“OLUMSUZ SÖYLENTİLERİN MANTIĞI YOK!”

Covid-19 aşısıyla ilgili çıkan olumsuz söylentiler hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Aşıyla ilgili halkımızın kafasında asla bir soru işareti olmasın. Genetiğimizle ilgili birtakım değişiklikler yapılmaya çalışıldığına dair haberlerin anlamı yok, mantığı da yok. Bu gibi düşünceler, orta çağ düşüncesidir.” ifadelerini kullandı.

“OLUMSUZ SÖYLENTİLERİN MANTIĞI YOK!”

Covid-19 aşısıyla ilgili çıkan olumsuz söylentiler hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Aşıyla ilgili halkımızın kafasında asla bir soru işareti olmasın. Genetiğimizle ilgili birtakım değişiklikler yapılmaya çalışıldığına dair haberlerin anlamı yok, mantığı da yok. Bu gibi düşünceler, orta çağ düşüncesidir.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Ocak 2021 Perşembe 06:45
“OLUMSUZ SÖYLENTİLERİN MANTIĞI YOK!”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Covid-19 aşısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Pandemiden kurtulmak adına aşının en önemli argüman olduğunu belirten Dr. Tanrıkulu, vatandaşların aşıyla ilgili olumsuz anlamda yapılan söylentilere kulak asmaması gerektiğini ifade etti.

“EDİRNELİLERİN AŞI KARŞITLIĞI YOK”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Aşı ile ilgili halkımızın kafasında asla bir soru işareti olmasın. Aşılarımızı olacağız çünkü bu aşıdan başka toplumsal bağışıklığı sağlayan herhangi bir başka argüman yok. Bu bir savaş ise bu savaşın kazanılması için aşı bizim en önemli silahımız ve tek metot aşıdır. Edirnelilerin zaten aşı karşıtlığı falan yok. Bizim sağlık çalışanlarımız ve sağlık sistemimiz dünyadaki birçok ülkeden ileri. Ben uzun yıllardır hekimlik yapıyorum. Sağlık sistemi Türkiye’de çok etkili. Çünkü bizim hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız Avrupa’daki gibi 6-8 saat çalışalım derdine düşmezler. 7/24 esasına göre çalışırlar. Can acıtıcı bir örnek vereyim bununla ilgili; Almanya’da 8 hekim salgın nedeniyle vefat ederken ülkemizde neredeyse 360 sağlık çalışanı değerimizi kaybettik. Çünkü burada kendimizi korumaktan çok halkımızı korumaya adadık kendimizi. Aşı olduk bu iş bitti demeyeceğiz. Salgına karşı önlemlerimizi almaya devam edeceğiz. Vatandaşlar aşı ile ilgili medyadan ve sosyal mecralardan yazılan şeylere şüphe ile baksın. Hekimlere sorsun, profesörlere sorsun.  Asla genetiğimizle ilgili birtakım değişiklikler yapılmaya çalışıldığına dair haberlerin anlamı yok, mantığı da yok. Çünkü aşı belli aşının ne yaptığı belli. 21’inci yüzyılda bu gibi şeyler anca orta çağ düşüncesidir. Kimsenin bizim genetiğimizle oynamak gibi bir derdi yok. Biz hekimlere sorsunlar biz onların çocuklarıyız. Biz onların ödediği vergilerle kurulmuş üniversitelerde, hastanelerde eğitim aldık.” dedi.

“SALGIN DÖNEMLERİNDE ACİL ONAY VERİLEBİLİR”

Dr. Tanrıkulu, salgın dönemlerinde aşılara acil kullanım onayı verilebildiğini söyleyerek, “Tabi dünyada ve Türkiye’de aşı çalışmaları başladı. Bu tür bir salgında hijyen, maske ve sosyal mesafenin ötesinde en önemli argümanımız en önemli mücadelemiz aşı ile olur. Aşının da nasıl üretileceği, halka sunulacağı zaten yıllardır bilim insanları tarafından bilinir. Dünyanın her noktasında aşı çalışmaları FAZ-1 FAZ-2 ve FAZ-3 çalışmaları ile yapılır ama pandemi gibi ani ve hızlı yayılan salgın hastalıkta aşı üretimi FAZ-2’den sonra her ülkenin kendi yaptığı çalışmalarla acil onay verilir. Bizim devletimizde bu aşıyı edinmeye çalıştı. Şu anda gelen aşılarla birlikte ilk önce sağlık çalışanlarımız daha sonra 85 yaş üstü büyüklerimize aşı yapıldı. Aşı gelmeye devam ettikçe emniyet görevlileri, güvenlikler gibi kritik noktalarda çalışan vatandaşlarımıza aşı yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

“7/24 ÇALIŞTIK”

Edirne Belediyesi’nin pandemiyle ilgili çalışmaları hakkında da bilgiler veren Dr. Tanrıkulu, “Biz Edirne Belediyesi olarak Şubat ayında Pazarkule Sınır Kapısı’nda yaşanan ani nüfus hareketiyle, mültecilerin buraya gelmesiyle beraber çalışmalarımıza başlamıştık. Türkiye’de 11 Mart’ta vakanın görünmesiyle birlikte tüm devlet kurumları genelgeler yayımladı ve yerel yönetimlerinde nasıl çalışması gerektiğini söylediler. Biz de Belediye Başkanımız Recep Gürkan ile beraber kriz masaları kurduk ve kriz belediyeciliğine başladık. Bu alanda belediye olarak asli işlerimizi yaptık. Ama bu yeni dünyada pandemi süresince belediye kendini yeniden organize etti. Dedik ki pandemiye uygun bir çalışmaya geçelim ve 7/24 çalışmaya başladık. Biliyorsunuz o dönem maske, el dezenfektanı ev ev dağıtıldı. Halkımızın sosyal ihtiyaçlarını, sokağa çıkma yasaklarında ‘Belediyem Yanımda’ adında bir çalışma başlatarak ciddi bir şekilde ihtiyaçları giderdik. 188 numaralı hattımızın hat sayısını 5’e çıkardık. 153 numaralı telefon hattımızın hat sayısını arttırdık. 444 25 22 hattımızla bu kanal ve diğer kanallarımızı kullandık. Ayrıca Edirne İmece aplikasyonu ile halkımıza tüm desteğimizi vermeye çalıştık. Onun dışında pandeminin 3’üncü ayında 10 binden fazla erzak yardımı yaptık. Hatta 3 yoksul mahallemize başvuru şartı aramadan erzak yardımı yaptık.” şeklinde konuştu.

“EDİRNE HALKININ BÜYÜK BİR ÖZVERİSİ VAR”

Edirne halkının tedbirlere uyduğunu ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini belirten Dr. Tanrıkulu, “Edirne’de biz çok mutluyuz. Çünkü biz tedbirleri Edirne’de uygulayamazsak hiçbir şehirde uygulayamayız. Çünkü Edirne halkı hem eğitimli hem entelektüel bilime güveniyor. Kentteki salgına karşı alınan başarının en büyük nedeni halkımızın en üst seviyede tedbirlere uymasıdır. Diğer şehirlere baktığımız zaman Edirne halkının büyük bir özverisi var. Halkımız ile yapamayacağımız hiçbir şey yok. Vaka sayılarının düşmesi sağlık çalışanlarının yükünü azalttı. Yoğun bakım servislerindeki hastaların azalmasına neden oldu. Bu virüsün yayılımının ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Ben 2021 yılının da hijyenli, sosyal mesafeli ve maskeli geçeceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.