Trakya Gazeteciler Derneği tarafından Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığına sunulan talep metninde şu ifadelere yer verildi:
“Son günlerde hızla gelişen bir yaptırım, yerel gazeteleri çıkmaza sokmak onlarca yerel gazetenin kapanmasına ve binlerce çalışanın işsiz kalmasına yol açacaktır. TBMM Adalet Komisyonunda görüşülmesi planlanan Yargı Reformu Paketi, basın sektörümüze ilişkin önemi değişiklikler öngörülmektedir. Bilindiği gibi icra- iflas ve ihale ilanları başta olmak üzere Basın İlan Kurumu aracılığı ile alınan resmi ilanlar, yazılı basınımızın adeta can suyu niteliğindedir. Ancak, yeni tasarı ile resmi ilan statüsünde olan ve yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğu bulunan icra ilanlarının, yeni uygulamada kalkacağını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Kanaatimizce; Anayasamızda koruma altına alınan haberleşme işlevinin yanı sıra sivil toplumun hayata geçmesi, yönetenle yönetilen ilişkisinde denge ve yönetilenden yana tavır koyabilme, denetim, eğitim, siyasetin işlerliği ve siyasetçinin geniş halk kitleleri ile buluşabilmesinin teminatı yazılı basınımızın değişikliğin çerçeve itibari ile kamuoyuna aktarıldığı şekliyle gerçekleşmesi halinde can damarı tehdit altına girecektir. Halen icra-iflas ilanları resmi ilanlar içinde yüzde 50’den fazla bir pay tutmaktadır.
Döviz kurundaki artışların da baskısı ile son bir yılda girdilerimizde yüzde 100’e yakın artış meydana gelmiştir. Buna karşın reklam gelirleri daralmış, resmi ilan gelirlerinde ise düşüş meydana gelmiştir. Sektörümüz milli güvenlik, ulaştırma-haberleşme, eğitim gibi bir kamu görev alanıdır. Tüm dünyada kitle iletişim sektörü kamu tarafından desteklenen, kamu yararına hizmeti için özgürlük imkanı açılan özel bir alandır. Uluslararası ideolojiler, bölücü akımlar, çıkar ve baskı gruplarının etkilerinden bağımsız özgür bir yayıncılık için Türkiye özgün bir çözüm üretmiş ve resmi ilan ve reklamlar sistemini başarı ile sürdüre gelmiştir. Geldiğimiz noktada ihale ilanlarındaki daralmanın üzerine yargı ilanlarını topyekun ortadan kaldıracak bir yaklaşım sektörün yaşamasını tehdit etmekten daha öte demokrasimizin sağlıklı işlerliğine doğrudan tehdit oluşturacaktır.
BİK mevzuatı çerçevesinde yazılı basına verilmekte olan resmi ilan gelirlerinin hemen tamamı KDV, BİK Komisyonu, SGK pirim, damga, muhtasar, gelir ve kurumlar vergileri yolu ile kamuya dönmektedir. Adalet Komisyonundaki Yargı Reformu Paketi’nde öngörüldüğü şekilde bir değişiklik yapılması halinde 10 bin kişiye yakın istihdamda çok ciddi kayıplar yaşanacak, kamu verdiği ilanlar yolu ile oluşturduğu sigorta ve vergilerden mahrum kalacak, reklam eşdeğerleri yolu ile ortaya çıkan devasa katma değer yitecektir. Bu yüzden Yerel Medyaya sahip çıkmak onları yaşatmak sizlerin de görevidir attığınız her adım yerel basında haber olmaktadır. Bu nedenle İl Genel Meclisinin yerel basına nasıl katkı sağlaması gerektiğini şöyle açıklayabiliriz. Genel Meclisin her ay meclis kararları ve çalışmaları, BİK aracılığı ile yerel gazetelere resmi ilan olarak verilebilir. Yani meclis kararları gazetelere ilan olarak verilirse Edirne halkı da yapmış olduğunuz çalışmaları bilerek sizleri takdir edecektir. Meclis üyelerimizin Meclis kararlarının gazetelere ilan olarak verilmelerini sağlamak yönünde ki önerileri meclise gelmeli ve oy birliği ile de kabul edilmelidir. Bu kararınız inanıyorum ki Türkiye’de örnek bir karar olacaktır.”
GEÇMİŞ: “YEREL BASININ SORUNLARINA KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR”
Talep metninin meclis gündeminde okunmasının ardından konuşan Başkan Mehmet Geçmiş, “Yerel basın vazgeçilmez unsurlarımızdan biridir. Daha önce İl Genel Meclisi’nde bir karar almıştık. Bu karar çerçevesinde, zaten bizim yaptığımız tüm ihaleler yerel basında yayınlanıyor. Bu konuda her türlü katkıyı vermeye çalışıyoruz. Yeter mi? Tabii ki yetmez. Ekonomik bağımsızlığı olmayan yerel basının doğru, dürüst ve tarafsız bir yayıncılık yapması da beklenemez. Yasada her işletmenin, kıraathanenin 3 gazete bulundurma zorunluluğu vardır. Bu gazeteleri işletmeler tamamen ulusal medya gazetelerinden temin ediyorlar. Yerel gazeteleri almıyorlar. Bununla ilgili Edirne Valiliği Basın Bürosuna bir talebimiz oldu. Bu konuyla ilgili bir karar alınmasını istedik. Nedir bu karar? Edirne’de köyler dahil, ilçeler dahil her işletmede 2 ulusal gazetenin yanında en az 1 yerel gazete almasını zorunlu hale getirelim, dedik. O zaman yerel basın ekonomik anlamda rahatlamış olacak. Çünkü aboneleri artacak. Aboneleri ve gelirleri çok az. Bir tek resmi ilan gelirleriyle ayakta duruyorlar. Çok fazla sorunları olduğunu biliyorum. Bu konudaki sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi gerekiyor. Ancak İl Genel Meclisi kararlarının yayınlanmasına çok sıcak bakmıyorum. Çünkü kararlarımız bazen bilgilendirme olabiliyor. Ama Edirne’de yayın yapan 9 gazetenin hepsine aboneyiz. Yani abonelik sayınızı arttırmamız gerekiyor. Bu konuda da her üyemiz bir yerel gazeteye abone olabilir diye düşünüyorum. Bu anlamda destek olmamız mümkün olabilir. Bununla ilgili de Edirne halkına çağrı yapalım, yerel basına destek olması konusunda.” ifadelerini kullandı.
Kerem Filiz