Geçtiğimiz aylarda Edirne Valisi Günay Özdemir tarafından başlatılan proje kapsamında Edirne'de bakımsız durumda bulunan konakların ihya edilmesinin amaçlanmıştı. Çalışmalar kapsamında Edirne Valiliği tarafından 3 tarihi konak sahiplerinden 25-30 yıllığına kiralanarak restore işlemleri başladı. Söz konusu konaklardan 2 tanesinin sahibi ile Vali Günay Özdemir 2 konaktaki çalışmaları yerinde inceleyerek basın mensuplarına bilgi verdi.
VALİ ÖZDEMİR: İlbet “ACİL MÜDAHALE ETMEZSEK, BİR DAHA GERİ GETİRME ŞANSIMIZ YOK”
Sahiplerinden 25-30 yıllığına kiralanan konakları, sahipleriyle birlikte inceleyen Vali Özdemir, “Şu anda aslında 3 konağımız bu şekilde Edirneli hemşerilerimiz tarafından bize 25 ile 30 yıllığına tahsisi yapıldı. Bunların bakım-onarım her türlü çalışmalarını yaptıktan sonra sözleşmede belirtilen süre içerisinde Edirne'nin tarihine, kültürüne ve turizmine hizmet edecek hale getireceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ben Edirneli hemşerilerimizden bu gibi değerlerimize sahip çıkmalarını ve bu konuda bize destek olmalarını bekliyorum. Çünkü söz konusu 84 konağımıza acil müdahale edemezsek gelecek yıllarda bunları bir daha geri getirme şansımız yok.” ifadelerini kullandı.
VALİ ÖZDEMİR: “BU EDİRNE'NİN DEĞİL, TÜM İNSANLIĞIN ORTAK MESELESİ”
Vali Özdemir, Edirne'nin eski valilerinden rahmetli Fahri Yücel'in bu konuda adımlar attığını belirterek, “Biliyorsunuz rahmetli valimiz Fahri Yücel turizmle ilgili çaba göstermeye başlamış fakat Allah rahmet eylesin ömrü vefa etmemiş. Eğer o dönemde valimizin başlattığı o turizm çalışmasını devam ettirebilseydik bugün bu konakları konuşmuyor olabilirdik. Keşke daha sonraki dönemlerde 3'e 5'er devam etseydi şu an hesap ettiğimiz zaman problemli konağımız kalmamış olabilirdi. Bu aslında sadece Edirne'nin değil tüm insanlığın ortak meselesi.” dedi.
AYKOL: “İFTİHAR EDİYORUM”
Babademirtaş Mahallesi'ndeki konağın sahibi Emekli Öğretmen Ayşe Zehra Aykol dedesinin adını yaşatmanın çok büyük mutluluk olacağını ifade ederek, “Burası benim dedemden hatıra bana. Ev Muradı Sani Vakfı'ndan dedem tarafından satın alınmış, dedemden de bana intikal etti. Gerçekten şu an duygularımı anlatmam çok güç. Heyecanlanmaktan ziyade iftihar ediyorum çünkü ben dedemin adının yaşatılmasını çok istiyordum.” ifadelerini kullandı.
GÜRGEN: “İNŞALLAH MUHİT ESKİ NEZİH HALİNE DÖNER”
Kaleiçi Semti Dilaverbey Mahallesi'ndeki konağının restore edilecek olmasından dolayı çok büyük mutluluk yaşadığını belirten Ahmet Gürgen ise, “Rahmetli babam burasını 1967 senesinde ablam ve vefat eden ablama hediye olarak almış. Onlar da vefat edince biz ablamla bugüne kadar getirmeye çalıştık. 79 yılına kadar içerisinde ikamet ettik. Çocukluğum 9 yaşına kadar şu küçük köşedeki odada geçmişti. Muhit çok nezih ve güzel, kaliteli insanların ikamet ettiği, güzel komşulukların ve hatıraların olduğu bir muhitti. İdamesi zor, hele bir de tarihi eser vasfı olunca daha da zorlaşmıştı. Biz valiliğimizin bu girişimi ve teşebbüsünü memnuniyetle karşılıyoruz. İnşallah diğer tüm binalarda ve konaklarda da benzer çalışmalar devam eder. Muhit eski kalitesine ve nezih haline ulaşır.” dedi.
Emre SEDEF
16 Ocak 2018 Salı 10:33