T.Ü.'NDE EDİRNE’NİN SANATA KATKISI KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi (EUAM) tarafından “Edirne’nin Sanata Katkısı” başlıklı program gerçekleştirildi. Programa, ödüllü Fotoğraf Sanatçısı ve Gazeteci Behiç Günalan katıldı.

T.Ü.'NDE EDİRNE’NİN SANATA KATKISI KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi (EUAM) tarafından “Edirne’nin Sanata Katkısı” başlıklı program gerçekleştirildi. Programa, ödüllü Fotoğraf Sanatçısı ve Gazeteci Behiç Günalan katıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Ekim 2022 Çarşamba 06:00
T.Ü.'NDE EDİRNE’NİN SANATA KATKISI KONUŞULDU

Edirne’nin Sanata Katkısı, Trakya Üniversitesi Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği etkinlikte konuşuldu. Moderatörlüğünü Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner’in yaptığı söyleşiye, Edirne’nin ve ülkemizin tanınmış simalarından Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Behiç Günalan konuk oldu.

Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sennur Akansel yaptı. Akansel, konuşmasında merkezi tanıtarak, faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Türk medeniyet tarihi içerisinde önemli bir yeri olan Edirne ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Akansel, kentin tüm değerlerini koruyan, sahiplenen ve geleceğe aktaran bir misyon benimsediklerini dile getirdi. Kentleri kent yapan değerlerin kültürel mirasın korunması ile mümkün olacağını söyleyen Akansel “Bunu mümkün olduğu kadar toplumun her kesiminin katılımını sağlayacak şekilde paylaşmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu amaçla Edirne’yi odağımıza alarak kent hakkı üzerinden seminerler gerçekleştirdik. Çocukların kent hakkı nedir, engellilerin kent hakkı nedir, kadınların kent hakkı nedir gibi başlıklarla bu konuyu Edirne genelinde de örnekledik. Daha sonra Edirne kentinin sanata bakış açısını yorumlamak adına Türk Sineması’nda Edirne’yi tartıştık. Keyifli ve verim aldığımız etkinlikler oldu. Bu yıl da bu tür buluşmalarımızı Edirne’nin Sanata Katkısı başlıklı etkinliklerimizle sürdüreceğiz. Üniversitemizin kuruluşunun 40. yıl dönümüne özel düzenleyeceğimiz bu etkinliklerin faydalı olmasını diliyor, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.

Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner de Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu yıl düzenleyecekleri etkinliklerin temasını belirlerken Edirne’nin Sanata Katkısı konusundan yola çıktıklarını belirterek, kentin sanat yaşamına yön veren isimlerin katkılarıyla bu deneyimlere ortak olmak istediklerini söyledi.

Bir insanın kent yaşamını şekillendirmesini sadece kentte yaşamanın avantajlarından ve imkânlarından yararlanmanın ötesinde kentten istifade etmeye yönelik bir anlayışla ele almak istediklerini sözlerine ekleyen Güner, “İlk karşılaştığımız ve somutta gördüğümüz sanat faaliyetinin, herhangi bir sanat pratiğinin kentsel yaşamı inşa ettiği genel kabullerden biridir ve nitekim de böyle olur. Ve çoğu zaman sanatsal faaliyetler bir alanın kentsel karakterinin ve niteliğinin artması yönünde olumlu sonuçlar doğururlar. Bu noktada konuya biraz tersten bakmak istedik. Edirne’nin kentsel birikiminin ve kendi oluş hikâyesinin, bugün burada yaşayan insanlar açısından nasıl deneyimlendiği, bunun kendilerini ifade etme biçimlerini değerli katılımcılarımızın gözünden görmek istedik. İlk etkinliğimizden başlayarak sonrasında da bu perspektifte devam etmeyi planlıyoruz. Katılımcılarımızın paylaşımları ve hep birlikte yapacağımız değerlendirmelerin bu soruya katkı sağlayacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Fotoğraf Sanatçısı Behiç Günalan da 1989 yılından beri Edirne’de bulunduğunu ve bu kenti çok sevdiğini belirterek, fotoğrafçılık alanında deneyimlerini paylaşmanın kendisine mutluluk verdiğini söyledi. Sunumunu keyifli bir sohbet eşliğinde dinleyenlere paylaşacağını belirten Günalan, Edirne’nin sanata katkılarını fotoğraflar üzerinden değerlendirdi. Sanatçı, Edirne’nin sanata katkısını katkı ve etki olmak üzere iki bağlamda ele aldı.

Sanatçılar olarak katkı bağlamında beslenmeleri pek mümkün olmasa da Edirne’nin üzerinde derin etkileri olduğunu ifade eden Günalan “Çünkü katkı deyince farklı şeyler düşünüyoruz. Ancak etki derseniz, Edirne’nin üzerimizde sonsuz bir etkisi olduğunu söyleyebilirim. Edirne, fotoğraf sanatında beni kışkırtan bir şehirdir. Bu şekilde özetlediğinizde bu gerçekten derin bir etki.” ifadelerini kullandı.

Fotoğrafın kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu sözlerine ekleyen sanatçı, Edirne’nin ve sahip olduğu kadim değerlerin bunda büyük etkisi olduğunu dile getirdi.

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Programa akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.