TAKSAV EDİRNE’DE TARİHYAZIMI ATÖLYESİ BAŞLIYOR

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Edirne Temsilciliği etkinliklerine aralıksız olarak devam ediyor. Müzik, sinema, edebiyat alanlarında yaptığı etkinliklerle Edirnelilerle kültür ve sanatı buluşturan TAKSAV, yeni döneme yeni atölyelerle başlıyor.

TAKSAV EDİRNE’DE TARİHYAZIMI ATÖLYESİ BAŞLIYOR

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Edirne Temsilciliği etkinliklerine aralıksız olarak devam ediyor. Müzik, sinema, edebiyat alanlarında yaptığı etkinliklerle Edirnelilerle kültür ve sanatı buluşturan TAKSAV, yeni döneme yeni atölyelerle başlıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Kasım 2024 Cuma 00:00
TAKSAV EDİRNE’DE TARİHYAZIMI ATÖLYESİ BAŞLIYOR

Yalnızca kültür sanat değil toplumsal araştırmalara da önem veren TAKSAV Edirne temsilciliği 11 Kasım’da ‘Tarihyazımı Atölyesi’nin’ başlayacağını duyurdu. Atölye yürütücülüğünü Trakya Fakültesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araş. Gör. Dr. Emre Elmas gerçekleştirecek. TAKSAV Temsilciliği’nde 15 günde bir pazartesi günleri gerçekleştirilecek ‘Tarihyazımı Atölyesi, Nisan ayına kadar devam edecek. Ücretsiz ve ilgili herkese kapısı açık olan atölyeye katılmak için ise TAKSAV Edirne Temsilciliği’nden başvurmak yeterli.

KENDİ SESİMİZİ YARATACAĞIZ

Atölyenin amacını kısaca özetleyen Dr. Elmas, “Okumayı okuma olarak, yazıyı ise yazı olarak kabul etme davetinde bulunan ‘Tarihyazımı Atölyesi’, kendi sesimizi bulacağımız, daha doğrusu kendi sesimizi yaratacağımız bir bağlamı inşa etme amacı taşımaktadır. Geçmiş ile tarih arasındaki radikal farkı kendisine nesne olarak alan Tarihyazımı Atölyesi, katılımcılarına tarihin hem ontolojik hem de epistemolojik boyutlarını masaya yatırma imkânı sunmaktadır” dedi.

HEM YAZMA SANATI HEM TARİH BİLİMİ

Tarihyazımı ya da historiyografi, tarih hakkında eserlerin yazımı ve tarihçilik kuram ve geçmişini ifade eden terimdir. Terim Yunanca tarih yazanlar ifadesinden gelir. Tarihçilik terimiyle sıklıkla aynı anlamda kullanılsa da, çağdaş dönemde ayrı bir disiplin olarak anılmaktadır. Tarihyazımı hem yazma sanatının, hem de tarih biliminin bir parçasıdır.

Belirli bir konunun tarihyazımı o konunun tarihçi tarafından nasıl çalışıldığını belirli kaynaklar, yöntemler ve kuramsal yaklaşımların kullanımıyla ortaya konmasıdır.

TAKSAV EDİRNE TAKVİMİ DOPDOLU

Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Korkut Boratav, Fikret Başkaya, Emil Galip Sandalcı, Halit Çelenk ve Aytaç Arman gibi birçok aydın ve sanatçı ile birlikte eğitim, bilim, sanat, emek dünyasından bir araya gelen kurucular, 1993 yılında TAKSAV çatısı altında buluştu. TAKSAV Edirne Temsilciliği de 28 Ocak 2023’den bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Atölye çalışması, panel, söyleşi, etkinlikler, festivaller düzenliyor.

Geçtiğimiz günlerde TAKSAV Edirne’de düzenlenen arkeoloji atölyesi kapsamında Arkeolog Dr. Umut M. Doğan ile kültür gezisi gerçekleştirildi. Hıdırlık Tabya Balkan savaşları müzesine yapılan geziden büyük keyif alan Edirneliler, etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Yeni dönemde Tarihyazarlığı atölyesinin yanı sıra, Dr. Armağan Altay’ın gerçekleştireceği ‘yaratıcı yazarlık atölyesi’ de TAKSAV Edirne’nin takviminde yer alıyor.

Gazeteci, yazar, akademisyen pek çok aydını Edirnelilerle ücretsiz olarak buluşturan panel, söyleşi ve etkinlikler düzenleyen TAKSAV Edirne Temsilciliği’ni sosyal medya hesaplarından ya da taksavedirne.org.tr hesabından takip ederek ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.