nedeniyle Üniversiteler online olamaz. Devlet kurumları, kamu yöneticileri bu sorunu çok daha gerçekçi bir çözümle ortadan kaldırabilir. Ancak, yüz yüze eğitim-öğretim olmadan donanımlı ve nitelikli öğrenci yetiştirmek mümkün değildir. Özellikle uygulama gerektiren, atölye ve laboratuvar önceleyen alanlarda online eğitimin açtığı gedikler hepimizin deneyimlediği sorunlar olmuştur. Çok yakın zamandaki Pandemi döneminde edinilmiş böylesi bir tecrübe varken, bir dönem daha gençleri ve akademisyenleri aynı sorunla baş başa bırakmak akademiye vurulmuş büyük bir darbe olacaktır. Depremzedelere barınma bahanesiyle, gençlerimizin toplumsal yaşamında sosyal fay hatları yaratmamalıyız.”
Yavuz Göktaş