TATLI DA KOMŞUYA YARIYOR

Hava sıcaklığının 2 derece kadar düşüş göstermesi ve Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçi girişlerinin biraz azalmasını fırsat bilen Bulgar turistler, hafta sonu Edirne'ye akın etti. Bulgarlar, yine çarşı pazar gezerek alış veriş yaptı ve özellikle de tatlıcıların önünde kuyruk oluşturdu.

TATLI DA KOMŞUYA YARIYOR

Hava sıcaklığının 2 derece kadar düşüş göstermesi ve Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçi girişlerinin biraz azalmasını fırsat bilen Bulgar turistler, hafta sonu Edirne'ye akın etti. Bulgarlar, yine çarşı pazar gezerek alış veriş yaptı ve özellikle de tatlıcıların önünde kuyruk oluşturdu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Temmuz 2024 Cumartesi 00:00
TATLI DA KOMŞUYA YARIYOR

Ekonomik krizin giderek büyümesi ve özellikle asgari ücretin artmaması, emekli işçi ve memur maaşlarına beklenen ölçüde zam yapılmaması karşısında alım gücü her geçen gün düşen vatandaş geçinmekte zorluk çekerken, evinin ihtiyaçlarını da gerektiği gibi gideremiyor. Gerekli mutfak malzemelerini bile alamayan, alsada yarısı kadar temin ederek evine götüren vatandaşlar her geçen gün sıkıntının büyüdüğünü dile getiriyor. Buna karşılık yurt dışından pasaportsuz bir şekilde giriş yapan özellikle Bulgar turistler, tüm ihtiyaçlarını alarak ülkelerine geri dönüyor.

Yerli halk tatlı yiyemezken, Bulgar turistler tatlının her çeşidini almanın mutluluğunu yaşıyor. Leva kurunun 18 TL'nin üzerine çıkması karşısında çarşı pazar dolaşan Bulgarlar, en sevdikleri tatlılardan almayı ihmal etmiyor.

Tatlı satışı yapan esnaflarda, Bulgar ve Yunanlı turistlerin dışında çok nadir olarak yerli vatandaşlara tatlı satışı yaptıklarını belirtirken, bunun temelinde ekonomik krizin yattığını söylüyor.

300 TL'NİN ALTINDA TATLI YOK

Maliyetlerin yükselmesi karşısında tatlı fiyatlarıda ikiye katladı. Geçen yıl kilosu 150 TL den satılan 1 kilo baklava tezgahlarda 300 TL den satılıyor. Bu fiyatın altında tatlı çeşidi olmazken, tatlının kalitesine göre fiyatların bin 200 TL ye kadar çıktığı belirtiliyor.

Tatlı satışı yapan esnaflar, yan ürünlere yapılan zamlarla birlikte maliyetlerin çok yükseldiğini, piyasada ucuz fiyata tatlı bulmanın imkansız olduğunu belirtirken, "merdiven altı imalatlar olabilir. Bunlarda son derece kalitesiz ürün. İçerisinde ne olduğu belli değil. O ürünlerden uzuk durulmalı. Kaliteli bir tatlı tüketilmek isteniyorsa, içindeki malzemeye mutlaka dikkat edilmeli" dediler.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve Gümrük Kapıları'ndaki yoğunluk nedeniyle uzun süreden beri yabancıların Edirne'ye gelmediğini ifade eden esnaflar, bu hafta gözle görülür bir Bulgar akını yaşandığını ve bununda işlerin biraz artmasına neden olduğunu söyledi.
Bulgar ve Yunanlıların döviz kurundan kaynaklı olarak tatlı fiyatlarını ucuz bulduklarını ve bu nedenle kilo kilo tatlı çeşitlerinden aldıklarını belirten esnaflar, "yerli müşterilerimiz kayboldu. Bunun da tek sebebi alım gücünün her geçen gün artması. Vatandaş tatlı alacağını, parayla başka mutfak ihtiyaçlarını gideriyor. Sıkıntılı bir durum. Vatandaşlarımız alamıyor, yabancı gelip ne varsa toplayıp gidiyor" dediler.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.