UYUZ YİNE GÜNDEMDE

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Adil Yılmaz, son zamanlarda Edirne'de uyuz vakalarında bir artış yaşandığını dile getirerek, "Son günlerde Edirnemizde gündemde olan uyuz hastalığı maalesef yine gündemin başına oturmuş durumda" dedi. YIlmaz, uyuzdan korunma yöntemlerini de anlattı.

UYUZ YİNE GÜNDEMDE

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Adil Yılmaz, son zamanlarda Edirne'de uyuz vakalarında bir artış yaşandığını dile getirerek, "Son günlerde Edirnemizde gündemde olan uyuz hastalığı maalesef yine gündemin başına oturmuş durumda" dedi. YIlmaz, uyuzdan korunma yöntemlerini de anlattı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Ocak 2024 Cuma 00:00
UYUZ YİNE GÜNDEMDE

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Adil Yılmaz, son dönemde artış gösteren uyuz vakaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Yılmaz, yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

"Son günlerde Edirnemizde gündemde olan uyuz hastalığı maalesef yine gündemin başına oturmuş durumda. Uyuz hastalığı bilindiği gibi ortamdan kaynaklanan, hominis adı verilen mikroskobik akarların neden olduğu bir hastalıktır. Bu akarlar, yaklaşık 0,3 mm uzunluğunda ve çıplak gözle görülmeleri zordur. Akar, cildin üst tabakasına yerleşerek tünel oluşturur ve yumurtalarını bırakır, Bu durum, kaşıntıya, döküntüye ve kızarıklığa neden olur. Başlıca bulaş nedenlerinden biri hijyen şartlarının yetersiz olması, sabunu ne kadar az ya da deterjanı ne kadar az kullanırsak ki ekonomik şartlardan dolayı olduğunu düşünmekteyiz, buna bağlı olarak da uyuz kendini yeniden göstermiştir.

ÖNLEMLERİ

Önlemek için özellikle okullarda, dikkat edilmesi gereken temizlik, ailelerin de tırnak aralarının temizliğine, ayak temizliğine, vücudun kırılgan yerlerindeki temizliklerini dikkatle yapmaları gerekiyor. Bilindiği gibi uyuz genellikle eklem yerlerine yerleşip, kasıklarda ve karın bölgesinde, parmak aralarına yerleşerek kaşıntılı ve rahatsız edici bir hastalıktır. Tabii ki uyuz hastalığını önlemek için çeşitli ilaçlar piyasada bulunmaktadır. Bulaşıcılığı son derece fazla olan bu hastalık için, cilt doktorlarının önerilerine dikkat etmek gerekir. Hekimlerimiz bu konuda titiz bir şekilde çalışmakta. Ailelerin evde ve öğretmenlerin okulda vereceği temizlik kuralları eğitimlerinin sonrasında bu hastalığı yenebileceğimiz kanaatindeyiz. Bu hastalığın yeniden nüksetmesi gerçekten çok üzücü. Özellikle ailelerden ricam, temizliğe son derece dikkat etmeleri gerekiyor. En az haftada iki gün çocuğunu banyo ettirmeleri, çamaşırlarını sıcak ortamda yıkayıp sonra da ütülemeleri gerekmektedir. Bunlara dikkat edildiğinde bu hastalık yenilmiş olacaktır.

Uyuz hastalığı ısıya dayanıklı bir parazit değildir. Özellikle denir ki, 90 derecenin üzerinde çamaşırlarınızı kaynatarak yıkayın. Uyuz hastalığı tedavisi görenlerde, kullanılan losyonları vücuda sürdükten sonra, ütülenen çamaşırları giydikten sonra bir ertesi günkü dozda bu çamaşırların tekrar kaynatılarak yıkanması veya imha edilmesi gerekir. Yani tekrar giyilmemesi gerekir."

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.