23 Nisan coşkusunun her çocuğa ulaşamadığını dile getiren Sinan Tekin, TÜİK 2024 verilerine atıfta bulunarak, her dört aileden birinin çocuğuna bir öğün et, tavuk ya da balık yemeği yediremediğini, her beş aileden birinin okul gezisine gönderecek maddi gücü bulamadığını ve her on aileden birinin çocuklarına ders çalışacak bir masa dahi sağlayamadığını söyledi.
OECD verilerine göre Türkiye'nin çocuk yoksulluğunda ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Tekin, “Gerçek kalkınma, ekonomik büyüklükle değil, çocukların hayata eşit başlayabildiği bir ülke kurmakla mümkündür. Çocuklar yalnızca geleceğimiz değil, bugünümüzdür. Güçlü aile yapısını gerçekleştireceğiz" dedi.
"DEPREME HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK"
İstanbul'da geçen hafta meydana gelen ve en büyüğü 6.2 şiddetindeki depremler sonrası yaşanan kaosu da gündeme taşıyan Sinan Tekin, toplanma alanı eksikliği ve riskli binaların çokluğu nedeniyle büyük bir tehlike ile karşı karşıya olunduğunu ifade etti.
Tekin, "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden yeterli ders çıkarılmadı. Yüz binlerce insan riskli yapılarda yaşamaya devam ediyor. Bu sadece ihmalkârlık değil, bir yönetim krizidir" diye konuştu.
"SAĞLIKTA KRİZ VAR"
Açıklamasında sağlık sistemindeki yoğun bakım krizine de değinen Tekin, yoğun bakım yataklarının yetersizliği nedeniyle vatandaşların saatlerce hastane hastane dolaştığını belirtti. Örnekler vererek İzmir ve Sakarya'daki durumları paylaşan Tekin, “Parası olmayan için sağlık hizmeti yok. Bu kabul edilemez” diye tepki gösterdi.
Yoğun bakım sisteminin iyileştirilmesi için ara basamak yoğun bakım üniteleri kurulması, yoğun bakım uzmanı sayısının artırılması ve şeffaf doluluk oranı bilgisi sağlanması gerektiğini belirten Tekin, hasta yakınlarına daha insani koşullarda destek sunulması çağrısında bulundu.
Depremler sonrası çadır ve ilk yardım seti gibi temel ihtiyaç malzemelerine yapılan fahiş zamları da sert dille eleştiren Tekin, afet zamanlarında fiyat sabitlemesi gerektiğini vurguladı. “Fahiş fiyat uygulayanların sadece para cezası ile değil, dükkân kapatma, ruhsat iptali gibi ağır yaptırımlarla cezalandırılması şarttır” ifadesini kullandı.
Belediyelerin, afetlerde ilk 72 saat içerisinde ücretsiz çadır, battaniye ve temel ihtiyaç malzemesi sağlamaktan sorumlu olması gerektiğini belirtti.
"İLETİŞİM ALTYAPISI ÇÖKÜYOR"
Afetlerde iletişim sisteminin çökmesine de dikkat çeken Sinan Tekin, GSM operatörlerinin afet anlarında hizmet verememesini eleştirerek, "Bu tablo sadece teknik değil, ahlaki bir çöküştür. İletişim hakkı, yaşama hakkının bir parçasıdır. Bu düzen böyle gitmez. Biz her zaman vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Bülent Sarıçiçek