İSTANBUL'UN FETHİNE MUHTEŞEM KUTLAMA

Kısa adı AGD olan Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şubesi," İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar" adı altında etkinlik düzenledi.

İSTANBUL'UN FETHİNE MUHTEŞEM KUTLAMA

Kısa adı AGD olan Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şubesi," İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar" adı altında etkinlik düzenledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Mayıs 2024 Pazartesi 00:00
İSTANBUL'UN FETHİNE MUHTEŞEM KUTLAMA

 Kıyık semtindeki Tophane bayırında oluşturulan etkinlik korteji, kutlama programı kapsamında Selimiye Camii meydanına yürüdü. Kortejde Fatih Sultan Mehmet’i temsilen atlı katılımcılar ile birlikte mehter takımı da bulunurken; kortej marşlar eşliğinde yürüdü.

Kortej yürüyüşüne Vali Yunus Sezer, Emniyet Müdürü Onur Karaburun, AGD Edirne Şubesi Başkanı Abdülhamit İriş ve yönetim kurulu üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüşün Selimiye Camii meydanında tamamlanmasının ardından program, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim okunması ile devam etti. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı AGD Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş yaptı.

İriş, konuşmasında Edirne’nin köklü gelenekleri ve muhteşem yapılarıyla yeryüzündeki müstesna şehirlerden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İçinde yaşamaktan onur duyduğumuz Edirne’miz, yüzlerce eserin yanında binlerce tarihi kişiliği de sinesinde barındırmıştır. Bu önemli şahsiyetlerin başında da hiç kuşkusuz Fatih Sultan Mehmed Han gelmektedir. Bilindiği gibi; dünya tarihindeki en önemli olaylardan biri olan İstanbul’un fethi, her yıl görkemli bir şekilde kutlanıyor. Ancak, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Edirneli olması, fetih hazırlıklarının Edirne’de yapılması, İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan topların Edirne’de dökülmesi gibi Edirne ile özdeşleşmiş birçok konu, bugüne kadar maalesef gölgede kalmıştır. Fetih ile Fatih, et ile tırnak gibi iki kelime, iki isimdir. Özetle fetih İstanbul’dadır ama her şey Edirne’de başlamıştır. İstanbul’un Fethini anmak/anlamak için, önce Edirne’yi ve Edirne’de yapılanları anmak ve anlamak gereklidir"

“EDİRNE'DE DOĞDU İSTANBUL'U FETHETTİ"

Fatih Sultan Mehmet’in 30 Mart 1432 tarihinde Edirne’de doğduğunu, dönemin çok değerli hocalarından dersler ve eğitim  aldığını kaydeden Abdulhamit İriş şöyle dedi:

“Çok değerli hocalar vardı. Molla Gürani, Molla Hüsrev, Ahmet Paşa, Ak Şemsettin, Molla Yegân, Molla Ayas, Hocazade Ali Tusi gibi ünlü âlimler, Fatih’in hocaları arasındadır. Fatih, hem maddi, hem de manevi sahada çok iyi eğitim almıştır. Matematik, astronomi, fizik, mühendislik, edebiyat/şiir alanlarında çok iyi yetişmiş ayrıca Arapça, Farsça, İtalyanca, Rumca, Sırpça, Latince ve İbranice dillerini de öğrenmiştir. Sultan 2. Mehmet tahta geçtikten sonra Hz. Peygamber’ in (S.A.V.) İstanbul’ un fethi ile ilgili müjdesine nail olabilmek için, yanıp tutuşuyor, gözlerine uyku girmiyordu. Müstahkem surlara ve çok iyi korunma imkânlarına sahip İstanbul’un fethedilmesinin, çok zor olacağını biliyordu. Fetih hazırlıkları öncesinde Edirne sarayında şu meşhur konuşmasını yaptı ve buradan yola çıkaran İstanbul'u fethetti.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.