T.Ü. REKTÖRÜ TABAKOĞLU, ULUSLARARASI MİLLİ SARAYLAR SEMPOZYUMU’NA KATILDI

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda Saray-Müzeleri Değerlendirmek” başlıklı Uluslararası Milli Saraylar Sempozyumu’na katıldı. Rektör Tabakoğlu’nun aynı zamanda Bilim Kurulu’nda yer aldığı sempozyumda, Edirne Sarayı’na dair önemli müjdeler de paylaşıldı.

T.Ü. REKTÖRÜ TABAKOĞLU, ULUSLARARASI MİLLİ SARAYLAR SEMPOZYUMU’NA KATILDI

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda Saray-Müzeleri Değerlendirmek” başlıklı Uluslararası Milli Saraylar Sempozyumu’na katıldı. Rektör Tabakoğlu’nun aynı zamanda Bilim Kurulu’nda yer aldığı sempozyumda, Edirne Sarayı’na dair önemli müjdeler de paylaşıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Kasım 2022 Çarşamba 06:00
T.Ü. REKTÖRÜ TABAKOĞLU, ULUSLARARASI MİLLİ SARAYLAR SEMPOZYUMU’NA KATILDI

Dünyanın en prestijli saray müzeleri ve yöneticileri ile bu alanda çalışan araştırmacı ve akademisyenleri, Topkapı Sarayı’nda bir araya getiren sempozyum, Mehter Gösterisi ile başladı. 22’si ülkemizden olmak üzere 16 farklı ülkeden 60 bilim insanını bir araya getiren ve 14 oturumda 46 bildirinin sunulduğu sempozyumun açılış oturumuna Milli Saraylar Danışmanlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı başkanlık etti. Prof. Ortaylı başkanlığındaki oturumda ICOM Eski Başkanı Dr. Alberto Garlandini, İspanya Ulusal Miras Kurumu Başkanı Ana de la Cueva ve Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız birer sunum yaptılar.

Oturumda bir konuşma yapan Prof. Dr. İlbey Ortaylı, Topkapı Sarayı’nın, Osmanlı İmparatorluğu’nun uzun süre merkezi konumunda olduğunu ifade ederek sarayın tarihsel gelişiminden ve özelliklerinden bahsetti. ABD, İngiltere, Japonya Hindistan, İtalya, İspanya başta olmak üzere yurt dışından katılımın yoğun olduğu sempozyumun da bu açıdan büyük önem ifade ettiğini ifade eden Ortaylı, İtalya ve İspanya’nın katılımını önemsediğini belirterek Akdeniz kültürü açısından bu iki ülkenin saraylarının benzer özellikler taşıdığını söyledi.

ICOM Eski Başkanı Dr. Alberto Garlandini ve İspanya Ulusal Miras Kurumu Başkanı Ana de la Cueva’nın bildirilerinin ardından bir sunum yapan Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, sempozyumun dünyanın önde gelen saray müze yöneticilerini ve bu alanda çalışmalar yapan akademisyenleri bir araya getirdiğini söyledi. Sempozyumun gerçekleştiği Topkapı Sarayı’nın tarihsel gelişiminden bahseden Dr. Yasin Yıldız; sarayın, müze olarak kullanıldığı 1924 yılından bu yana milyonlarca ziyaretçiyi ağırladığını belirtti.

360 bin taşınır tarihî esere ev sahipliği yapan Milli Saraylar Başkanlığının 2018 yılında kurulduğunu ifade eden Dr. Yıldız, pandemiye rağmen kısa süre içerisinde tüm altyapısının tamamlandığı, üç yeni müze oluşturulduğu ve Topkapı, Dolmabahçe ve Edirne Sarayı gibi saray, köşk, kasır ve bahçeler için çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Milli Saraylar Başkanlığının kurumsal yapısından, gelişim aşamalarından ve çalışmalarından bahseden Dr. Yıldız, geçtiğimiz aylarda Milli Saraylar Başkanlığı’nın kültürel envanter içerisinde dâhil olan Edirne Sarayı’nın (Saray-ı Amire) kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından dünya kültür mirasına armağan edileceğinin müjdesini verdi. Dr. Yasin Yıldız, Milli Saraylar Başkanlığının, Topkapı ve Yıldız Sarayı ile yeni müzelerin açılması gibi gelecek projeleri içerisinde ilk sırada yer alan Edirne Sarayı’nın ihyasının 5 yıl içerisinde tamamlanacağını ifade etti.

Konuşmasının son bölümünde sempozyum hakkında bilgiler veren Dr. Yasin Yıldız, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen düzenleme kurulu, bilim kurulu ve katılımcılara teşekkür etti.

Dr. Yasin Yıldız’ın sunumu ile sona eren açılış oturumunun ardından sempozyum, paralel oturumlarla devam etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü ve 21. Yüzyılda Saray-Müzeleri Değerlendirmek/Uluslararası Milli Saraylar Sempozyumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Sarayı ve sempozyuma yönelik değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Dünyanın en prestijli saray müzeleri ve yöneticileri ile alanın önde gelen akademisyenlerini bir araya getiren önemli bir sempozyuma imza attıklarından ötürü Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Dünya çapında böylesi önemli bir sempozyumda Edirne Sarayı’nın gündeme taşınması ve hatta projeler içerisinde ilk sırada yer alması bizim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Zira Edirne Sarayı, Üniversitemizin çok uzun süredir gündeminde olan bir konuydu. Göreve geldiğimiz günden bugüne Edirne Sarayı’nın yeniden inşası ve ihyası adına gayret gösteriyoruz. 2018 yılında Saray kazısı Üniversitemize devredilerek uzun bir aranın ardından yeniden başladı. Yine gayretlerimiz neticesinde 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazılar içerisine dâhil edilerek kazının 12 ay sürmesi imkânına kavuştuk. Devam eden süreçte Milli Saraylar Başkanımız Dr. Yasin Yıldız, en sonuncusu danışma kurulu üyeleri ile olmak üzere Trakya Üniversitesinin daveti ve ev sahipliğinde üç defa Edirne’ye gelerek kazıları ve çalışmaları yerinde müşahede etti. Valimizin destekleri ile Edirne Sarayı, yakın zaman önce Milli Saraylar Başkanlığına devredildi. Bu, Edirne için önemli bir dönüm noktasıdır.

Edirne Sarayı’nın ihyası sadece tarihî bir yapının yükselmesi demek değildir. Aynı zamanda bir şehre ruh veren, ona kimlik katan ve tarihteki birçok şehirden daha özel bir konuma taşıyan bir abidenin yükselmesi demektir. Edirne Sarayı’nın inşası ve ihyası, yerel birçok sorunun çözülmesi demektir. Şehrin kültür, turizm başta olmak üzere tüm alanlarına tesir edecek, büyük bir terakki olacaktır. Edirne Sarayı’nın yeniden yükselmesi, eski parlak günlere geri dönüşün müjdesi mahiyetindedir. Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın, Edirne Sarayı’nda bakanlar kurulu düzenlediğini hayal ediyoruz.

Ayrıca müjdeyi aldığımız günün, Edirne’nin kurtuluşunun 100. yılına tevafuk etmesi mutluluğumuzu iki kat artırdı. Edirne Sarayı’nın ihyası mücadelemizde bizlere destek veren başta Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız ve Valimiz H. Kürşat Kırbıyık olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.