Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sürdürülen ve bu yıl Edirne’de ilk kez uygulanan IPARD III Destek Programı tanıtımı gerçekleştirildi.
Edirne dâhil olmak üzere 81 ilde uygulanan IPARD lll Destek Programı’nın tanıtımı Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde toplantı düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ile çok sayıda kurum temsilcisiyle üreticinin katıldığı toplantı İstiklal Marşı’yla başladı.
PROJELERE DESTEK
İl Müdürü Atilla Bayazıt, kırsala önem verdiklerini belirtip, bu yıl ilk defa yapılacak olan IPARD desteğinin önemine vurgu yaptı.
Bayazıt; “Bakanlığımız kırsala çok önem vermekte ve kırsal alanlara yönelik bir dizi hibe destek programları uygulamaktadır. Bunlar özellikle uzun yıllardır İl Tarım Orman Müdürlüğümüz tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma yatırımları destekleme programlarını örnek verebiliriz. Bu yıl ilk defa ilimizde de uygulanacak olan IPARD programı da önemli bir örnek. Kırsal Kalkınma yatırımları destekleme programı 2 kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar, tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi, diğeri ise kırsal ekonomik alt yapı ekonomisinin desteklenmesinden oluşuyor. 3 Ocak tarihinden itibaren bu desteklere müracaat işlemleri başladı ve 29 Mart tarihinden itibariyle de sonuçlandı. Bu süre zarfı içerisinde uygun bulunan 45 proje değerlendirme aşamasında. Müdürlüğümüz tarafından değerlendiriliyor ve akabinde Tarım Orman Bakanlığımıza göndereceğiz. Bu desteklere biz Edirne İl Tarım Orman Müdürlüğü olarak 2007 yılında başladık. 2024 yılına, yani bugüne kadar 150 tane projeye destek verdik. Toplam bu 150 projenin tutarı, 75 milyon 90 bin TL’dir. Bu yılda 45 tane daha proje değerlendirme aşamasında. İnşallah bu projeleri de yakın zamanda değerlendirerek sonuçlandıracağız” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender de, IPARD desteğinin sektörlere göre dağılımını ve işlevinin altını çizdi. İskender, “Bu destek programını başlattığımız zaman ilk olarak 20 yıla veriliyordu. O dönemin sosyal gelişmişliğine göre seçilmişti. Sonradan buna 22 il daha eklenerek 42 ile çıkartıldı. Trakya bölgesinden de çok fazla talep vardı. Bu yıl Edirne’de bunu destek programının ilkini gerçekleştiriyoruz. Avrupa Birliği’nde çok farklı destek fonları olsa da biz daha çok çiftçiye ve tarım özel sektörüne destek veriyoruz. Bir yenilik olarak ise bu yıl Ziraat Odaları da proje başvurusu yapabilecekler. Bu yaptığımız destekleri, hayvancılık dışında a’dan z’ye her şekilde gerçekleştiriyoruz. Verdiğimiz desteklerin bazıları da, sütün toplanması ve işlenmesi, et sektöründe ise kesilmesi ve işlenmesi, meyve ve sebzenin soğuk havaya girmesi, soğutulması, paketlenmesi şeklinde destekler veriyoruz. Kırsal programımızda ise bitki açısından örneğin, süs bitkileri, fide bitkileri, mantarcılık, ikinci konu olarak arıcılık ve ortak kooperatiflere makine desteği şeklinde gerçekleşiyor. Bu ve bunun gibi birçok konuda destek veriyoruz. Proje desteği verirken bir puanlama mantığımız var ve mümkün olduğunca ilgili kişilere gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Mert Hamarat