Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu 1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri için Ankara’ya yürüyor. KESK Edirne Şubeler Platformu dün Saraçlar Caddesi’nde konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasına, KESK Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri İlhan Yiğit, KESK Edirne Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayhan Fırtına, Yapı Yol Sen Genel Başkanı Nihat Bayram, Eğitim Sen Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, SES Genel Sekreteri Pınar İçel ve konfederasyon üyeleri katılım gösterdi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri İlhan Yiğit tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde:
“BUGÜNE KADAR HİÇBİR TEMEL SORUNUMUZ ÇÖZÜLMEMİŞTİR”
“3 milyon kamu emekçisini ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisini yakından ilgilendiren, ailelerini de kattığımızda toplamda 20 milyonluk önemli bir kitleyi etkileyecek olan toplu sözleşme sürecinin içindeyiz. Ne yazık ki; 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisi 1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerini artan sorunlarla karşılıyor. Çünkü bugüne kadar dört defa kurulan masadan, insanca yaşamaya yetecek bir ücretten güvencesiz, sözleşmeli istihdama son verilmesine, gelir vergisi adaletsizliğinin ve ek gösterge adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasından ek ödemelerin emekli aylıklarına yansıtılmasına kadar hiçbir temel sorunumuz çözülmemiştir. Üstelik iki yıllık OHAL dönemi ve yaklaşık bir yıldır daha da görünür hale gelen ekonomik kriz mevcut sorunlarımızı daha da ağırlaştırmıştır.”
“SÖZLEŞMELİ İSTİHDAM YÜZDE 151 ARTMIŞTIR”
“Son iki yıldan beri kamuya kadrolu personel alımı durma noktasına gelmiştir. Buna karşın özellikle sözleşmeli istihdam artmaya devam etmektedir. Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (BÜMKO) verilerine göre; Haziran 2018 itibari ile kamuda toplam 292 bin 993 sözleşmeli personel istihdam edilmektedir. Kadrolu personel sayısı ise 2 milyon 861 bin 891’dir. Söz konusu verilere göre 2014-2018 arası dönemi kapsayan dört yılda kadrolu personel sayısı sadece yüzde 3,84 artarken, sözleşmeli istihdam tam yüzde 151 artmıştır. Yani sözleşmeli istihdam sorunu çözülmemektedir. Sadece altı yıl boyunca ailesinden koparılarak kadro karşılığı sözleşmeli istihdam edilenlere ‘ceza indirimi’ getirilmek istenmektedir.”
“KAMU EMEKÇİSİNİN MAAŞI 2 YILDA 98 DOLAR AZALMIŞTIR”
“Kamu emekçilerinin maaşlarındaki erimeyi en düşük maaş alan kamu emekçisinin maaşından izlersek; Geçtiğimiz dönemin toplu sözleşme tekliflerinin verildiği 2017 Haziran’dan 2019 Haziranına kadar enflasyon yüzde 33,5 artmıştır. 2017 Temmuz itibari ile 2 bin 266 TL olan en düşük kamu emekçisi maaşı 2019 Temmuz itibari ile ne kadar perdelenmeye çalışılsa da yaşanan yüksek enflasyonun maaşlara yansıtılması ile 3 bin 55 TL’ye çıkmıştır. En düşük kamu emekçisi maaşında iki yılda yaşanan 789 TL artış yaşanmıştır. Söz konusu artışın oransal karşılığı yüzde 34,8 artışa denk gelmektedir. Ancak yüksek enflasyon oranları sonucunda yaşanan bu önemli artışa rağmen kamu emekçisinin maaşı döviz ve altın karşısında ciddi bir erime yaşamıştır. Buna göre 2017 Temmuz itibari ile ortalama 3,56 TL olan dolar kuru 2019 Temmuz itibari ile 5,67 TL’ye çıkmıştır. Bu durumda 2017 itibari ile en düşük maaşı alan kamu emekçisinin maaşı 637 dolara eşitken, bugün itibari ile yani 2019 Temmuz itibari ile 539 dolara düşmüştür. Yani en düşük maaşı alan kamu emekçisinin maaşı iki yılda dolar cinsinden yüzde 15,4 değer kaybederek 98 dolar azalmıştır.”
“TOPLU SÖZLEŞME SİSTEMİ 4 KEZ İFLAS ETMİŞTİR”
“Bugün de kalkmış, ‘yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır’ diyorlar. Kısacası iktidar ve ‘sendikamız’ dediği yapı arasında bugüne kadar ‘toplu sözleşme’ adı altında varılan mutabakatların kaybedeni hangi sendikanın üyesi olursa olsun tüm kamu emekçileri ve emeklileri olmuştur. Bugün geldiğimiz noktada kapsamından, tarafların belirlenmesine, grev hakkımızın yasal güvence altına alınmamasından uyuşmazlık durumunda devreye girecek olan Hakem Kurulunun yapısına kadar onlarca temel sorunu bulunan, hak arama yollarını kapatan, TÜİK’in çarpık enflasyon rakamlarına endeksli maaş artışlarına indirgenen, temel hiçbir sorunumuzu çözmeyen mevcut ‘toplu sözleşme’ sisteminin bir kez değil, iki kez değil, üç kez değil, tam dört kez iflas ettiği çok daha net olarak görülmektedir. KESK olarak yıllardır verdiğimiz mücadele sonucunda kurulan masanın kamu emekçilerinin ve emeklilerinin haklarının değil, ‘yetkili’ olarak oturanların şahsi çıkarlarını temel alan bir zemine dönüştürülmesine seyirci kalmayacağız.”
“KABUSTAN UYANMAK SİZİN, BİZİM, HEPİMİZİN ELİNDE”
“Biliyoruz; bir taraftan biriken sorunlarınızın çözümü için görüşmelerin başlamasını dört gözle bekliyorsunuz. Diğer taraftan bugüne kadar yaşadığınız hayal kırıklıklarına bir yenisinin daha eklenmesinden endişe ediyorsunuz. Biliyoruz, birilerinin ‘yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır’ sözleri hepinizin kâbusu oluyor. Ancak bu endişelerden kurtulmak, yıllardır süren bu kâbussan uyanmak sizin, bizim, hepimizin elinde. Yeter ki; hangi sendikanın üyesi olursak olalım hep birlikte haklarımız için omuz omuza verelim. Kapılar ardında, masalarda değil, işyerlerinden sizlerden topladığımız taleplerle hazırladığımız teklif hepinize ‘İnsanca Yaşam, Güvenceli İş Ve Güvenli Gelecek’ teklifidir. Gelin teklifimize hep beraber sahip çıkalım!”
Kerem Filiz