Akdağ, Kırkpınar Derneği’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali hakkında açıklamalarda bulundu. Akdağ, burada yaptığı açıklamada ağalığın çok önemli bir makam olduğunu söyleyerek, “Ağalık makamı sadece, ‘Parayı verdim, ağalığı aldım’ olmamalı. Ağaların bu görevi üstelendikten sonra, bu sporun geliştirilmesine yönelik vizyonlarının olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“TÜM KURULUŞLAR DESTEK VERMELİ”
Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği Başkanı Önder Akdağ, güreşlere katılan tüm pehlivanlara başarılar dileyerek başladığı konuşmasında, “Edirne Belediyesi yıllardır bu işi tamamıyla sırtlamış ve Edirne’mize yakışır bir şekilde gerçekleştirmiştir. Burada Edirne Belediyesi’nin tek başına yaptığı işin hakkını verdiğini belirtmek gerekir. Bu organizasyonun ülkemize, Edirne’mize yakışır bir şekilde yapılması için, diğer kurum ve kuruluşların da Belediye kadar, bu işe katkı ve destek sağlaması gerekmektedir.” dedi.
“NEDEN EDİRNE’DEN AĞA ÇIKMIYOR?”
Akdağ, Kırkpınar’ın sembollerinden birinin de ağalık makamı olduğunu belirterek, “Peki neden Edirne’den ağa çıkmıyor? Edirne’de de iş insanları var. Ekonomik anlamda iyi olan ve bu spora gönül verecek olan insanlar var. Herkesin bunun bir hizmet yarışı olduğunu düşünerek, ağalık için yarışması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin her yerinde insanlar bu yarışa katılabilir. Ancak burada söz konusu olan, doğru insanların çıkarak bu kültürün yaşatılmasına yönelik katkı ve çabalar sunmasıdır. Ağalık makamı sadece, ‘Parayı verdim, ağalığı aldım’ olmamalı. Ağaların bu görevi üstelendikten sonra, bu sporun geliştirilmesine yönelik vizyonlarının olması gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili de çalışmalarda bulunulmasını bekliyoruz. Edirne’de bir güreş merkezimiz yok. Burası yağlı güreşin merkezi ise, buraya yakışır bir merkeze ihtiyacımız var. Bunu ya belediye yapar ya da bununla ilgili ağa bir çalışma yapıp hayata geçirir. Ancak kesinlikle yapılması gerekiyor. 3 dönemdir Kırkpınar Ağalığını alan bir ağamız var. Altın kemer sahibi bir Ağanın, bu şehre kalıcı bir eser bırakması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“EDİRNELİLER YAN AKTİVİTELERLE SARAYİÇİ’NE ÇEKİLEBİLİR”
Akdağ, kentte bulunan vatandaşları Sarayiçi’ne çekmek için aktiviteler yapılması gerektiğini söyleyerek, “Bu organizasyonun daha profesyonel bir şekilde yapılması için, diğer kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ile birlikte Edirne halkının da katılımını da sağlamak gerekiyor. Kırkpınar’da müthiş bir kalabalık var. Ama Edirne halkının yüzde 70’inin gerekli ilgiyi göstermediğini gözlemliyorum. Edirne artık bir turizm şehri ve bu bilincin oluşturulması lazım. Turizme katkı sağlayan Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin de bu vizyon içinde değerlendirilip yapılması gerekiyor. Edirne Belediyesi tek başına bu işi yapmaya çalışıyor, herkes bu işe el atarsa da daha büyük bir organizasyon yapmak mümkün. Belediyenin güreş merkezi yapılması ve Kırkpınar alanının yeniden düzenlenmesi ile ilgili birçok çalışması var. Bunlar bir an önce hayata geçerek amacına hizmet etmeli. Halkın katılımını artırmak için, geçen yıllarda olduğu gibi güzellik yarışmaları ve çocuk yarışmaları yapılmalı. Bunlara ilave olarak etnik yöresel kıyafet defilesi yapılabilir. İnsanları biraz daha yan aktivitelerle duyarlı hale getirmek, oraya çekmek mümkün.” şeklinde konuştu.
Kerem Filiz