TURİZMİN YOL HARİTASI ÇIKARILIYOR

Kaleiçi semtinde bulunan tarihi konakların turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Vali Yunus Sezer, konak sahipleri ile Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve turizmcileri bir araya getirdi.

TURİZMİN YOL HARİTASI ÇIKARILIYOR

Kaleiçi semtinde bulunan tarihi konakların turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Vali Yunus Sezer, konak sahipleri ile Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve turizmcileri bir araya getirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Mayıs 2024 Salı 00:00
TURİZMİN YOL HARİTASI ÇIKARILIYOR

Bir otelde düzenlenen toplantıya başkanlık yapan Vali Yunus Sezer, daha önce bir araya gelerek Kaleçi'nde bulunan tarihi kent alanındaki konakların restorasyonu ve işlev kazanmasıyla ilgili istişare toplantısı yaptıklarını söyledi. Vali Sezer, bu toplantının da yol haritasının belirlenmesi anlamında büyük bir rol oynayacağını ifade etti.

350 KONAK TURİZME KAZANDIRILACAK

Konak sahipleri ile turizm yatırımcılarının bir araya geldiği toplantının önemine değinen Vali Sezer, Kaleiçi'nde tescilli toplam 350 konak bulunduğuna işaret ederken, "bir çoğu için restorasyon projeleri hazırlanıyor, bazıları ise tamamlanmış durumda. Amacımız bunların tuirzm açısından işlev kazanmasını sağlamak" dedi.

Konakların bir kısmının Özel İdare, Çevre Koruma Vakfı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait olduğunu belirten Vali Sezer, şöyle dedi:

Bugün buradaki konak sahipleri, belediye, oda başkanları ve turizm temsilcileriyle bir aradayız.Önceki toplantıdan bu yana neler yapıldığını kısaca anlatmak istiyorum. Yaklaşık 350 konak içerisinde bir kısmı İl özel idaresi, Çevre Koruma Vakfı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na ait. Bir çoğu için restorasyon projeleri hazırlanıyor ve bazıları tamamlanmış durumda. Kendimize ait konaklar için, belli odaların gastronomi ve belli kurumlara tahsis edilmesiyle işlev kazanmasını hedefliyoruz. Şu ana kadar on sekiz konak bu şekilde tahsis edilmeye hazır durumda.Ayrıca, Kaleiçinde ki alanların düzenlenmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Çilingirler Çarşısı, Balık Pazarı Caddesi gibi bölgelerde düzenlemeler yapılacak. Bu alanlar sanat ve gastronomi gibi çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapacak"

MEVLEVİHANE'DE KAZI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Bu arada, Mevlevihane'nin Edirne turizmine kazandırılması amacıyla çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Vali Sezer, kazı çalışmalarının tamamlandığını, inşaat çalışmalarına kısa süre içinde başlanılacağını bildirdi. Vali Sezer, Yeniçeri Hamamı, Muradiye Camii projeleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Kazı çalışmaları tamamlandı ve kısa sürede inşa edilecek. Ayrıca, Yeniçeri Hamamı'nın da olduğu sokak için çevre düzenlemesi projesi başlatıldı. Bu proje, Muradiye Camii'ne kadar uzanacak şekilde planlanıyor.Gazi Nihat Hamamı'nın üzerinde de düzenleme yapmayı planlıyoruz. Karayolları Müdürü ile yapılan incelemelerde, Pazarkule'ye kadar olan kısım çevre düzenlemesi ve yol kenarlarının düzenlenmesiyle ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Bu alan, ülkemize giriş yapanları güzel bir şekilde karşılayacak bir peyzaj alanı haline gelecek.Ayrıca, Söğütlük'teki millet bahçesinin yapımı hızla devam ediyor. DSİ ve üniversite işbirliğiyle yürütülen proje, dünya genelinde ender görülen bir yapı olacak. Karaağaç'taki stadyumun kent meydanına dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar da devam ediyor.Bu çalışmalarda sektör temsilcileri, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumlar da destek veriyor.Son olarak, konakların restorasyonu ve finansmanıyla ilgili özel sektörle görüşmeler yapılıyor. Bankalarla yapılan görüşmelerin ardından bir finans modeli üzerinde konuşulacak".

Edirne'deki konakların turizme kazandırılması amacıyla STK temsilcileri ile yapılan toplantının devamı basına kapalı olarak yapıldı.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.