ÜRETİCİYE HİBELİ KANOLA TOHUMU

Üretimin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla ayçiçeği veriminin düşük olduğu bölgelerde yüzde 75 hibeli kanola tohumu üreticiye dağıtıldı. İl Genelinde 287 üreticiye 1040 paket hibrit kanola tohumu dağıtın töreni Lalapaşa Hanlıyenice köyünde düzenlendi.

ÜRETİCİYE HİBELİ KANOLA TOHUMU

Üretimin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla ayçiçeği veriminin düşük olduğu bölgelerde yüzde 75 hibeli kanola tohumu üreticiye dağıtıldı. İl Genelinde 287 üreticiye 1040 paket hibrit kanola tohumu dağıtın töreni Lalapaşa Hanlıyenice köyünde düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Eylül 2023 Cumartesi 06:00
ÜRETİCİYE HİBELİ KANOLA TOHUMU

Üretimin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla ayçiçeği veriminin düşük olduğu bölgelerde 75 hibeli kanola tohumu dağıtımı yapıldı.

Lalapaşa ilçesine bağlı Hanlıyenice köyünde düzenlenen tohum dağıtım töreninde konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin tarımla ön plana çıkmış bir il olduğunu vurgulayarak, tarımın Edirne’de en bilinçli şekilde yapıldığını sözlerine ekledi.

Vali Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim, çiftçilerimizin birikiminden, tecrübelerinden ve yeteneklerinden faydalanarak, alternatif ürünleri de ilimizde uygulamamız gerektiği kanaatindeyiz. Bu yönde de Tarım İl Müdürlüğü’müzün, milletvekilimizin ve diğer arkadaşlarımızın önemli projeleri var ve bu projelerin çıktılarını da bir bir görme imkanımız var. Bir emek, insanların tarımdaki davranışlarını değiştirmek dünyanın en zor işlerinden birisidir. Bizim çiftçimiz, gözüyle görmediği müddetçe buğday ekiyorsa, buğday ekmeye devam eder. Çiftçimize ‘bunun yerine kanola ek, daha çok gelir alırsın’ denildiğinde, bizim ikna etmemiz çok mümkün değildir. Ancak bu tür uygulamalarla, desteklerle önce uygulama alanları oluşturup, projeler oluşturup, çiftçimize gösterdiğimiz zaman bunun arkasının geldiğini görüyoruz. Bugün kanola üretiminde Türkiye’de 1’inci sıradayız. Bu çok sevindirici. Biz sadece, sulanabilir tarım alanlarını çeltik için kullanıyoruz. Ayçiçeği üretimi için kullanıyoruz. Bu bitkimizin bir özelliği var; kuru tarım alanlarında ve daha çok dağlık alanlarda, tarıma uygun olmayan alanlarda yetiştiriliyor. Ayçiçeğine göre verimi çok fazla. Bugün borsadaki satış fiyatı yaklaşık 12 lira olduğu söyleniyor. Ayçiçeğinde de borsada 15 lira bandında bir satış fiyatı var. Kanolanın dekarında 300 kilograma kadar bir verim elde ediliyor. Ayçiçeğinde 150-200 kilograma kadar verim elde ediliyor. Bunları karşılaştırdığımızda, getirisinin de çok fazla olduğunu görüyoruz. Emek olarak da daha az emekle yapıldığını görüyoruz ve bizim, değerli tarım arazileri olarak gördüğümüz alanlarda tarımı yapılıyor. Dolayısıyla buradan da bir karar alalım.  Çiftçilerimizde kim kanola üretmek istiyorsa, biz şu anda ne kadar tohum veriyorsak, önümüzdeki sene, kim ne kadar istiyorsa o kadar kanolayı destekleyelim. Yani ekilmeyen alanımız kalmasın. Tohum desteğimizi 2-3 katına çıkartalım. Bütçemizi de ona göre ayarlayalım. Bizim çıkış yolumuz ve en iyi bildiğimiz yol tarım. Tarımla ilgili hem makine olarak hem tohum olarak, hangi destekler verilmesi gerekiyorsa, bunların verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bununla ilgili bütçeyi de buluruz, ayarlarız. Yeter ki çiftçilerimiz bu konuda hevesli olsunlar ve Tarım Müdürümüz ile birlikte çalışmalara devam etsinler.”

KANOLA ÖNEMLİ BİR YAĞ BİTKİSİ

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt da yaptığı konuşmada, şunlara yer verdi:

“Bakanlığımız, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu ‘Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi’ projesi kapsamında bizler de ilimiz özelinde, ilimizin stratejik öneme sahip bitkisel ürünlerinin ve bitkisel üretimimi artırmaya yönelik, hedeflerimize yönelik bu yıl içerisinde çeşitli projeler hazırladık. 9 adet proje hazırladık ve bunları tarım takvimimize göre bir bir uygulamaya koyuyoruz. Şimdiye kadar 7 projemizi hayata geçirdik. Bugün de 8’inci projemiz olan ‘Edirne’nin Sarı Çiçeği Kanola’ projesini hep beraber hayata geçireceğiz.

Projemiz kapsamında, tam 287 üreticimiz bu projeden faydalanacaklar. 287 üreticimizin 97 üreticisi de Lalapaşa ilçemizden. Şu an bulunduğumuz Hanlıyenice Köyü’nden de 11 üreticimiz bu projeden faydalanacak. Tam 1040 adet yüzde 75 hibeli, kanola tohumlarını dağıtacağız ve 1040 paket tohumun dikiliş alanı ise 21 bin 436 dekar alanda toprakla buluşacak. Projemizin bedeli, 3 milyon 652 bin lira, bunun yüzde 75’i bakanlık katkısı, yüzde 25’i ise çiftçimizin katkısı. 2022 yılında 91 bin 604 dekar alanda, 30 bin 387 tonluk bir kanola üretimimiz olmuş ve bu ülkemiz kanola üretiminin yüzde 20’si demek. Yüzde 20 üretimle beraber biz, Türkiye kanola üretiminde 1’inciyiz.”

Konuşmaların ardından hibe tohum dağıtım törenine geçildi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.