MAKEDONYA'DA TÜRKÇE EĞİTİM BAYRAMI KUTLANDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı dolayısıyla Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp’te katıldığı programlara Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da eşlik etti.

MAKEDONYA'DA TÜRKÇE EĞİTİM BAYRAMI KUTLANDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı dolayısıyla Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp’te katıldığı programlara Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da eşlik etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Aralık 2022 Pazartesi 06:00
MAKEDONYA'DA TÜRKÇE EĞİTİM BAYRAMI KUTLANDI

Kuzey Makedonya'da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan "21 Aralık Türkçe Eğitim Günü" dolayısıyla başkent Üsküp'te kutlama programları düzenlendi. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle düzenlenen kutlamalara katılan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kuzey Makedonya Türk toplumunu bu özel ve anlamlı günde yalnız bırakmadı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Üsküp programı kapsamında Uluslararası Balkan Üniversitesi Öğrenci Buluşmaları, Türkçe Eğitim Bayramı Resepsiyonu ve Maarif Okulları’nın Üsküp Kampüsü Açılışına katılırken, Sultan Murad Camii ve Üsküp Şule Yüksel Şenler Kız Öğrenci Yurdu'na da bir ziyaret gerçekleştirdi. Ayrıca, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem ile de bir araya geldi.

BALKANLI ÖĞRENCİLER, ULUSLARARASI BALKAN ÜNİVERSİTESİNDE BULUŞTU

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kapsamında Uluslararası Balkan Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Öğrenci Buluşması etkinliğinde Prof. Dr. Mustafa Şentop, öğrencilerle bir araya geldi. Programa, Türkiye’de Balkanlardan en fazla öğrencinin öğrenim gördüğü Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da katıldı.

21 Aralık tarihinin, 2007'den bu yana Kuzey Makedonya’daki Türk toplumunca bayram olarak kutladığını ifade eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türk toplumunun varlığı ve kimliğinin muhafaza edilmesi bakımından, Türkçenin çok önemli ve çok temel bir unsur olduğunu belirtti.

Kuzey Makedonya'nın çok dilli, çok kültürlü, farklı inançlardan insanların bir arada barış içerisinde yaşadığı bir devlet olduğunu ve dünyadaki birçok ülkeye örnek teşkil edebilecek nitelikte olduğunu belirten Şentop, şu ifadeleri kullandı: "Balkanlar dünyada tarih bakımından çok eski dönemlerde yerleşim, farklı medeniyetlere mekân olma bakımından çok önemli bir merkez. Uzun yıllar da bu topraklarda farklı dilden, farklı inançtan, farklı kültürlerden insanlar yüzyıllarca bir arada yaşamışlar. Burada farklı kültürlerden gelerek ortak bir kültürü, ortak bir medeniyeti de inşa etmişiz. Bunun en önemli unsurlarından birisi de buradaki Türk toplumu ve Türkçe. Bu doğrultuda, Türkçenin iyi bir şekilde öğrenilmesi, öğretilmesi ve önem verilmesi bizim için de çok kıymetli bir husustur.” dedi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU, ULUSLARARASI BALKAN ÜNİVERSİTESİ (IBU) REKTÖRÜ PROF. DR. MEHMET DURSUN ERDEM’İ ZİYARET ETTİ

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un konuşmacı olduğu Öğrenci Buluşması’na katılan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, program sonrasında Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’i ziyaret etti. Rektörlük makamında gerçekleşen görüşmede iki üniversitenin ortak proje ve çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

21 ARALIK TÜRKÇE EĞİTİM GÜNÜ KAPSAMINDA BİR RESEPSİYON DÜZENLENDİ

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB)’in organizasyonunda, Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü dolayısıyla bir resepsiyon düzenlendi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Dobrila Katsarska, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Boyan Mariçiç, T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve TİKA Başkanı Serkan Kayalar ve MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim’in katıldığı katıldığı resepsiyonda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da yer aldı.

Programda, TİKA’nın destekleri ile Balkan Yazarlar Birliği ve Avrasya Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen ve genç yazarların eserlerinin yer aldığı “Balkanlar Online Yazarlık Atölyesi 2021 Eserleri” adlı çalışmanın lansmanı da yapıldı. Türkçe şiir, deneme ve hikâyelerden oluşan esere katkıda bulunan Kuzey Makedonya, Kosova, Romanya, Sancak, Batı Trakya, Bulgaristan, Bosna-Hersek ve Kırım’dan genç yazarlara ödülleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından takdim edildi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU, MAARİF OKULLARI ÜSKÜP KAMPÜSÜ’NÜN AÇILIŞI’NA KATILDI

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Maarif Okulları’nın başkent Üsküp’teki kampüsünün açılış töreninde Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Meclis Başkan Vekili Hüsni İsmaili, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Lulzim Aliu, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ahmet Emre Bilgili ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile birlikte öğretmen ve öğrenciler yer aldı.

Maarif Okulları Üsküp Kampüsü’nün açılışı sonrası TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki heyetle birlikte Üsküp Şule Yüksel Şenler Kız Öğrenci Yurdu'nu ve ata yadigârı Sultan Murat Camii’ni ziyaret eden Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi olarak Kuzey Makedonya Türk toplumunu bu özel ve anlamlı günde yalnız bırakmak istemediklerini belirterek, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı coşkusunu onlarla bir arada yaşadıklarını ifade etti. Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı’nın Trakya Üniversitesinde de geleneksel olarak kutlandığına dikkat çeken Rektör Tabakoğlu, “Üniversitemizde gelenekselleşen kutlamamızı bu sene de gerçekleştirdik. Türkiye’den ve Kuzey Makedonya’dan önemli misafirleri ağırladığımız gecemizde 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı birlikte kutladık. Balkanların ortak mayası Türkçemizin Balkanların tam ortasında resmî bir bayram ile kutlanıyor olması bizleri mutlu ettiği gibi aynı zamanda gururlandırıyor. TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle ayrı bir önem kazanan kutlamalarda Kuzey Makedonya Türk toplumunun yanında olmak ve bu mutluluğu onlarla yaşamak istedik. Gördük ki Yahya Kemal’in dediği gibi ‘Türkçenin çekilmediği yerler vatandır.’” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.