Ülke gündeminde en önemli gündem maddelerinden bir iolarak bilinen ve yaklaşık 5 milyon insanın beklediği Emeklilikte Yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM’ne geldi. 4 maddeden oluşan kanun teklifinde EYT’lileri şaşkına uğratan en önemli detay ise kademeli prim sisteminin devam etmesi oldu.
Kanun teklifi meclise gelmesiyle birlikte EYT yine gündemdeki yerini aldı. EYT ile ilgili bilgi aldığımız SGK Uzmanı Mehmet Deniz, Sosyal Güvenlik sistemlerinde emekli olabilmek için yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi olmak üzere 3 temel şartın arandığını hatırlatarak, şu bilgilere yer verdi:
SİGORTALILIK SÜRESİ, PRİM GÜN SAYISI, YAŞ
Yapılan düzenleme ile Yaş şartı kaldırılmış olup; - 8/9/1999 (dahil) tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların
9/9/1999 (dahil) tarihinden sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkân tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmış oldukları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8/9/1999 (dahil) öncesi olacak şekilde geriye götürülenlerin,
SSK - 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi, BAĞ-KUR- 1479 sayılı Kanunun Geçici 10. Maddesine göre yaş hariç düzenlenen (EYT) emeklilik tabloları geçerli olacaktır.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasında 8 Eylül 1999 (dahil) öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. 09/Eylül/1999 ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlar EYT kapsamında yer alamayacaklardır.
KADEMELİ PRİM GÜNÜNE TABİ OLACAKLAR
SSK’lılar 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim gününe tabi olacaklar. Kademeli prim
günü işe giriş tarihine göre 5000’den başlayarak 5975 güne kadar çıkacak. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi olan kadınlar 7200, erkekler ise 9000 prim gününü doldurarak yaş aranmaksızın emekli olabilecek.
İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olup da prim gün sayısı eksik olan erkek sigortalılar askerlik borçlanması, kadın sigortalılar ise ilk işe başladığı tarihten sonraki süreleri doğum borçlanması yaparak Eksik sürelerini tamamlamaları gerekmektedir.
Erkeklerde ilk işe başlama tarihinden önce askerlik yapanların bu süreleri borçlanmaları, kadınlarda ise staj başlangıç tarihi ile ilk defa sigortalı olarak işe başladıkları tarih arasında doğum yapanların bu süreleri borçlanarak, borçlandıkları süreler kadar ilk sigortalılıklarını öne çekerek 08.09.1999 tarihi ve öncesine ulaşmaları halinde EYT kapsamında değerlendirilmeleri mümkün olacaktır.”
Yavuz Göktaş