Türkiye’nin dört bir yanında sağlık çalışanları, 21 Şubat 2024 tarihinden bu yana her hafta "Vergide Adalet" talebiyle eylemler düzenliyor. Bugün 42. haftasına giren eylemlerde, çalışanlar gelir adaletsizliğine, yüksek vergilere ve sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekti.
Sağlık emekçileri, asgari ücretin açlık sınırının dahi altında kalmasına, memurlara yapılması planlanan yüzde11'lik zam oranına ve emeklilerin bütçeden aldığı payın yüzde 4,1'e düşmesine tepki gösteriyor. Açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın muayene katkı payını 200 liraya çıkarmayı planladığına vurgu yapılarak, halkın temel sağlık hizmetlerine erişiminin giderek zorlaştığı belirtildi.
"ARTIK YETER"
Edirne Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası adına yapılan açıklamada, yoksulluğun ve sağlıksız ortamların hastalıkların temel nedeni olduğu ifade edildi. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin önemli bir kısmını şehir hastanelerine ayırdığı ancak sağlık çalışanlarının maaşlarını iyileştirmekten kaçındığı belirtildi.
Açıklamada şu sorular yöneltilerek kamuoyu desteği istendi: "Sağlık emekçisinden yüzde 35 vergi kesintisi olur mu?Toplanan vergiler halk ve çalışanlar için kullanılacak mı?Emekliliğe yansıyan tek kalem maaş uygulamasına geçilecek mi?"
İŞ BIRAKMA KARARI ALINDI
Sağlık çalışanları, bu adaletsiz düzene karşı mücadeleye devam edeceklerini belirterek, 6-10 Ocak tarihleri arasında birinci basamak sağlık hizmetlerinde iş bırakacaklarını, 8 Ocak’ta ise tüm sağlık kurumlarında hizmeti durduracaklarını açıkladı.
Eylemlerle halkın sağlık hakkı, çalışanların yaşam hakkı ve meslek onurunun korunması amaçlanıyor. Sağlık emekçileri, yaşanan sorunların bir an önce çözülmesi çağrısında bulundu.
Bülent Sarıçiçek