MİLLETVEKİLİ ÜN’DEN TZOB'A ELEŞTİRİ

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın katılımıyla Edirne Merkez'e bağlı Büyükdöllük köyünde düzenlenecek ayçiçeği hasat şölenine sert bir şekilde tepki gösterdi.

MİLLETVEKİLİ ÜN’DEN TZOB'A ELEŞTİRİ

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın katılımıyla Edirne Merkez'e bağlı Büyükdöllük köyünde düzenlenecek ayçiçeği hasat şölenine sert bir şekilde tepki gösterdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Ağustos 2024 Cumartesi 00:00
MİLLETVEKİLİ ÜN’DEN TZOB'A ELEŞTİRİ

Son üç yıldır çayır tırtılı zararı ve kuraklıkla mücadele eden ayçiçeği üreticilerinin neredeyse iflasın eşiğinde olduğunu belirten Ün, "Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle ayçiçeği tarlaları adeta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak AKP iktidarı, barajlar, sulama göletleri ve altyapı projeleri konusunda gereken adımları atmaktan aciz. Trakya, tarihin en sıcak dönemlerinden birini yaşıyor ve bu durum tarlalarda büyük zarara yol açtı. Kuraklıktan etkilenen tarlalarda rekolte yarı yarıya düştü; bazı tarlalarda ise hiç ürün yok. Durum bu kadar vahimken, AKP 2024 yılı desteklemelerinde primin en az 5 lira olması gerekirken, 2 lira 25 kuruş gibi komik bir destekleme açıkladı. Ürün olmayan bir tarlaya ne kadar destek verirsen ver, hiçbir anlamı yok” dedi.

Ün, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ve bölgedeki ziraat odası başkanlarına da sert eleştirilerde bulundu. "Çiftçimiz yıllardır sorunlarla boğuşurken, onların haklarını koruması gereken oda başkanları nasıl olur da bir hasat şöleni düzenler? Bugün hasat şöleni değil, ayçiçeğinin cenaze namazı kılınması gereken bir dönemdeyiz. Bu, tam anlamıyla bir sorumsuzluk örneği. Bugüne kadar çay, fındık, domates, karpuz ve buğday gibi ürünlerin sorunlarına el atmayan TZOB Başkanı, hangi hakla gelip burada hasat şenliği yapar? Edirne’de ayçiçeği üreticisi sorunlarla boğuşurken ortada olmayanların, şimdi burada şölen düzenlemeye hakları yok. Üstelik bölgemizin ziraat odası başkanları kuraklıktan bihaber mi ki çiftçimizin gözüne baka baka hasat şöleni düzenliyorlar? Sizin göreviniz çiftçinin hakkını savunmak, bu tür gösteriler yapmak değil" diye konuştu.

Ün, bu yıl domatesten bibere, karpuzdan kavuna, soğandan patatese, fındıktan fıstığa kadar birçok tarım ürününde ülke genelinde sıkıntı yaşandığını vurgulayarak, "Bu yıl çiftçilerimiz, birçok tarımsal ürün para etmediği için sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte haklarını aramak için eylem yaptı. Çiftçimiz can çekişirken düzenlenen bu şöleni reddediyorum. Bölge çiftçimiz sanki mutluymuş gibi traktörlerle eyleme çağrılıyorlar. Çiftçimizin cebinde mazot alacak parası yok. Bu şölen için mazot yakacak çiftçimizin masrafını karşılayacak mısınız? Şölen için harcayacağınız parayı kuraklık mağduru çiftçilere harcasaydınız bir anlamı olurdu. Siz, sıkıntı yaşanan bir bölgede hasat şenliği yapıldığını gördünüz mü? Ama bizim bölgemizde yapılıyor, bu hiç yakışmadı. Ayçiçeği üreticisinin canı yanarken bu hasat töreni iptal edilmeli” dedi.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.