"ÜRETİCİ KADERİNE TERK EDİLDİ"

Buğday alım fiyatının açıklanmasından sonra şok yaşayan üretici, fiyatların tekrar güncellenmesini isterken, şu ana kadar bu yönde bir çalışma olmamasına tepki gösterdi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğday ve arpa üreticisinin kaderine terk edildiğini söyledi.

"ÜRETİCİ KADERİNE TERK EDİLDİ"

Buğday alım fiyatının açıklanmasından sonra şok yaşayan üretici, fiyatların tekrar güncellenmesini isterken, şu ana kadar bu yönde bir çalışma olmamasına tepki gösterdi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğday ve arpa üreticisinin kaderine terk edildiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Haziran 2024 Pazartesi 00:00
"ÜRETİCİ KADERİNE TERK EDİLDİ"

Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu üyeleri bir araya gelerek toplantı yaptı. Kurul üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı başkanlığında Çarşamba günü Ankara'ya giderek milletvekilleri ile bir görüşme yapacak. Kurul üyeleri, fiyatların revize edilerek yeniden güncel hale getirilmesi için bakanlık yetkililerinden de  talepte bulunacak.

"EKİLMEDİK YER BIRAKMAYIN DEDİLER, VERDİKLERİ FİYATA BAKIN"

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yaptığı açıklamada Edirne'de üreticinin hasat sevincine başladığını, ancak TMO'nun geçen hafta açıkladığı fiyatla birlikte şok yaşadığını söyledi.

Arabacı " TMO' nun geçen hafta açıklamış olduğu fiyatlar Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin açıklamış  olduğu 10,87 TL olan buğday maliyetinin çok altında bir fiyattır. Buğdaya, arpaya verilen bu düşük fiyat ile  zarar eden buğday ve arpa üreticisinin üretimden koparılması kaçınılmaz bir son olacaktır. Kıymetli  yetkililerimiz gece gündüz demeden alin teri ile çalışan buğday ve arpa üreticisinin maliyet artışını hiç göze  almadan fiyat açıklaması üreticinin ölüm fermanıdır. Geçen yıla göre son bir yılda mazotta yüzde 105, gübrede  ortalama yüzde 30, laçta yüzde 52 ve işçilik oranlarında yüzde 75 oranında bir artış söz konusudur. 

"Ekilmedik bir karış yer bırakmayın" ve "Sen yeter ki üret denilerek çıkılan bu yolda buğday ve arpa  üreticisi bugün kaderine terk edilmiştir. Çiftçinin kazanacağı bu para ile 12 ay geçineceği gerçeği hiç dikkate  alınmamıştır. Çiftçilere göre, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması  "buğdayı bana getirmeyin" anlamına geliyor. Hem fiyatın düşük olması hem de ödemenin geç olması  TMO'nun buğday "almama" politikası uygulayacağını gösteriyor" diye konuştu.

"EKMEK BİLE 10 TL"

Kara gün dostu olarak bildikleri Toprak Mahsülleri Ofisi'nin arpa ve buğday üreticinin yanında olmasını beklediklerini ifade eden Arabacı, verilen fiyatların tekrar revize edilmesini beklediklerini ifade etti.

Arabacı, geçen dönem 1 ton buğday ile 375 litre mazot ve 916 kg. gübre alınırken bugün 227 litre mazot, 646 kg. gübre alınabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bizlerin anlamadığı nokta şudur ki TUİK' e göre bugün yıllık enflasyon yüzde 75, girdi fiyatlarındaki artış  yüzde 50 ama bizim buğday alim fiyatındaki artış ise yüzde 12'dir. Hiçbir girdi fiyat artışında kontrol  sağlanamıyorken, her sektör istediği gibi kendi fiyatlarını açıklıyorken Üreticiyi desteklemek için kurulan  kurumların işi enflasyon ile mücadele değil üreticiyi desteklemektir. Geçen yıl ekmek 5 TL iken bugün  ekmek 10 TL'dir. Tüketicinin ekmeğine gelen zam yüzde 100 iken uygulanan bu tarım politikaları ile parayı kim  kazanıyor ve kimler kollanıyor. Geçen yıl buğdayı 8 bin 250 TL den alan TMO bugün bu buğdayı 10250 TL den  satarken çiftçimizden yeni sezon buğdayı dokuz bin 250 TL den almak istiyor. Uygulanan bu tarım politikaları çiftçiye  büyük zarar veriyor bu zararlardan bir an önce dönülmeli ve çiftçi olarak sabrımız sınanmamalıdır.  Bu nedenle açıklanan bu fiyatlar maliyetlerimi kurtarmıyor. Revize edilmelidir"

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.