Edirne Valiliği tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen programa Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Cumhurbaşkanı Danışmanları Ayhan Oğan, Ahmet Selim Köroğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ETSO Başkanı Sezai Irmak, kurum müdürleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasının yapan Vali Kırbıyık, Edirne'nin durumu hakkında kısa bir bilgi verdi.
Vali Kırbıyık, "Edirneyle ilgili genel hatlarıyla bir bilgilendirmek yapmak isterim. Edirne bir cazibe merkezi. Edirne 4 sınır kapısına sahip olan bir şehir. sınır kapılarından geçen vatandaşlarımızın Edirne ticaretine önemli katkıları sağladığı bilinmekte. Üniversitemiz kurumsal yapısını tamamlamıştır. Bu da gurur kaynağımızdır. Ayrıca Edirne önemli bir turizm kentidir. Bunun yanı sıra Edirne tarım konusunda da Türkiye'nin önde gelen kentlerinden biridir.
Balkan coğrafyasında çok sayıda kişiyi ağırlıyoruz ama nitelikli turizm konusunda daha fazla çalışma yapmalıyız. Bu konuda ticaret odası başkanlarımız çalışmalar yapmakta. Toplantımıza katılan tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum" dedi.
Ardından konuşan Cumhurbaşkanı Danışmanları Ayhan Oğan, "Türkiye Sohbetleri" programının bir yıldır devam ettiğini ifade ederek, bu toplantılarda STK'larla buluşma imkanı bulduklarını vurguladı.
Bu toplantıda STK'ları dinleyerek, STK'ların sorunlarını Ankara'ya ileteceklerini ifade eden Oğan, "Edirne serhat şehrimiz. Kadim tarihî ve çok özellikleri olan. Bizim icinde çok değerli bir ilimiz. Biz tek taraflı bir bilgi alışverişini tercih etmiyoruz. Bizim amacımız, burada bulunan katılımcıları dinlemek, bildiğimiz soruları buradan cevaplamak, bilmediğimiz soruları çalışmak için Ankara’ya yola çıkmak. Artık liberal ekonomik ve kapitalist sistem düşüşe geçti.
Siyasi alanlarda reformlar yaptık. Atanmışların seçilmişler üzerindeki vesayet politikaları, ayrımcılık politikaları, inkar ve asimilasyon politikaları bitirildi. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçerek bir yönetim sistemi reformu yaptı. Bu idari reform Türkiye'nin istikrara kavuşmasına, siyasi ve ekonomik olarak büyümesine imkan sağlayan yolu açtı
Cumhurbaşkanımız önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti yeniden küresel masanın kurulmasında devletimize ve aziz tarihimize yakışır bir şekilde oturmak için tahkimatini yapıyor " şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanılığı Başdanışmanlarından Ahmet Selim Köroğlu ise, şunları söyledi:
"Türkiye Yüzyılı vizyonu amacı nedir? Kısaca şudur; daha demokratik daha müreffeh tam bağımsız Türkiye vizyonudur. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla biz az önce saydığım ilkeler çerçevesinde Türkiye'mizi, Türkiye Cumhuriyeti devletimizi güçlendirdikten sonra daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler konuşmasında ifade ettiği 'dünya beşten büyüktür' ve 'yeni bir adil bir küresel düzen inşa etmemiz gerekir', sözleriyle belki ifade edilen güçlü Türkiye’nin büyük Türkiye'nin önderlik ettiği yeni bir küresel sistem yeni bir evren, küresel sistemin inşa etmektir. Türkiye Yüzyılı'nın amacı budur. Yani kısaca Türkiye Yüzyılı vizyonu, bir siyasi parti vizyonu değildir. Türkiye Yüzyılı vizyonu bir ittifak programı değildir. Türkiye, Yüzyılı vizyonu, devletimizin milli bir vizyonudur ve inşallah önümüzdeki asra damgasını vuracak olan bu vizyondur
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan yardımcısı İsmail Ergüneş de yaptığı konuşmada, Türkiye'de Sosyal Devlet anlayışının 2000'li yıllarda gerçekleşmeye başladığını ifade ederek, "Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetlerde devrim niteliğinde bir dönüşüm gerçekleştirdik. Sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, 50’nin üzerinde farklı sosyal yardım programıyla ihtiyaç sahibi hanelere ulaşmaktayız. Aile odaklı ve arz odaklı hizmet anlayışımızla; sosyal yardım ve hizmetlerimizi çocuklarımızın, engellilerimizin, yaşlılarımızın, şehit yakınları ve gazilerimizin, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın evine götüren bir sosyal devlete sahibiz" dedi.
Program, STK temsilcilerinin sorularının ve önerilerinin dinlenmesiyle devam etti.
Bülent Sarıçiçek