MEDYANIN İNTİHARA BAKIŞ AÇISINA BİLİMSEL YAKLAŞIM

Edirne 1.Murat Devlet Hastanesinde düzenlenen “Medya ve İntihar Davranışı” adlı bilgilendirme toplantısında ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uz.Dr.Dicle Oymak Yenilmez medyanın intiharlar üzerindeki etkisini medya çalışanlarına aktardı.

MEDYANIN İNTİHARA BAKIŞ AÇISINA BİLİMSEL YAKLAŞIM

Edirne 1.Murat Devlet Hastanesinde düzenlenen “Medya ve İntihar Davranışı” adlı bilgilendirme toplantısında ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uz.Dr.Dicle Oymak Yenilmez medyanın intiharlar üzerindeki etkisini medya çalışanlarına aktardı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Mart 2024 Pazartesi 00:00
MEDYANIN İNTİHARA BAKIŞ AÇISINA BİLİMSEL YAKLAŞIM

Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım konu hakkında “Sağlık Bakanlığı olarak ulusal ruh sağlığı eylem planımızın bu bu diyardaki en büyük amacımız da imkanlar konusunda bir farkındalık oluşturmak ve imkanları önlemek. Yani intihar şeyini düşürmek. Bu seneler kapsamında ilimizde koordinasyon kurulumuz var. Düzenli aralıklarla ilimiz özelinde basınla ilgili bizim bir sıkıntımız yok. Yani başındaki tüm arkadaşlarımız, tüm kardeşlerimiz zaten bu konuda haber yaparken oldukça duyarlı ve vicdani davranıyorlar. Öncelikle bu konuda sizlere teşekkür ediyorum. Bu eğitimi vermemiz, bu toplantıyı amacı bu bilgileri hep birlikte bir gözden geçirdik. Zaten bir sorunumuz yok ama servis gözden geçirerek belki beraber intiharlar konusunda farkındalık oluşturmak ya da imkanları azaltmak konusunda ne yapabiliriz hep beraber konuşmak istedik.” dedi.

BASINDA İHTİHAR HABERİ NASIL OLMALI

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Oymak Yenilmez'de, intihar haberlerinin basında nasıl yer alması konusuna değinirken şöyle dedi:

İntiharlar Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre kırk bir kişinin ölümüyle sonuçlanan eylemler.  Dünya üzerinde yine yılda sekiz yüz bin kişinin yaklaşık olarak bu nedenle vefat ettiğini biliyoruz.  Yine on beş yirmi dokuz yaş arası genç ölüm nerede, En çok ikinci neden, intiharlar. Yine bu bizim için bir Önemli çünkü yüzde doksanı ruhsal hastalıklar nedeniyle oluyor. Bunlardan depresyon, duygu durum bozuklukları, şizofreni, alkol madde bağımlılıkları gibi birçok psikiyatrik rahatsızlık var ve bunlar tedavi edilebilir şeyler. Hastalıklar bir uzmana başvurulduğu takdirde bu anlamda tabii medyanın gerçek rahatsızlıklar evet intiharın sebebi ama medyada yer alan haberlerin de yine bir kürlatif etkiyle intihar oranlarını arttırdığını biliyoruz. O yüzden bu anlamda medyada yer alan haberlerin yapılması gerektiği çok Ciddi düşünülmesi, konuşulması gereken olaylardan. İntiharların romantikleştirilmesi, çok sık medyada yer alması, kişinin bütün bilgilerinin verilmesi, intihar yönteminin detayına kadar vermek, bunun dışında fotoğraflara da yer vermeyip bunlar intiharın arada kalan kişilerin intihar etmesine sebep olabilecek etmenler. Bu anlamda haber yapılıyorken bunlara çok dikkat etmek gerekiyor. Bu anlamda ülkemizde tabii yayınlanmış bir kaynak yok ama Dünya Sağlık Örgütü'nün kullandığı önü biz kullanıyoruz Tüm bunlara dikkat edildiğinde medyanın intiharı arttıran ortadan kaldırmak çok kıymetli. Önlenebilir bir şey çünkü. O anlamda medyada haberlere nasıl yer verildiğine dikkat etmemiz gerekiyor. Bir şeyler demişsiniz. Fotoğraf kullanılmaması. Onlardan da bahsederseniz. Evet. Yön, yöntem nasıl bir Yapıldı, kişinin fotoğrafı, yöntemin nasıl yapıldığıyla ilgili fotoğrafların yer verilmemesi gerekiyor.  onun haricinde fotoğraflarla ilgili yani korkunç fotoğraflar var. Gerçekten hepimizin bu anlamdaki eşiğini çok düşüren yani bunlar normal şeylermiş gibi görmemize sebep olan şeyler Fotoğraf çok yayınlanmamalı. Biz zaten yazı olarak okunduğunda bence gayet anlaşılabiliyor. O anlamda çok birikmedikçe fotoğraf kullanmamak gerekiyor.  Onu söyleyebilirim"

Mert Hamarat

Son Güncelleme: 11.03.2024 16:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.