KÖMÜR FİYATI CEP YAKIYOR

İthal ve yerli kömür piyasasında kış aylarına yaklaşırken fiyatlar yükselişe geçti. İthal kömürdeki tedarik sorunları ve dövizdeki artış, kömür fiyatlarına yüzde 30 oranında zam olarak yansıdı. Harmanlı Kömürü 3 bin 600 TL, İthal Kömür 8 bin 400 TL, Meşe Kömürü ise 6 bin TL’den satılıyor.

KÖMÜR FİYATI CEP YAKIYOR

İthal ve yerli kömür piyasasında kış aylarına yaklaşırken fiyatlar yükselişe geçti. İthal kömürdeki tedarik sorunları ve dövizdeki artış, kömür fiyatlarına yüzde 30 oranında zam olarak yansıdı. Harmanlı Kömürü 3 bin 600 TL, İthal Kömür 8 bin 400 TL, Meşe Kömürü ise 6 bin TL’den satılıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Kasım 2024 Cumartesi 00:00
KÖMÜR FİYATI CEP YAKIYOR

Kış aylarının yaklaşması, yakacak olarak kömürü tercih eden vatandaşları kömür fiyatlarındaki artış nedeniyle düşündürüyor. İthal ve yerli kömür ticareti yapan Ertunç Ferah, kömür fiyatlarının neden yükseldiğini ve piyasadaki değişkenliklerin nasıl şekillendiğini değerlendirdi. Ferah, ithal kömür tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirterek, “Rusya’dan tedarikte yaşanan sorunlar, ithal kömürün fiyatını etkiledi. Yaz başında ithal kömürün ton fiyatı 150 dolarken şu anda bu rakam 205 dolara kadar çıktı. Bu, ithal kömür fiyatlarına yüzde 30 zam olarak yansıyor” dedi.

Ferah, Ukrayna-Rusya savaşının, ambargoların ve küresel piyasalardaki dalgalanmaların kömür fiyatlarını doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Ambargoların gevşemesiyle birlikte Rusya’dan kömür tedariğinin sınırlı hale geldiğini belirten Ferah, “Rusya’daki ambargo süreci, bir dönem uygun fiyatlarla mal almamızı sağladı. Ancak son dönemde ambargoların esnetilmesi nedeniyle mal bulmakta zorluk yaşıyoruz ve bu da fiyatları yükseltiyor” diye konuştu.

İthal kömür fiyatlarındaki artış yerli kömür fiyatlarına da yansıyor. Soma gibi yerli kömür kaynaklarında da benzer bir fiyat artışı olduğunu aktaran Ferah, yerli kömürün ithal kömürle kıyaslandığında kalorifer verimliliği daha düşük olduğu halde fabrikaların ithal kömür bulamayınca yerli kömüre yöneldiğini belirtti. Ferah, “Türkiye’deki kömür kaynakları, ülke talebini tek başına karşılayabilecek seviyede değil. Özellikle sanayi, deri, gıda ve tekstil gibi sektörlerde enerji ihtiyacını karşılamak için kömür talebi oldukça yüksek. Doğalgaz ve elektrik maliyetleri de yüksek olduğu için fabrikalar çoğunlukla kömürle çalışıyor” ifadelerini kullandı.

"DAR GELİRLİ VATANDAŞ ZORLANIYOR"

Kömür fiyatlarındaki artış, dar gelirli vatandaşları da yakından etkiliyor. Kış aylarında ısınma için kömür kullanan dar gelirli kesimler, bütçelerine göre küçük miktarlarda kömür almayı tercih ediyor ya da veresiye sistemi ile ödemelerini vadelere yayarak yapabiliyor. Ferah, “Edirne ve çevresinde özellikle kırsal bölgelerde kömür tüketimi yoğun. Köylerde genellikle insanlar peşin alışveriş yapmayı tercih ediyor, çünkü gelirleri yılın belli dönemlerinde ellerine geçiyor. Fakat dar gelirli vatandaşlar, bütçelerine göre ya peşin ödeme yapıyor ya da veresiye alıp borcunu yavaş yavaş ödüyor” dedi.

Kömür, sanayi ve tarımda önemli bir enerji kaynağı olarak kullanılmaya devam ediyor. Ferah, özellikle çeltik kurutma işlemlerinde kömür kullanımının yoğun olduğunu belirterek, çeltik kurutucular için yıl başında özel kampanyalar yapacaklarını da ekledi. Kömür fiyatlarının değişkenlik gösterdiğini hatırlatan Ferah, fiyatların tedarik ve döviz kuruna göre önümüzdeki günlerde de yeniden artış gösterebileceğine dikkat çekti.

İthal ve yerli kömürde kalitenin yanı sıra fiyatlar da değişkenlik gösteriyor” diyen Ferah, “Fiyatların bu kış artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Eğer kömür ithalatında tedarik sıkıntıları devam ederse, yerli kömüre olan talep artacak ve bu da fiyatları daha fazla yükseltecek” ifade etti.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.