SAĞLIKÇILAR, SAĞLIKTA ŞİDDETE ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

Genel Sağlık-İş Edirne Şube Başkanı Özcan Arslan, sağlıkta şiddete acil ve gerçekçi çözümlerin üretilmesi gerektiğini duyurdu.

SAĞLIKÇILAR, SAĞLIKTA ŞİDDETE ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

Genel Sağlık-İş Edirne Şube Başkanı Özcan Arslan, sağlıkta şiddete acil ve gerçekçi çözümlerin üretilmesi gerektiğini duyurdu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Kasım 2023 Perşembe 00:00
SAĞLIKÇILAR, SAĞLIKTA ŞİDDETE ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

Genel Sağlık-İş Edirne Şube Başkanı Özcan Arslan, yaptığı yazılı açıklamada sağlık hizmetlerinde yaşanan şiddet olaylarındaki artışın, kaygı verici boyutlara ulaştığını dile getirdi. Sağlık sisteminde eksikliklerin, yetersizliklerin, sorunların artıkça bu sorunların faturasının sağlık çalışanlarına kesildiğini ifade eden, Arslan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşlarımızda şiddetsiz gün geçmemektedir. Bıçak, silah gibi kesici ve delici aletlerle gerçekleşen saldırılar, endişe verici bir boyut kazanmış durumdadır.

6 AYDA 9 BİNİN ÜZERİNDE BEYAZ KOD BAŞVURUSU OLDU

2023’ün ilk 6 ayında “beyaz kod” sistemine 9 bin 35 adet başvuru olmuştur ve bu rakamlar sadece buz dağının görünen kısmıdır. Şiddetin gerçek boyutları çok daha yüksektir.

Beyaz kod" uygulaması, şiddetin sadece istatistiklerini ortaya koymaktan öteye gidememiştir. Şimdi ise "gri kod" uygulaması sağlıkta şiddeti durdurma çabası olarak sunulmaktadır. Ancak, kodun renginin bir önemi yok; çünkü çözüm olmamaktadır. Sağlıkta şiddeti önlemek için, şiddeti tetikleyen faktörlere odaklanılması gerekmektedir. Sağlık emek meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ CAN VÜVENLİĞİ YOK

Sağlık emekçilerinin yurt dışına gidebilmek amacıyla aldığı iyi hal belgesine başvuruların sayısı eylül ayında 321 oldu. Yılın ilk dokuz ayında ise toplam 2 bin 285 'iyi hal belgesi' alındı. Sebep ortadadır. Sağlık çalışanlarının çalıştıkları kurumlarda can güvenliği yoktur. İşe gitmek için evden çıktığında akşam eve döneceğinin garantisi yoktur.

Yaşanan sağlıkta şiddet terörüdür ve terör can almaktadır. Daha bir hafta önce kaybettiğimiz güvenlik görevlisi Ali Kemal Sağlam gibi. Kaybettiğimiz canların acısı soğumadan başka hastanelerde başka başka şiddet olayları ile sarsılmaktayız ve sonu da gelmemektedir.

Can güvenliği olmadan sağlık hizmeti sürdürülemez ve bu şekilde devam ederse yakında sağlık hizmeti verecek sağlık çalışanı kalmayacaktır. Şiddetin önü alınmalı, sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, renkli kodlar ve sosyal medya mesajları aracılığıyla şiddeti durdurma yanılgısından çıkması, gerçekçi önlemlerin alınması için acilen gereklidir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde tüm meslek örgütlerinin ve sendikaların temsil edildiği bir Şiddetle Mücadele Kurulu kurulmalıdır.

Kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının önlenmesinde etkin yasal düzenlemelerin yanı sıra işyerlerinde de gerekli teknik önlemler alınmalı, ilgili birimler kurulmalıdır.Devlet görevlendirdiğini korumak zorundadır."

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.